Kysy Autoista

Ajoneuvot Kysy Autoista 26.2.2021

Kysy Autoista: miksi sähköautosta kuuluu ääni?

Sähköautot pitävät ääntä alle 20 km/h nopeudessa varoittaakseen kevyttä liikennettä.

Sähköautot ovat teknisesti lähes äänettömiä: kaupunkinopeuksissa niistä kuuluu lähinnä renkaiden jurina ja vauhdin kasvaessa ympäristöön kantautuu tuulensuhinoita. Kovemmissa kiihdytyksissä auton sisälle voi kantautua ujellusta taajuusmuuttajasta tai voimansiirrosta. Joten miksi sähköautosta kuuluu ääni?

Sähköautoista kuuluvaa ufomaista ääntä itse asiassa käsiteltiin Moottori.fi:ssä taannoin. Ääni on keinotekoinen, ja sen tarkoituksena on varoittaa kevyttä liikennettä lähestyvästä autosta.

Järjestelmän nimi on AVAS eli Acoustic Vehicle Alerting System. Suomeksi akustinen ajoneuvon varoitusjärjestelmä.

Keinoäänen lyhyt historia

AVAS tuli pakolliseksi vuoden 2019 heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen tyyppihyväksytyissä uusissa sähkö- ja hybridiautomalleissa. Vuoden 2021 heinäkuusta alkaen myös ennen mainittua määräaikaa tyyppihyväksytyt autot on varustettava AVAS-järjestelmällä.

Keinoääntä vaaditaan, kun auton ajonopeus on alle 20 kilometriä tunnissa. Hybridiajoneuvoissa keinoääntä ei tarvita polttomoottorin käydessä.

Toistaiseksi keinoääni on kytkettävissä pois, mutta tämä mahdollisuus poistuu vuoden 2023 heinäkuun jälkeen uusista autoista.

Teksti: Lauri Ahtiainen, Grafiikka: Jari Saarentaus

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat