Ajoneuvot | Esittely | Pariisi 2018 | 11.10.2018

Maailman huipulle Vietnamista: VinFast tähtää korkealle

Pariisin autonäyttelyn uusiin tuttavuuksiin kuuluva VinFast pyrkii tuomaan Vietnamin autovalmistuksen maailmankartalle edellispolven BMW-tekniikalla ja jopa David Beckhamilla.

Jaa artikkeli

Pariisin kansainvälisen autonäyttelyn yllättävimpään antiin kuuluu VinFast. Uuden autovalmistajan takaa löytyy vietnamilainen suuryritys Vingroup. Nopeasti tulee selväksi, että automerkin lisäksi pelissä on Vietnamin kansallinen ylpeys.

Yllätysmomentin lisäksi valmistaja varautui autonäyttelyn lehdistöpäiviin kokonaisella vyörytyksellä tiedotteita – ja nähtiinpä itse David Beckhamkin messuosastolla esittelypuuhissa.

VinFast – Ylpeästi Vietnamista

Lähes 100 miljoonan asukkaan Vietnam on naapurimaitaan jäljessä autoistumisen suhteen, maankolkan uskoessa merkittävämmin skoottereihin ja muihin kaksipyöräisiin. Autoja Vietnamissa on vain 23 per 1 000 asukasta. Voimakkaiden talouskasvulukujen myötä automäärän uskotaan tuplautuvan nopealla tahdilla, joka jättäisi vielä runsaasti kirittävää esimerkiksi Thaimaan 204 autoa per 1 000 asukasta tasolle.

VinFast Lux A2.0

Toisaalta tilanne antaa VinFastin rajuille kasvusuunnitelmille pohjaa. Tänä vuonna Vietnamissa myydään 300 000 autoa, 2025 kauppapaperit allekirjoitetaan jo 900 000 kertaa. VinFast puolestaan aikoo valmistaa 250 000 autoa vuodessa lyhyellä tähtäimellä jättimäisellä tehtaallaaan, mutta 2025 oltaisiin jo 500 000 auton tahdissa, jolloin taakse jäisivät Protonin ja Peroduan kaltaiset Kaakkois-Asian valmistajat.

Eikä järjetöntä kasvutahtia haeta aivan tyhjästä. VinFastin johtajien taustat ovat pääsääntöisesti General Motorsilta ja yhtiö otti jo haltuunsa GM:n ja Chevroletin toiminnot Vietnamissa. Hanoin autotehdas ryhtyy valmistamaan GM:ltä lisensoitua pikkuautoa VinFastin nimellä ja välit GM:ään ovat muutenkin kunnossa.  Suuren ja modernin valmistuslaitoksen takaa löytyy autonvalmistuksen kuka kukin on: ABB, ThyssenKrupp, MagnaSteyr, insinöörijätti EDAG, Italdesign, Pininfarina, AVL, Borg Warner…

VinFast Lux A2.0

Ja suunnitelmiahan löytyy. Skoottereita, sähköskoottereita, autoja, sähköautoja, sähköbusseja… Ainakin VinFastilla tunnistetaan, että tekemistä riittää ja jokainen hanke tarvitsee sopivan yhteistyökumppanin. Esimerkiksi sähköbusseissa yhteistyökumppanina on Siemens.

Lux A2.0 ja SA2.0

Mutta ennen tulevia suunnitelmia puhutaan hetki nykyisistä suunnitelmista. Halpojen perusautojen sijaan VinFast aikoo sukeltaa valmistamisen keskisyvään päähän keskikokoisilla ja lievästi premiumihtavilla autoilla. Sedan kantaa mallinimeä Lux A2.0 ja sen katumaasturiversio tunnetaan merkinnällä Lux SA 2.0. Autojen valmistuksen kerrotaan alkavan kesäkuussa 2019 ja vientiin Lux-autoja pitäisi riittää vuoden 2020 aikana.

VinFast Lux A2.0

Autojen muodot on kynäilty alunperin Italdesign Giugiarolla, mutta vieläkin nimekkäämpi muotoilutalo Pininfarina on hionut suunnitelmat tuotantokuntoon. Keulamaskin ideana on vihjata kirjaimista VF ja kertoa samalla, miltä auto voisi näyttää umpinaisella sähköautomaskilla. Uudehkojen BMW:iden tavoin polttomoottorimallien keulamaski on kuitenkin aktiivinen, joten auto kykenee sulkemaan turhat kaihtimet.

Niin, uudehkojen BMW:iden tavoin. Pariisin autonäyttelyn huonoimmin varjeltuihin salaisuuksiin kuuluu VinFastin teknologiakumppanin nimi, sillä BMW on jätetty pois virallisista tiedotteista, mutta perimää ei pääse kauas karkuun. Lux A2.0 perustuu löyhästi edellisen F10-mallipolven 5-sarjan perusrakenteisiin, SA2.0:n noudatellessa edellistä X5:sta. Luvassa on siis takavetoa ja lisävarusteista nelivetoa ZF:n kahdeksanvaihteisella automaatilla.

VinFast Lux SA2.0

Moottori pohjautuu BMW:n 2,0-litraiseen nelisylinteriseen N20-bensaturboperheeseen, mutta rakennetta on yksinkertaistettu luopumalla Valvetronicista. A2.0 sedan on saatavilla 176 ja 231 hevosvoiman versioina, SA2.0 tulee tarjolle vain tehokkaammalla moottorilla. Suorituskyky on riittävää: hitainkin aika 0–100 km/h kiihdytykselle on 9,1 sekuntia ja se kuuluu nelivetoiselle SA2.0-katumaasturille.

Automallit ovat nykyisellään Euro 5 -päästöluokituksen tasolla, mutta VinFast muistuttaa toimivansa alueella, joka vastaisi eurooppalaisittain Euro 4 -päästörajaa.

VinFast Lux SA2.0

Pariisin autonäyttelyssä esillä olevat autoyksilöt eivät ole tarkoitettu edes toimittajien istuttaviksi, mutta ystävällinen messuosaston henkilökunta availee mielellään autojen ovia. Oven materiaalit vastaavat yleisilmettä, eli artesaanien huolella käsinkaivertamia puupaneeleja on turha odottaa, mutta toisaalta uuden automerkin lähtötaso saattaa aiheuttaa muutamissa vanhemmissa toimijoissa pientä punastumista.

VinFast Lux SA2.0

Odotamme jännityksellä miten VinFastin käy Vietnamissa – ja aikoinaan myös meillä.

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Lauri Ahtiainen, Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Keskustelu