Toyota GR Supra Toyota Supra

Ajoneuvot Koeajo 23.5.2019

Maistiainen: Toyota Supra – Tarina siitä, kuinka Toyota teki BMW:n osista paremman auton

Toytoa GR Supra on japanilainen näkemys siitä, mitä saksalaisosilla voi saada aikaan.

Toyota Supra on ehkä vuoden hypetetyin auto. Tarina alkoi vuosikymmenen alussa, ja vuonna 2014 valmistaja esitteli enteilevän FT-1 -konseptiauton. Yhteistyöstä BMW:n kanssa puhuttiin paljon, ja lopulta viime syksynä pääsimme testaamaan Supran prototyyppiä Espanjassa.

Toyota Supra

Supran prototyyppi Jaraman moottoriradalla.

Kehitys on päättynyt häiveteippauksen poistoon. Auton nimikin on vaihtunut Toyota GR Supraksi: Gazoo Racingiin viittaavan tunnuksen kerrotaan juontavan tuotemerkkisyistä, eli ilmeisesti jonkin muun toimialan tekijä on vienyt oikeudet pelkkään Supra-nimeen. Tai sitten GR-tunnuksella halutaan vain muistuttaa Toyotan sporttipuolesta, mutta tarinaa pitää vähän pönkittää tekosyyllä.

Supran prototyyppi tuntui syksyllä hyvin valmiilta. Sen BMW-taustan tunnisti, mutta niin huomasi myös Toyotan kädenjäljen. Koeajossa pohdin, onko Toyota tehnyt BMW-osista BMW:tä paremman auton.

Tada-san ja taustat

Prototyyppiä ajettiin Madridin ympärystän maanteillä ja Jaraman kilparadalla. Sama areena on näyttämönä myös GR Supralle.

Toyota GR Supra Toyota Supra

Auto on Toyotalle selkeästi tärkeä: maantielenkillä on mittaa, aikataulu sallii tuotteeseen tutustumisen ja kuvaamisellekin on jätetty reilusti aikaa. Myös itse pääinsinööri, GT86-urheiluautonkin takana ollut Tetsuya Tada, on paikalla kertomassa autosta.

Kysymykseeni ”mikä on muuttunut syksystä?” Tada-san vastaa yllättävästi: lähes kaikki, erityisesti ohjaus, äänimaailman hienosäätö ja ajonvakautuksen toiminta.

Miltä se tuntuu?

Ajokokemus tukee väitteitä. Supran ohjaus oli jo prototyypissä ihan hyvä. Ei ehkä yhtä kirkas kuin GT86:ssa, mutta hienoisen vaimennuksen takaa löytyi luonnollisuutta. Nyt valmiissa autossa ohjaukseen on saatu annos kirkkautta lisää. Ei se vieläkään tarjoa samaa tuntumaa kuin GT86, mutta etenkin urheilullisemmalla asetuksella (vaihtoehtoja on vain normaali ja muokattava Sport, mainio yksinkertaistus) se hoitaa tehtävänsä hienosti. Muistikuva sanoisi Supran ohjauksen olevan vähän eloisampi ja herkempi kuin M-Sport -varustellussa uudessa 3-sarjassa, mutta tämä väite kannattaa ottaa varauksella.

Toyota GR Supra Toyota Supra

Supran sisätiloista tunnistaa BMW-juuret, mutta yleisilme on silti erilainen. Ohjauspyörän kehä oh baijerilaisia ohuempi ja mittaristo poikkeaa täysin BMW-tyylistä. iDrive sen sijaan on oma itsensä – kunpa se leviäisi muihinkin Toyotiin…

Ihana rivikuutonen

Äänimaailma on myös kehittynyt. Eurooppa-mallin Supran pakoputkiston kerrotaan olevan lakisyistä hiljaisempi kuin Yhdysvaltojen markkina-alueella, ja kieltämättä pakoääniä voisi olla enemmänkin. Imupuoli sen sijaan kuuluu hienosti sisään: turbon herääminen ja rivikuutoselle luontainen sointi tulevat selvästi läpi. Sport-asetuksilla luonnollisia ääniä täydennetään kaiuttimella, mutta Tada-san painottaa halunneensa jättää keinoäänen minimiin. Lopputulos on onnistuneen luonteikas, etenkin näin nelosmoottorien valtakaudella.

Toyota GR Supra Toyota Supra

BMW:n B58B30-rivikuutonen on upea moottori: sitkeä, sivistynyt, innokkaasti kiertävä ja voimakas. Jostain syystä Supran 340 hevosvoimaa myös tuntuvat tehokkaammilta kuin saman perusrakenteen jakavan Z4 M40i:n vastaava teholukema. Ei auto mikään järjetön raketti ole, mutta runsas vääntö ja tekee ajamisesta vaivatonta, ja kyllä täyskaasulla selkä painuu penkkiin ihan tarpeeksi.

Eheä ja tasapainoinen

Teho ei dominoi. Enemmän Suprassa miellyttää paketin eheys: yksikään osa-alue ei nouse toisensa päälle, vaan auto tuntuu erittäin hiotuolta kokonaisuudelta. Voimavarat, pito, alustan toiminta… kokonaisuus on harmoninen, selkeän vision tulos.

Toyota GR Supra Toyota Supra

Havainto on erittäin tärkeä siksi, että BMW:n ja Toyotan yhteistyöautolla oli riski päätyä ristiriitaiseksi kompromissiksi. Tada-san paljastaa Toyotan painostaneen BMW:tä urheilullisempaan suuntaan yhteistyön alkuvaiheilla. Sen jälkeen vaaditut kiinnekohdat lukittiin ja tiimit lähtivät eri teille.

Vaikka tuntuu uskomattomalta, etteivät Toyotan ja BMW:n kehitystiimit olisi edes keskustelleet keskenään, tuntuvat lopputulokset aivan omilta autoiltaan. Supra on selkeästi Z4:sta urheilullisempi auto.

Toistaiseksi Supran hinta Suomessa on avoinna. Eurot ratkaisevat hurjasti, kilpaileehan auto samoista asiakkaista esimerkiksi BMW M240i:n ja M2:n lisäksi esimerkiksi Porsche Caymanin ja miksei Jaguar F-Typenkin kanssa. Ottamatta hintaa huomioon voi vain todeta alkuperäisen väitteen taitavan yhtä pitää paikkaansa: Toyotan Supra saattaa yhä olla paras ja tasapainoisin ajajan auto, joka BMW-pohjaisista osista rakennetaan.

Toyota GR Supra Toyota Supra

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat