Ajoneuvot Koeajo 27.4.2016

Koeajo: muisto paremmista ajoista – BMW M2

BMW M2 on kirkkaasti viime vuosien paras baijerilainen.

On epäilty, että baijerilainen autonrakennustaito olisi rappeutumassa. Kolmossarjasta omaksi mallikseen erkaantunut BMW M4 on herkullisen näköinen urheilucoupé, mutta sieluton moottori ja hektinen luonne eivät tarjoa edeltävien M3-mallien saumatonta urheilullisuuden ja arkikelpoisuuden yhdistelmää.

Moottori.fi BMW M2

Täysiverinen M

BMW:n M-mallisto on jakautunut kahteen mallisarjaan. Tarjolla on perusmallien urheilullisempia versioita, kuten 66 833 euroa maksava M235i. Niiden yläpuolella ovat 82 309 euroa maksavan M2:n tapaiset täysiveriset M-mallit, joiden ratkaisuissa on suuria eroja tavallisiin bemareihin.

Lainaosia isoveljeltä

BMW M2:n perustana ovat M4:stä lainatut tukivarret, aktiivinen takatasauspyörästö ja apurungot. Tarkan ajettavuuden varmistamiseksi taka-apurunko on kiinnitetty koriin ilman joustavia puslia, ja pyöräntuennan nivelet ovat tavallista jämäkämpiä.BMW_M2_2016_LA-10

Lainaosat ovat tehneet hyvää ulkonäölle. Raideväli on leventynyt, joten 2-sarjan korin lokasuojia on pullistettu edessä viisi ja takana peräti kahdeksan senttimetriä – silti takarenkaat jäävät vain vaivoin korin suojiin.

Tuloksena on uhkean aggressiivinen coupé, jonka ajo-ominaisuudet ylittävät ulkonäön asettamat odotukset. Jämäkämpi pyöräntuenta ja erittäin tehokas iskunvaimennus ovat vaihtaneet M235i:n vellovan käytöksen rautaiseen hallintaan.

BMW_M2_2016_LA-14

Kuljettajan luottamus autoon viimeistellään BMW:n tukevilla urheiluistuimilla. Hyvä niin, sillä ohjaus voisi olla tunnokkaampikin.

Viritetty vakiomoottori

370:tä hevosvoimaa ei tarjoilla M2:lle uniikista erikoismoottorista, vaan M235i:n kolmilitraisen voimanlähteen viritetystä versiosta. Sen ahtopainetta on nostettu, öljypohjan loiskelevyjä muokattu ja männät vaihdettu M4-mallin korkeampipuristeisiin.

BMW_M2_2016_LA-8

Muutosten ansiosta moottori vetää raivolla yli 7 000 kierrokseen. Jaetulla pakopesällä varustetun turboahtimen ansiosta 465 newtonmetrin vääntömomentista voi nauttia alakierroksilta lähtien.

Pappamainen vedätys onnistuu, mutta oikeasti BMW M2 janoaa kierroksia. Yläkierroksilla kaasunvaste on turbomoottoriksi terävä, ja avarasta pakoputkistosta kantautuu nautinnollisia säveliä. Vain imuäänien suoltaminen kaiuttimista latistaa hivenen tunnelmaa.

BMW parhaimmillaan

Autoa tarjotaan kuusivaihteisella manuaalilla, mutta koeajoyksilöön on valittu seitsenpykäläinen kaksoiskytkinvaihteisto. Parhaimmillaan se on nopeassa ajossa, vaikka urheilullisimmalla Sport+ -ajoasetuksella vaihtojen brutaalius saakin takarenkaat lyömään tyhjää kolmosvaihteelle asti.

Moottori.fi BMW M2

Tästä pienestä kauneusvirheestä huolimatta M2 on upea auto. Se yhdistää helposti hallittavaan koriin juuri sopivan määrän tehoa ja pitoa. Tasapainoisesti käyttäytyvää autoa on ilo viedä pitkin mutkateitä, ja tarvittaessa perän saa kaasulla helposti hallittavaan luisuun. Kuljettajan ajonautinto on äärimmäistä nopeutta tärkeämpää.

Keinotekoisen urheiluautomaiselta tuntuvan M4-mallin jälkeen BMW M2 muistuttaa paremmasta menneisyydestä. Ajoista, jolloin BMW:llä oli hienostunut kyky rakentaa tasapainoisia autoja, joissa kaikkea ei viety tarpeetta äärimmilleen. Baijerissa osataan yhä: M2 on ylivoimaisesti viime vuosien paras BMW.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat