Volvo FMX

Ajoneuvot Koeajo Uutinen 30.10.2020

Maistiainen: Volvon toimistouudistus vähensi ilmanvastusta, mutta toi lisätilaa ohjaamoon

Volvon FM- ja FH-mallisto uudistuivat digitaalimittaristolla. Mitä muuta kaikkea raskas kalusto nykyisin tarjoaa?

Volvo on uusinut raskaimpien malliensa ohjaamot. Korkeampiohjaamoinen FH ja sen lippulaivaversio FH16 ovat uudistuneet maltillisemmin, siinä missä matalampi FM ja sen soramonttuserkku FMX ovat saaneet perusteellisemman käsittelyn.Volvo FM

Ulkoa uutuudet erottaa tyylitellystä maskista ja polleammasta Volvon logosta. Ajovalojen V-tyyliä on viety pidemmälle, ja led-valot tuotu vaihtoehdoksi halogeeneille. Etukulmia on pyöristetty, sovituksia tiivistetty ja sivuvilkut on siirretty oviin ilmanvastuksen vähentämiseksi. Kuitenkin samaan aikaan FM:n ja FMX:n tuulilasia ja A-pilareja on käännetty pystympään lisätilan saamiseksi. Ikkunalinjan laskeminen ja lasinen kattoluukku lisäävät avaruuden tuntua ja valoisuutta.

Digiloikkaa kuljettajalle

Sisällä kojelauta on kokonaan uusi. Jo ennestäänkin se kiertyi ohjaajakeskeisesti. Näkyvin ja merkittävin muutos on 12-tuumainen digitaalimittaristo, jonka neljästä näkymästä kuljettaja voi valita tilanteeseen sopivimman. Lisävarusteena saatava kosketusnäyttö on oivasti sijoitettu kuskin ulottuville. Valikoita ja toimintoja voi ohjata näytön lisäksi ratin nappuloilla tai puheella, ei tosin suomeksi. Myös toiminnot ovat tuttuja jo henkilöautoista lisättynä tietysti ajotehtävään ja kuormaan liittyvillä yhteyksillä.

Volvo FH

Ikkunapintojen suurenemisen lisäksi myös karmittomat peilit parantavat näkyvyyttä. Apukuskin puolella peilin varressa oleva kamera täydentää peilien näkymää sivulle koko auton pituudelta. Lisäkameroita voi asentaa kaikkiaan kahdeksan vaikkapa lastaamista ja kulman taakse peruuttamista varten. Lisääntynyt tila on hyödynnetty suurentamalla säilytystiloja niin kojelaudassa kuin makuutilan puolellakin. Mitättömältä tuntuva uusi vaihteenvalitsimen muotoilu helpottaa huomattavasti ohjaamossa kulkemista.

Volvo FM

Luonnollisesti Volvon uutuuksissa on käytössä myös henkilöautoista tutut avustimet. Mukautuva vakionopeudensäädin toimii nyt pysähdyksiin asti. Alamäkiavustin pitää vauhdin kurissa jyrkissäkin mäissä. Törmäysvaroitin ja elektronisesti ohjattu jarrujärjestelmä estävät peräänajoja. Tehostukseltaan säädettävä VDS-ohjaus, kaistavahti ja liikennemerkkien tunnistus ovat lisävarusteita.

Volvo FM

Suoria rivikuutosia

Voimalinjat ovat tässä uudistuksessa säilyneet kutakuinkin ennallaan, niitä viilattiin vasta muutama vuosi sitten. Kaikki moottorit eli D11, D13 ja D16 ovat rivikuutosia, numero kertoo litratilavuuden. Tehoskaala on laaja, 330–750 hevosvoimaa. Vääntölukemillahan kuorma liikkuu, ja niitä löytyy skaalalla 1 600–3 550 Nm. Turbocompound-moottoreissa otetaan pakokaasuilla ahtamisen lisäksi voimaa pakokaasun pyörittämältä turbiinilta, millä saadaan lisättyä vääntömomenttia raskaimpiin tehtäviin. Viimeisenkin hyödyn saamiseksi polttoaineesta Volvon vakionopeudensäädin osaa ennakoida mäet ja risteykset I-See -lisävarusteen avulla. Mitä raskaampi yhdistelmä, sitä aikaisemmin vaihde vaihtuu vapaalle ennen mäen lakea.

Volvo FH

Volvo FH

Uudistuneen malliston myynti on jo käynnistynyt, ensimmäisiä toimituksia odotellaan alkukeväästä. Koeajokiertueen autot ovat Ruotsista lainattuja esisarjan yksilöitä. Kevyesti kuormattuina tehokkaat versiot FH500 ja FMX540 vakuuttivat suorituskyvyllään. Ohjaamo on selkeästi edeltäjää hienostuneempi ja hiljaisempi. Ohjaavat akselit kääntyvät aiempaa enemmän helpottaen pyörittelyä. Ohjaustehostuksen säädöistä löytyy sopiva asetus erilaisiin tehtäviin ja erilaisille kuskeille. Henkilöautoihin tottunut toimittaja oli kiitollinen kaistavahdin avustuksesta, muutoinkin lyhyet tyypit kuluivat uusien varusteiden äimistelyyn.

Volvo FM

Volvo FM

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volvo

Kaikki koeajot

Uusimmat