Sähköautovertailu

Ajoneuvot Sähköautot Testit 16.8.2023

Moottorin sähköautovertailu: mikä näistä kuudesta sähköautosta on paras arkiauto?

Moottorissa julkaistaan tiheästi sähköautojen toimintamatkaa ja latausta käsitteleviä testejä, mutta auton valintaan vaikuttaa näiden lisäksi moni muukin tekijä. Nyt selvitetään, mikä on paras sähköauto jokapäiväiseen perhekäyttöön.

Sähköautojen kysyntä ja tarjonta ovat kasvaneet muutamassa vuodessa merkittävästi. Kun jokunen vuosi takaperin odoteltiin markkinoille ”tavallisia” sähköautoja, nyt niitä on tarjolla ihan runsaudenpulaan saakka, ja myös erilaisiin käyttötarkoituksiin. Vertailuryhmää kootessa rajasimme pois markkinoiden matalimmat ja urheilullisimmat autot, ja keskityimme perhekäyttöön runsaat tilat tarjoaviin malleihin.

Sähköautovertailu

Ja mielenkiintoinen kuusikko saatiinkin kasaan. Yhteisiä tekijöitä autoille ovat reilusti yli neljän ja puolen metrin koripituus, kolmea metriä hipova akseliväli ja hieman korkeampi korimuotoilu yhdistettynä runsaaseen akkukapasiteettiin, suorituskykyyn sekä nelivetoon. Viimeksi mainittu sen vuoksi, että Suomessa moni kaipaa autoon nelivetoa, ja sähköautoissa jokapyöräveto on selvästi edullisempi lisä kuin polttomoottoriautoissa on totuttu.

Sähköautovertailu

Toyota bZ4X on vertailun uusin automalli, joka on ehtinyt saamaan jo roimasti ryöpytystä niin kulutuksesta, pikalatauksesta kuin latausrajoituksistakin. Toistaiseksi Toyotaa on voinut pikaladata täydellä teholla vain kaksi kertaa vuorokauden aikana. Rajaa ollaan kuitenkin nostamassa neljään kertaan, mikä riittää jo pidemmillekin ajomatkoille.

Sähköautovertailu

Toiseksi tuorein malli on sähköautopioneereihin kuuluvan Nissanin Ariya. Se on rakennettu täysin eri lähtökohdista kuin suomalaisten ikisuosikki Qashqai. Tavallisuuden sijaan Ariyassa korostuu futuristisuus niin ulkopuolella kuin auton sisälläkin. Paperilla myös sähköautotekniikka vaikuttaa pätevältä.

Tunteita ja tuoksuja

Sähköautovertailu

Vertailun varmasti eniten tunteita herättävä auto on Tesla Model Y. Amerikkalaisvalmistajan tuotteita on vuosien ajan moitittu huonolaatuisiksi mutta toisaalta kehuttu toimintamatkaltaan ja lataukseltaan ylivoimaisiksi. Neutraaleja mielipiteitä merkistä ei kovin monella tunnu olevan. Eräs tuntuva etu Teslalla on heti lähtöön – se on nimittäin noin 10 000 euroa muita vertailuautoja edullisempi.

Osittain tästä syystä myös Tesla-kauppa käy kuumana: Model Y oli tämän vuoden tammi–heinäkuussa Suomen selvästi myydyin sähköauto 2 427 kappaleellaan, ja sijoittui kaikkien ensirekisteröityjen henkilöautojen tilastossa kakkostilalle heti Toyota Corollan jälkeen.

Sähköautovertailu

Toinen suosikkimalli ryhmässä on Škoda Enyaq, joka viime vuonna päihitti ensirekisteröinneissä niukasti Teslan ja leivottiin Suomen suosituimmaksi sähköautoksi. Tänäkin vuonna Enyaq löytyy kokonaistilaston sijalta viisi 1 426 myydyllä autolla, millä lukemalla se saavutti sähköautojen kakkossijan niukasti Volkswagen ID.4:n (vertailu Moottori 12/2022) edellä. Enyaq ja ID.4 ovat läheisiä sisarmalleja, joten Škoda edustaa tässä vertailussa tavallaan myös Volkkarin näkemystä perhesähköautosta.

Sähköautovertailu

Kia EV6:n kattolinja puolestaan kulkee hieman muita vertailun autoja matalammalla, mutta kyse on loppujen lopuksi vain muutamista senteistä, joten auto sopi niin ikään hyvin ryhmään. Etenkin siksi, että halusimme mukaan myös yhden korealaisen osallistujan: ovathan maan tuotteet olleet viime vuosina sähköautokehityksen eturintamassa. EV6 edustaa vertailussa Kian ja Hyundain yhteistä E-GMP -perusrakennetta, jolle rakentuu myös muun muassa Hyundai Ioniq 5.

Sähköautovertailu

Mielenkiintoista on myös se, että samaan vertailuun edellä mainittujen ”kansanmerkkien” kanssa asettuu Mercedes- Benzin EQB. Auto pohjautuu MFA2-perusrakenteeseen, jolle valmistetaan myös polttomoottoriautoja aina pienemmästä A-sarjasta lähtien. Perusrakenne on siis tämän kokoluokan sähköautossa ehkä jo äärimmilleen venytetty ja tätä myötä jossain määrin kompromissi, mutta kun kerran perushinta ja ulkomitat täsmäävät muiden kanssa, EQB on täysin soveltuva tähän kilpailuun.

Sähköautovertailu

Perusteellisen vertailun voi lukea Moottorin 16.8. ilmestyneestä numerosta 8/2023 tai sähköisesti Lehtiluukusta. Voit myös tilata Moottorin täältä.

Teksti: Eetu Kokkonen ja Jussi Saarinen Kuvat: Aake Kinnunen Testiavustajat: Jari Istolainen, Juuso Kallioinen, Pasi Piironen, Tuomas Rajala ja Teppo Vesalainen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat