Ajoneuvot Klassikko Päivän kuva 7.8.2023

Päivän kuva: Unohdettu Sylvi Kekkosen BMW – jota presidentin rouva ei tosin saanut ajaa

Jos tämä vuosimallin 1963 Limousine BMW 3200 Super osaisi puhua, sillä olisi varmasti lukuisia tarinoita kerrottavanaan.

Pitkäaikaisen presidentti Urho Kaleva Kekkosen puoliso Sylvi Kekkonen oli edistyksellinen nainen. Toisin kuin presidenttipuolisonsa, Sylvi ajoi itselleen ajokortin. Tämä oli iso juttu kahdestakin syystä. Ensinnäkin ajokortti 1960-luvun alussa naisella ei ollut mitenkään itsestään selvää, ja toisekseen Sylvi suoritti kortin melko vanhana, noin kuusikymppisenä.

Sylvi Kekkonen oli pienikokoinen ja hento sekä lisäksi myös terveyshuolet alkoivat painaa ikääntyvää rouvaa. Nämä tekijät olivat varmasti osaltaan vaikuttamassa siihen, että rouva Kekkosen maine kuljettajana ei ollut järin hyvä. Lopulta Sylvi Kekkonen ajoi jopa pienen kolarin Helsingissä ratikan kanssa, joten autoilu sai jäädä.

Vaikka oma autoilu saikin jäädä, autoja Sylvillä riitti loppuun saakka. Sylvi Kekkosella oli autoja jopa niin paljon, että siitä voidaan puhua jonkinlaisena pienenä kokoelmana. Autoista kenties tunnetuin on Mini, jonka rouva sai lahjoituksena Englannista vuonna 1961. Tällä ajoneuvolla sattui myös aikoinaan paljon julkisuutta saanut ratikkakolari.

Mini ei ollut kuitenkaan Sylvi Kekkosen ainoa auto. Toinen lahjoitus tuli itänaapurin puolelta vuonna 1965, jolloin presidentin puolisolle luovutettiin Moskvits Elite. Lahjoituksesta teki uniikin myös se yksityiskohta, että kyseessä oli ensimmäinen neuvostomaiden ulkopuolelle rekisteröity Moskvits Elite.

Sylvi Kekkosen BMW

Minin ja Mossen väliin mahtuu vielä yksi, ja jälleen kerran täysin erilainen ajoneuvo: vuosimallin 1963 Limousime BMW 3200 Super. Sylvi Kekkosen autoista tämä BMW on saanut selvästi vähiten palstatilaa, mutta se on ilmeisesti hankittu aikoinaan tasavallan presidentin puolison käyttöön Tamminiemeen.

Koska presidenttiparin autoista piti tuolloin vielä huolta Kaartin pataljoona, tästä syystä auto oli tuolloin armeijan ylläpidossa. Sylvin ohella autolla kuljetettiin välillä myös arvovaltaisia sotilaita.

Hieman erikoisesti BMW:ssä käytettiin rinnakkain kaksia rekisterikilpiä, niin sanottu ”tavallinen rekisterikilpi”, mutta myös Suomen armeijan oma rekisterikilpi. Sylvi Kekkosen BMW kantoikin välillä myös rekisterikilpeä SA-12 – ei siis kovin kaukana Marskin legendaarisesta SA-1 -kilvestä.

Saksalainen BMW on ollut 1960-luvun alussa poikkeuksellisen hieno auto Suomessa. Autoon mahtui ensinnäkin kuusi matkustajaa ja matkustamomukavuus oli aikakauteensa nähden erinomainen. Oman aikakautensa luksusta edustivat mm. kello ja autoradio. Hieno yksityiskohta autossa ovat myös kaapparimalliset ovet.

Vaaleaan nahkasisustaan kuului mahonkipuuta, koristeltuja kyynärnojia ja silkistä punottuja kahvoja, joista matkustaja saattoi ottaa tukea vauhdikkaassa liikenteessä. Vauhdikas liikenne onnistu BMW:llä helposti, sillä valittamista ei ollut edes auton suorituskyvyssä. Auton 3,2-litrainen V8-moottori tarjosi 140 hevosvoiman tehon ja huippunopeuden 180 kilometriä tunnissa.

Hienokin auto jäi unholaan

Osaltaan BMW:n poikkeuksellinen hienous koitui myös auton kohtaloksi, sillä sen suuret ylläpitokustannukset muodostuivat myöhemmin ongelmaksi. Viimeinen niitti BMW:n kohtalolle oli jonkin sortin onnettomuus, mihin ajoneuvo ehti joutua. Lopulta ajoneuvon kohtalona oli joutua unohduksiin puolustusvoimien varastossa Tampereen Kalkussa.

Myöhemmin autovanhus kuitenkin ”löydettiin” varastosta ja sen arvo ymmärrettiin paremmin. Auto päätettiin entisöidä, vaikka tekemistä riitti. Onnettomuuden jättämien vaurioiden lisäksi myös ruostepeikko oli ehtinyt tehdä tuttavuutta BMW:n kanssa.

BMW:n entisöintiurakasta tuli pitkä, peräti 16 vuoden mittainen. Vuosien 1993-2008 välillä sitä entisöitiin huolellisesti Ilmavoimien Teknillisessä koulussa. Esimerkiksi moottorin entisöinnissä käytettiin hyödyksi Hallin lentokonemekaanikkojen taitoja.

Entisöinnin jälkeen auto on pysynyt puolustusvoimien omistuksessa. Nykyään autoa säilytetään Ilmasotakoulun kuljetuskeskuksessa Tikkakosken varuskunnassa, jossa sitä käytetään vain äärimmäisen juhlallisiin erikoiskuljetuksiin, kuten eläkkeelle siirtymisiin.

Sylvi Kekkosen BMW oli esillä vuoden 2023 Secto Rally Finlandissa Paviljongissa. Ilmavoimat oli markkinoimassa tapahtumassa tuleville varusmiehille ja -naisille sotilaskuljettajan uramahdollisuuksia.

Teksti ja kuvat: Rikhard Wacker Lähde: Keskisuomalainen ja puolustusvoimat

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat