Koeajo: spagettiwestern – Fiat Fullback
Avolava Fiat Fullback täydentää Fiatin mallistoa. Hyvää: etenemiskyky, vetokyky, varustelu, järeätekoisuus, viimeistely. Huonoa: jousitusmukavuus, suljettavan tavaratilan puute.
Fiat Fullback on pikkuautoistaan tunnetulle valmistajalle uusi aluevaltaus. Pieniä etuvetoisia lava-autoja on tehty, mutta ei näin järeitä nelivetoja. Vaivaa tosin ei ole tarvinnut nähdä, sillä pick-up on meille jo ennestään tuttu Mitsubishi L200:na.
Fiatin on tarvinnut vain suunnitella oma jäähdyttäjän säleikkö ja etupuskuri. Takaluukkuun on vaihdettu mallimerkinnät ja moottorin suojamuovista raksittu Mitsun timantit pois. Chrysler-kauppojen jälkeen hölmömpi olisi luullut avolavaratkaisun löytyvän oman konsernin sisältä vaikkapa Dodge tai RAM -osastoilta.
Kaksi ohjaamovaihtoehtoa
Kaikista autoluokista juuri pick-upit ovat eniten samasta muotista tehtyjä niin ulkonäöltään kuin ominaisuuksiltaankin. Niinpä Fiat Fullbackin korivaihtoehdotkin kuulostavat heti tutuilta, joko puolipitkä Extended Cab puolikkailla takakaappariovilla tai pitkä Double Cab neljällä ovella.
Molemmat on rekisteröity kaksipaikkaisiksi pakettiautoiksi ilman takapenkkiä. Takapenkin tilalle on Suomessa rakennettu tavarakaukalo. Katseilta suojassa olevaa tilaa on vähän, tummennetut ikkunat auttavat asiaa. Pitkän ohjaamon kanssa lavan pituus on 1,5 metriä ja puolipitkällä 1,85 metriä.
Laadukas vaikutelma
Ohjaamo on ulkopuoltakin enemmän silkkaa Mitsubishiä. Vain ratin logo on vaihdettu. Mittarit, viikset, nappulat ja materiaalit ovat identtisiä sisaruksissa. Olisi luullut edes monitoiminäyttöjen ja niiden valikoiden olevan Fiatin räätälöimiä. Onneksi viimeistely on japanilaista laatua, vaikka valmistus tapahtuukin Thaimaassa.
Koeajoautossa oli Premium Pack nahkaverhoiluineen, sähkösäätöisine penkkeineen ja isompine kosketusnäyttöineen. Paketin saa tonnin kampanjahinnalla nyt maahantuonnin alkaessa.
Penkin säätövarat riittävät pitkällekin kuskille ja myös reisituen saa sopivaksi korkeussäädön avulla. Dieselin raksutus erottuu selkeästi tyhjäkäynnillä, mutta vaimenee vauhdin kasvaessa.
Kytkettävä neliveto
Mukavaksi kyytiä ei voi kehua, muiden lehtijousitettujen avolavojen tapaan jousitus pompottaa ja tutisee erityisesti tyhjänä ajettaessa. Mutta eipä niitä maantielle tai kaupunkiin olekaan tarkoitettu, vaan auraamattomille metsäautoteille ja raskaisiin vetotehtäviin.
Neliveto, alennusvaihde ja lukot kytketään kierrettävällä valitsimella keskikonsolissa. Maavaraa on parikymmentä senttiä ja putkiastinlaudat suojaavat kylkiä. Ensimmäisenä kontaktia ottaa vetokoukku pitkän peräylityksen takia. Fiat on kookkaampia kilpailijoitaan ketterämpi. Kantavuutta on kuitenkin tuhat kiloa ja vetokykyä 3 100 kiloa.
Ruudikas dieselmoottori
Fiat Fullbackin ainoa moottorivaihtoehto on nelisylinterinen 2,4-litrainen yhteispaineruiskutteinen diesel 180 hevosvoimaisena versiona kuusivaihteisella manuaalilla. Mitsubishillähän on omassa mallissaan myös säyseämpi moottori tarjolla. Fiatin moottori on aluksi Euro5-päästötasolla, kalliimpi Euro6-viilaus seuraa ensi vuoden alussa samoin kuin automaattivaihteisto.
Moottori vääntää tuhdisti jo tyhjäkäynnin tuntumasta alkaen, vaikka huippuvääntö onkin epätavallisen korkeilla 2 500 kierroksella. Vetoa löytyy laajalla alueella, Fullbackia ei tarvitse olla koko ajan kepittämässä, eikä hidas vaihteensiirto siihen yllytäkään.
Uutuuden kulutukseksi luvataan 6,4 l/100km, siihen pääsee vain takavedolla kevyessä käytössä. Kuorman, vauhdin ja nelivedon lisääminen nostaa kulutuksen helposti kymmeneenkin litraan. Hassusti liikennevaloissa kylmä nostaa moottorin tyhjäkäyntikierroksia lämmitäkseen ja samaan aikaan automaattisammutus kuitenkin sammuttaa moottorin.
Uusia tulokkaita
Fiatin lisäksi avolavaluokkaan on muitakin uusia yrittäjiä, ensi vuonna näemme Mercedeksen ja Renaultin versiot Nissan Navarasta. Euroopan näkökulmasta on aivan kummallista, että avolavaluokkaan on nyt tunkua. Markkinat kuitenkin kasvavat nopeasti alueilla, jossa pick-uppien osuus ylittää puolet myynnistä.
Fullback katoaa helposti kasvavaan joukkoon, se ei erotu ominaisuuksillaan eikä edes hinnallaan. Ainoastaan takuu on luokan paras, viisi vuotta tai 200 000 km.
Teksti ja kuvat: Petri Munukka