Ajoneuvot Uutinen 6.6.2023

Uudistunut Mazda 2 rantautui Suomeen – massasta erottumista tarjolla alkaen 21 991 eurolla

Mazda 2 täyttää tänä vuonna mallinimenä 20, mutta nykymallillakin 10-vuotissynttärit lähestyvät. Viimeisin uudistuskierros tuo Suomeen kaksi erottuvaa malliversiota sekä kolme voimalinjavaihtoehtoa.

Moottori on käsitellyt Mazda 2:n uudistusta Japanista asti. Kotimarkkinoiden kaikkein omalaatuisimmista malleista siirryttiin Euroopan kattaukseen, ja nyt ovat selvillä Suomeen tuotavat mallit sekä niiden hinnat.

Uudistusten keskiössä on ollut facelift, jolla kakkosta on tuotu Kodo-muotokielen vuosikymmenen kehityskulussa eteenpäin, sekä varustetasouudistus, jolla on niin ikään tähdätty malliston kokonaisvaltaiseen ajanmukaistamiseen.

Mazda 2:n 1,5-litrainen ja nelisylinterinen Skyactiv-G -bensiinimoottori on tänä päivänä hyvin valtavirrasta poikkeava(n suuri). Mazda pysyy omalla linjallaan, ja se on muun muassa palkittu tämän kolmannen sukupolven kakkosen erinomaisissa katsastustilastosijoituksissa.

75-heppainen tekee paluun

Kun Mazda 2 tuli alun perin markkinoille vuonna 2014, oli sen 1,5-litraisesta bensiinimoottorista tarjolla kolme eri tehoversiota, 75- 90- ja 115-hevosvoimaiset vaihtoehdot. Sittemmin Suomeen on tuotu pelkästäänkin 90-heppaista vaihtoehtoa myös kevythybriditeknologialla, mutta nyt hinnasto alkaa jälleen tällä kesyimmällä vaihtoehdolla.

Skyactiv -moottoreissa käytetään poikkeuksellisen korkeaa puristussuhdetta, ja nyt myös 75 hevosvoiman tehoversiossa on sama puristussuhde kuin tehokkaammissa, 15:1. Tämä on nostanut myös vääntömomenttia 8 newtonmetrillä (nyt 143 Nm) ja parantanut moottorin suorituskykyä. Kokemuksen perusteella tämä 75-hevosvoimainen malliversio on jo varsin riittävä pienellä kuormalla, mutta esimerkiksi täydellä viiden henkilön kapasiteetilla oikean vaihteen löytäminen on tärkeää. 75-heppaisessakin mallissa on muuten nyt aiemman viiden sijaan kuusi vaihdetta ja aina käsivalintaisena.

Mazda 2 on rohkeasti pikkuauto, mikä tarkoittaa vain noin 1 000 kilon omamassaa. Auton mainioksi luonnehdittavaa ajettavuutta tukee nyt G Vectoring Plus, joka käyttää mutka-ajon tasapainottamiseen nyt vääntömomentin siirron lisäksi myös jarruja.

90 hevosvoiman versioita on kaksi, joista toinen on M Hybrid -kevythybridi starttigeneraattorilla. Aina manuaalivaihteiston kera tarjottava kevythybridi on Suomeen tuotavan malliston suorituskykyisin versio, kiihtyen nollasta sataan 9,8 sekunnissa ja yltäen 183 km/h huippunopeuteen. Automaattivaihteinen versio jättää starttigeneraattorin pois ja häviää jonkin verran suorituskyvyssä, mutta moottori itsessään on täysin sama 90-heppainen ja 151-newtonmetrinen.

Mazda kertoo lisäksi panostaneensa auton ääni- ja värinäeristykseen verhoiluissa, tiivisteissä ja muissa materiaaleissa. Tästä on iloa erityisesti takamatkustajille maantienopeuksissa. Värinöitä puolestaan kantautuu ohjaamoon tyypillisimmin paikallaan ollessa tyhjäkäyntikierroksilla.

Osana faceliftiä keula on muuttunut aerodynamiikan nimissä hyvin tiiviiksi. Erottuvaa ilmettä korostaa keltainen korostus… jutska.

Varustelu kunniassa

Uudistetun Mazda 2:n saa siis 75-heppaisella moottorilla alkaen 21 991 eurolla, mikä osuu hyvin polttomoottorisen B-segmentin keskiarvoon.

Mainitulla hinnalla saa kahdesta malliversiosta Centre-Linen. Muun muassa korinvärisillä pölykapseleilla itsensä massasta erottava Centre-Line on jo lähtökohtaisesti ja luokan tasoon nähden hyvin varusteltu. Varsinkin kaupunkiajossa erittäin hyödyllisiä varusteita ovat peruutustutkat, katveavustin sekä risteävän liikenteen varoitin peruutettaessa vaikkapa parkkipaikalta pois. Lisäksi pakettiin kuuluu heti kättelyssä automaatti-ilmastointi.

Centre-Linen sisustaa

Centre-Line pitää sisällään myös muun muassa premiumhenkisesti nahkaratin sekä nahkaverhoillut vaihdekepin ja seisontajarrukahvan. Centre-Linen saa 75-heppaisen lisäksi myös kevythybridivaihtoehdolla, joka kustantaa vajaan tonnin enemmän, 22 807 euroa.

Homura on japanilaisittain tärkeä käsite ja se tarkoittaa ”liekkiä” tai ”roihua”. Nyt Homura on osa Mazda-malliston tasokkaimman pään brändäystä.

Mazda 2:ssa se tarkoittaa Centre-Linen lisäksi esimerkiksi peruutuskameraa, kaistallapitoavustinta sekä lämmitettyä ohjauspyörää. Homura tuo niin ikään urheilullisuuteen viittaavia tyylijuttuja, kuten punaisia yksityiskohtia sisälle ja ulos, mustat sivupeilien kuvut sekä mustat 16-tuumaiset kevytmetallivanteet. Homuran saa 90-hevosvoimaisten mallien yhteyteen, kevythybridinä hintaan 24 422 euroa, automaatilla puolestaan 27 241 eurolla.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mazda

Kaikki koeajot

Uusimmat