Eila Parviainen

Pääkirjoitus: Hyviä uutisia motoristeille

Moottoripyörämessut on motoristeille jokavuotinen kauden avaus. Silloin alkaa jäiden polttelu ja kuumeinen varustautuminen tulevaan ajokauteen. Tänä vuonna uusien mallien ja varusteiden kavalkadissa herätti huomiota merkittävä turvallisuusajattelun esiinmarssi.

Lukkiutumattomat jarrut (abs) ovat olleet ensimmäisiä selkeitä airuita autoissa kehitetyn turvallisuustekniikan siirtymisestä kaksipyöräisiin. Nyt kyseinen varuste on saatavilla jo moneen eri malliin ja merkkiin – myös vakiona.

Muutama vuosi sitten ajatus kaarteissakin toimivista lukkiutumattomista jarruista ei vielä yhdistynyt moottoripyöriin. Ei myöskään luistonestojärjestelmä. Kaatumattomaksi kaksipyöräistä ei saada, mutta nyt kuljettajalle on kuitenkin tarjolla merkittävästi apuvoimaa onnistuneeseen ajosuoritukseen.

Hyvä uutinen on myös se, että samalla kun liikenneturvallisuus ylipäätään on saavuttanut sotien jälkeisen ajan parhaan tason liikennekuolemien määrällä mitattuna, niin myös motoristeilla menee paremmin.

Vielä 1990-luvulla kuoli vuosittain 8–16 motoristia. Moottoripyöräilyn suosion noustessa 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen vaati vuosittain 20–30 kuolonuhria. Tämän vuosikymmenen alussa motoristeja kuoli hiukan yli 20. Viime vuonna moottoripyöräonnettomuuksissa kuoli ennakkotietojen mukaan 16 ja loukkaantui 495 ihmistä. Suunta on siis hyvä.

Hyvää kertoo myös se, että tutkittujen onnettomuusaineistojen perusteella silmitön kaahaaminen ja alkoholin osuus ovat vähentyneet.

Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, sillä motoristi ajoasuineen on aina heikommassa asemassa kuin peltikuoren suojaama autoilija. Myös moottoripyörän ajaminen uusista varusteista huolimatta vaatii taitoa, joka ei pysy yllä, ellei sitä harjoiteta.

Motoristi voi itse vaikuttaa erittäin paljon siihen, kuinka suuri riski ajaminen on hänelle itselleen ja kyytiläiselleen. Liian usein motoristien onnettomuuksissa on kyse siitä, että kuljettaja on valinnut ajotavan, joka altistaa onnettomuuteen.

Kevään tullen motoristille tarjotaan monelta taholta herkkua, jota autoilijoiden ulottuville ei niinkään tipahda: ajokoulutusta. Näihin tarjouksiin kannattaa tarttua. Käytännön harjoitusten lisäksi parhaat ajokautta avaavat kurssit kannustavat motoristeja pohtimaan myös moottoripyöräilyn riskejä.

Se on hyödyllistä silmien availua. Tietoisuus siitä, millaisia onnettomuudet todella ovat, voi avata uudenlaisia tapoja vaarojen ennakointiin ja välttämiseen. Se olisi hyvää harjoitusta osaltaan myös jokaiselle autoilijalle.

23.2.2015 Eila Parviainen