1.2.2017

Citroën Connected Cam: näin toimii autoon integroitu kojelautakamera

Citroën Connected CAM

Autoon asennetulla kojelautakameralla voi tallentaa liikennetapahtumia tai lomamatkoja.

Innovaatiohuumaan kiihdyttänyt Citroën on keksinyt asentaa pirteään C3-pikkuautoonsa kojelautakameran. Tiedettävästi maailman ensimmäinen autoon kiinteästi asennettu kojelautakamera majailee taustapeilin alla valmiina tallentamaan tapahtumia.

Kojelautakamerat eivät ole yleistyneet pelkästään Youtubessa leviävien kolarivideoiden takia. Auton tuulilasiin kiinnitetty kamera mahdollistaa liikennetilanteiden lisäksi lomamaisemien tai tiellä bongattujen autoharvinaisuuksien turvallisen tallentamisen.

Citroen Connected Cam

Citroënin Connected Cam -kameraa käskytetään kameran alta löytyvällä painikkeella. Taustapeilin etupuolella oleva yksikkö vaatii kevyttä kumartamista, mutta toisaalta virhepainallusten riskiä ei ole. Lyhyt näpäytys ottaa valokuvan, pitkä painallus tallentaa videon.

https://youtu.be/3r962IFc2JI

Videotallennus on tehty liikennetilanteiden kaappaamisen kannalta fiksusti: kamera tallentaa hetket 10–30 sekuntia ennen ja jälkeen painalluksen. Asetuksista videon kokonaispituuden voi valita 20–60 sekunnin väliltä.

Törmäyksen sattuessa kamera tallentaa automaattisesti osumaa edeltäneet 30 sekuntia ja sitä seuraavat 60 sekuntia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kelpo kuvanlaatu

Connected Cam tallentaa videota FullHD-tarkkuudella (1920x1080) 30 ruudun sekuntinopeudella. Kuvanlaatu on tallennuskäyttöön riittävä, ja kuvaan poltetaan päivämäärän ja kellonajan lisäksi koordinaatit sekä ajonopeus. Valokuvien tarkkuus on sama 1920x1080 pikseliä.

https://youtu.be/ChoWb1qULNw

Kojelautakamera tallentaa tapahtumia sisäiseen 16 gigatavun muistiin. Sisältöön pääsee käsiksi wifi-yhteyden yli älypuhelimella, ja halutut tallenteet voi ladata omalle puhelimelle tai lähettää suoraan someen. Ohjelmisto toimii sujuvasti ja luotettavasti, kunhan hieman kankeasta käyttöönotosta selviää.

Ajotilanteiden tallentamisesta kiinnostuneelle Connected Cam on näppärä lisävaruste. Citroën C3:een se maksaa koeajetussa PureTech 110 Shine -mallissa 465 euroa. Edullisemmissa varustetasoissa hinta nousee lähes 700 euroon, mutta kauppaan kuuluu sumuvalot, himmenevä taustapeili ja sade- sekä valaistustunnistin.

Citroen Connected Cam

Kameran kaltaiset tallentavat järjestelmät ovat tulossa autoihin jäädäkseen. Niinpä koeajon lopuksi on hyvä muistaa yksityisyysasiat, ja tyhjentää kameran sisältö. Citroën on onneksi miettinyt asiaa, eikä nollaamiseen tarvitse kuin kahden painikkeen painamista.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat