12.5.2025

Koeajo: BMW X3 – takuuvarma lataushybridi edeltäjää paremmilla sähköillä

Kuva Eetu Kokkonen
BMW X3

BMW X3 näyttää edeltäjiinsä nähden erilaisemmalta kuin onkaan. Oleellisimmat parannukset näkyvät lataushybridin sähköosastolla.

Viime vuoden puolella Moottori pääsi tutustumaan uudistuneeseen BMW X3:een ulkomaan ensikoeajon merkeissä. Tuolloin kerroimme esimerkiksi, että auton kori on kasvanut pituutta ja leveyttä, mutta samalla korkeudesta on hieman karsittu. Tarkempiin mallisarjan muutoksiin voi käydä perehtymässä tuosta artikkelista, kotimaan pidemmässä koeajossa perehdytään enemmän siihen miltä muuttunut auto tuntuu arjessa.

BMW X3
  • Toimintamatka sähköllä
  • Voimalinjan toiminta
  • Näkyvyys eteen
  • Hinta varusteltuna


Auton ulkonäöllisistä muutoksista voi tunnetusti olla montaa mieltä. BMW:n nykymuodin tapaan huomiota kerätään mm. edellismalliin nähden voimakkaammilla keulan munuaisilla ja pulleammalla peräpäällä. Myös erittäin tasainen konepelti, jossa ei ole enää korotusta munuaisten jatkeena kiinnittää katseen.

BMW X3

Uusi X3 tulee Suomeen lataushybridin lisäksi myös neloskoneisena ja kuutoskoneisena kevythybridinä, mutta latausmalli edustanee myyvintä kärkeä. Niinpä koeajossa onkin BMW X3 30e xDrive M Sport -malli. Hankintahinnassa on noin 10 000 euron ero ei-ladattavaan malliin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huomattava parannus toimintamatkaan

BMW X3 sai edellisessä sukupolvessaan lataushybridivoimalinjan, joka tarkoitti tuolloin noin 11 kilowattitunnin käytössä olevaa kapasiteettia ja n. 60 kilometrin WLTP-toimintamatkaa. Resepti oli sama kuin tuolloisessa 3-sarjalaisessa lataushybridissä. Vettä on virrannut Isar-joessa tämän jälkeen litra jos toinenkin, sillä nykyisessä mallissa akkukapasiteetti lähentelee jo X5-mallisisaren tasoa. Kasvaneen akun lisäksi auto on saanut myös kolmivaihelatauksen entisen yksivaiheisen tilalle, joka on etenkin meillä Suomessa merkittävä parannus.  19,7 kWh:n käytettävissä oleva kapasiteetti tarkoittaa 86 kilometrin WLTP-toimintamatkaa ja käytännössäkin akku tuntui riittävän tasaisessa maantieajossa noin 70 km täyssähköiseen matkaan, kun lämpötila oli nollan ja kymmenen celsiuksen välillä.

BMW X3

Baijerilaisvalmistajan isommissa tuotteissa tuttuna valttina on voimalinjan toiminta, eikä siihen tarvitse pettyä tälläkään kertaa. Hybridiajossa voimalinja vääntää nöyrästi alhaalta asti ja voimareserviä on kiitettävästi. ZF:n kahdeksanportainen vaihteisto tekee pyytteetöntä työtä, tunnuksenomaiset huomaamattomat vaihdot ovat yhä tallella. Sen sijaan täyssähköllä ajaessa ajoittain voi yllättäen törmätä pieniin nykäisyihin, mutta vain harvoin.

Ohjausta voisi kutsua harmittomaksi ja hyvin palauttavaksi. M Sport-varusteluun kuuluvan urheilullisemman alustan toiminta on pintakovaa, mutta kontrolloitua eikä toisaalta isommat montut juuri haittaa. Eniten epämukavuutta alusta aiheuttaakin taajamassa, jossa hidastetöyssyt ja muut hiljaisella nopeudella ajettavat montut tuntuvat selvästi. Rengasmelu on varsin vaimeaa, mutta koeajon aikaan autossa oli vielä kesärenkaita hiljaisemmat kitkapyörät alla.

Suora pelti vaikea hahmottaa

Taajama-ajossa X3:n ohjaus kevenee ehkä turhankin paljon, mutta tätä enemmän haittaa aiheutuu konepellin laakeasta muotoilusta. Keula tuntuu olevan aika vaikea hahmottaa, kun se loppuu ikään kuin yllättäen.

Neljälle ihmiselle X3:ssa on hyvät tilat, mutta takapenkin leveyttä ei voi kuvailla ruhtinaalliseksi, eli esimerkiksi kolmen turvaistuimen perheiden kannattaa koeajolla sovittaa istuimia tarkkaan. Tavaratila on hyvän muotoinen ja yllättävän syvä, mutta lataushybridivoimalinjan akku rokottaa tilavuutta reilun sadan litran verran kevythybrideihin nähden.

Vaikka BMW on kehityksen kelkassa sen osalta, että autoihin hivutetaan hiljalleen yhä enemmän toimintoja kosketusnäyttöjen ja hipaisukytkimien taakse, on käytettävyys pysynyt kiitettävänä. Käyttöliittymä on varsin selkeä ja esimerkiksi lämpötilansäädöt ovat aina näkyvillä keskinäytössä. Sen sijaan tuulilasin huurteenpoisto ja takalasinlämmitin on viety hipaisupainikkeiden taakse. Painikkeet tuntuvat olevan käytettävissä hanskoillakin, mutta välillä toiminnon kytkeminen vaatii useamman yrityksen ilman käsineitäkin.

BMW X3

Vaikka uuden X3:n ulkonäkö eroaakin yleisilmeeltään edeltäjistään, on kyseessä lopulta aika varman samantyylinen tuote oikeisiin paikkoihin tehdyillä parannuksilla. Ladattavan X3 30e xDriven saa edullisimmillaan 70 040 eurolla. Sen sijaan koeajettu ylähyllyn yksilö kustantaa enää muutaman tuhatta euroa vähemmän kuin X5:n kuutoskoneinen lataushybridi alkaen-varustelulla, joten varustelistan ruksailussa kannattaa pysyä hereillä ja miettiä mitä sieltä oikeasti tarvitsee.

BMW X3 30e xDrive M Sport

LATAUSHYBRIDI, neliveto
4-syl. bensiinimoottori 1 998cm3
8-v. automaattivaihteisto
220 kW (299 hv), 450 Nm
Akku brutto / netto 22,7 / 19,7 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
WLTP-kulutus 1,1 l/100km
CO2-päästöt 23 g/km
toimintamatka sähköllä 86 km
Suorituskyky 0–100 km/h 6,2 s
huippunopeus 215 km/h

Mitat
Pituus         4 755 mm
Leveys        1 920 mm
Korkeus      1 660 mm
Akseliväli    2 865 mm
Tavaratila   460–1 600 l
Omamassa 2 140 kg
perävaunu 2 000 / 750 kg

Euro NCAP ei testattu
Takuu        2 v
hybridijärjestelmä        8 v / 160 000 km
Hinta alkaen       75 415 €
koeajoauto 96 803 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat