26.3.2025

Koeajo: Citroën ë-C3 – pikku-Sitikka tuo sähköautot lähemmäs tavallista kuluttajaa

Kuva Manu Tuppurainen

Citroën ë-C3 on ranskalaisvalmistajan päänavaus pienissä ja edullisissa sähköautoissa – jotka ovat nyt myös tulleet jäädäkseen.

Kun uutta tekniikkaa lanseerataan kuluttajille, yleensä uusi tekniikka tulee ensimmäisenä saataville hieman kalliimmissa tuotteissa, kunnes se myöhemmin volyymin lisääntymisen myötä tarjoillaan kuluttajille myös edullisemmassa muodossa.

Näin on käynyt sähköautoissakin, nyt myyntiin on tullut useita edullisia sähköautoja, joista Citroën ë-C3 on yksi. Siinä vaiheessa kun auto lanseerattiin, se oli Suomen edullisin sähköauto. Dongfeng Nammi Box syrjäytti sen edullisimman sähköauton paikalta, mutta edelleen Citroën ë-C3 on edullisin sähköauto, kun eurooppalaiset sähköautomerkit laitetaan riviin. Hintaeroa Citroënin ja Dongfengin autojen välillä on satasia. Myöhemmin edullisten sähköautojen joukkoon liittynyt Hyundai Inster on puolestaan hieman Citroënia kalliimpi ja Renault 5 vieläkin hieman Hyundaita kalliimpi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hinnat alkaen -malli on hyvin riisuttu

Citroënin edullisin You-malli maksaa alkaen hinnaltaan 25 290 euroa. Max-versio on 4 000 euroa kalliimpi, jolloin pyöräkoko kasvaa tuumalla 17-tuumaisiin vanteisiin ja auto saa Full Led -ajovalot, sekä muita varusteita ja esimerkiksi ilmastointi muuttuu manuaalisesta automaattiseksi. 

You-varusteluun ei kuulu esimerkiksi tietoviihdejärjestelmää lainkaan, ja jos esimerkiksi radion haluaa kuulumaan autossa matkojen ratoksi, se täytyy hoitaa älypuhelimen avulla, tätä varten hinnat alkaen mallissa on My Citroën Play -älypuhelinasema. Hinnat alkaen -malli on siis hyvin riisuttu varusteiden osalta, ja se selittää myös hyvin paljon kahden eri varustetason 4 000 euron hintaeroa. Max-varustelussa varusteita on jo hyvin kattavasti ja voisi sanoa, että melkeinpä kaikki tarpeellinen ja tarvittava.

Se, että Citroën ja kumppanit tulevat nyt yhtä aikaa markkinoille, tarkoittaa sitä, että sähköautot ovat nyt lähempänä tavallista kuluttajaa kuin koskaan. Kaikille, niin Citroënille, joka ensimmäisenä pienen sähköauton lanseerasi, sekä sen kilpakumppaneille lanseeratut mallit ovat tärkeitä pääavauksia.

Toki pienellä rahalla saa edelleen vain pienen auton, mutta näinhän se on aina maailmassa mennyt – kun auton koko kasvaa, kasvaa myös hintalappu.

Citroën ë-C3 on siis ranskalaisvalmistaja sähköautomalliston pienin. Se on pieni kaupunkiauto, mutta muidenkin pienten nykyautojen tapaan, se taipuu entistä paremmin myös matka-ajoon. Sähköautossa ajoakku tuo painoa ja samalla ajamiseen vakautta. Matka-ajossa rengasmelu on ë-C3:ssa häiritsevän kovaa.

Pidempi matka vaatii kärsivällisyyttä

Citroën ë-C3:n akku on energiasisällöltään vain noin 45 kilowattituntia. Toimintamatka esimerkiksi talvikelissä on lyhyt ja sen vuoksi pidempään matkaan Sitikalla lähteminen vaatii hieman urheiluhenkeä.

Moottorin koeajossa autolla tehtiin kuitenkin myös pitkä matka-ajolenkki, vaikka tiedossa oli taajaan latauspysähdyksiä. Sadan kilometrin moottoritienopeutta nollakelissä autolla pääsi noin 150 kilometriä, kun akun varaus oli lähtiessä 80 prosenttia. Nopeuden laskettua matalammaksi, toimintasäde toki kasvaa jonkun verran.

Citroënin ajoakussa ei ole esilämmitystä, ja vaikka autolla ajettiin pitkä siivu, auto rajoitti latausta jokaisella pikalatauskerralla. Lataustapahtumien keskitehot vaihtelivat 33–43 kilowattitunnin välillä. Pitkän matkan ajaminen Citroënillä ainakin tämän kokemuksen perusteella vaatii sitä ennakoitua sitkeyttä ja väljiä aikatauluja.

Sitikassa 11-kilowattinen 3-vaiheinen sisäinen latauslaite on lisävaruste, sen saa 605 euron lisähintaan. Tällaista pientä perheen kakkoautoksi tai kaupunkikulkineeksi tarkoitettua autoa ladataan varmasti kaikkein eniten myös kotona, joten tuntuu aavistuksen rahastukselta, että 11 kilowatin kolmivaihelatauksesta joutuu maksamaan lisähintaa.

Mitä tulee muuten Citroënillä ajamiseen, niin siinä on monelta osin pienen ja edullisen auton elkeet. Kuljettajan paikan ergonomia, eli istuinsäädöt suhteessa esimerkiksi ohjauspyörän säätöihin ovat hieman puutteelliset, ohjauspyörä jää aavistuksen liian kauas. Istuin itsessään, on Sitikassa ihan mukava, Max-varustetasossa kysymyksessä onkin mukavuusistuin ja sen säädöt ovat suhteellisen riittävät.

Selkeää ja käytännöllistä

Ohjaamo on selkeä ja hyvin yksinkertainen, turhia kikkailuja on säästelty. Auton kojelaudan muodoissa ja eri elementtien sijoittelussa on hieman yhtäläisyyttä sisarmerkin Peugeotin i-cockpit -ohjaamon kanssa – eli kuljettajan mittaristo on nostettu ylös lähelle tuulilasin reunaa ja sitä katsotaan ohjauspyörän yli, ei välistä. Jotta näkyvyys mittaristoon olisi hyvä, ohjauspyörä on litistetty ovaaliksi.

Ohjauspyörän muotoon varmasti tottuu, eikä se heikennä ohjaamon käytettävyyttä. Esimerkiksi ë-C3:n tietoviihdejärjestelmä on hyvin selkeä ja helppokäyttöinen. Siinäkin on kaikki tarpeellinen ilman turhia kikkailuja. Puhelimen pariliitoksen avulla musiikin saa soimaan Bluetooth-yhteydellä, samoin onnistuu älypuhelimen peilaaminen. Tietoviihdejärjestelmässä on itsessään myös navigointi.

Ohjaustuntuma Sitikassa on edulliselle autolle myös tyypillinen. Vastetta ohjauksesta kyllä löytyy, mutta se vaste on hieman keinotekoista, ja tuntuma ohjauksesta jää kaukaiseksi. Alustatuntuma pikkuautossa on ihan kelvollinen.

Vaikka Citroën on pikkuauto, sen tilat ovat kuitenkin kohtalaiset. Tavaratila on syvä, se vetää yli 300 litraa ja auton korin muodon huomioon ottaen, takapenkillä on hyvin pääntilaa. Jalkatilaakin sen verran, että aikuinen mahtuu taakse, vaikka kuljettajana olisi keskimittainen mieshenkilö. 

Tilat Citroënissä ovat jopa sellaiset, että se saattaisi ajaa jopa perheen ainoan auton asiaa, jos pidempää matkaa ei ole tarve tehdä usein. Ainakin perheen kakkosautoksi, kaupunkisukkulaksi, jollaiseksi pienet autot on yleensä tarkoitettu, se sopii erinomaisesti. Eikä auton ulkomuotoakaan sovi moittia, se henkii Citroënin nykymuotoilua ollen samalla trendikäs ja tyylikäs.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvää ja huonoa

  • Pikkuautoksi hyvät tilat
  • Ohjaamon selkeys ja käytettävyys
  • Ulkomuoto
  • Rengasmelu
  • Ei 3-vaihelatausta vakiona
  • Pikalataus

Citroën e-C3 Full Electric 113 Max 44 kWh

SÄHKÖAUTO, etuveto

84 kW (113 hv), 120 Nm

Akku brutto / netto 45,0 / 44,0 kWh

Lataus Type 2: 7,4 kW (1 x 32 A)

CCS: 100 kW

WLTP-kulutus 17,1 kWh / 100 km

toimintamatka 321 km

Suorituskyky 0–100 km/h 11,0 s

huippunopeus 132 km/h

Mitat

Pituus 4 015 mm

Leveys 1 813 mm

Korkeus 1 577 mm

Akseliväli 2 540 mm

Tavaratila 310 l

Omamassa 1 491 kg

perävaunu 550 / 550 kg

Euro NCAP ei testattu

Takuu 3 v / 100 000 km

ajoakku 8 v / 160 000 km

Hinta alkaen 25 290 €

koeajoauto 30 705 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat