5.9.2022

Koeajo: Cupra Born e-Boost – kuparikoristeinen katseiden kerääjä

Cupra Bornin tehokkaampi versio on kompakti sähköauto, joka tarjoaa hyvät tilat ja mukavaa ajettavuutta. Se kerää ulkomuotonsa puolesta paljon myös katseita. Hyvää: muotoilu, tilat, ajettavuus, takuu. Huonoa: tietoviihdejärjestelmän käyttöliittymä.

Cupra on saanut Born-sähköautomallistaan tehokkaamman e-Boost -version myyntiin. Auto on Cupralle tyypillisine kuparin värisine somisteineen varsinainen katseiden kerääjä. Pikkupojat katsovat huuli pyöreänä kyseistä katseiden vangitsijaa ja liikennevalossa seistessään sitä osoitellaan sormella. Huomio on selvästi herätetty.

Auto on kieltämättä muotoilultaan ja Aurora Blue -värisenä kuparin värisiin Cupra-somisteisiin yhdistettynä erittäin onnistunut. Kauneus on katsojan silmissä, mutta Cupra Born on selkeästi muotoilultaan paremman näköinen kun sisarmalli Volkswagen ID.3. Cupran tyylikäs Aurora Blue -väri, johon kuparisomisteet erityisesti istuvat hyvin, on lisämaksullinen väri, sen saa 800 euron hintaan.

Ulkomuodon lisäksi Cupran etu Volkswageniin nähden on myös auton pidempi takuu. Cupralla takuu on viisi vuotta tai 100000 kilometriä, kun Volkswagenilla kaksi vuotta. Molemmissa autoissa on kahdeksan vuoden akkutakuu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Noin 30 lisähevosvoimaa

E-Boost tarkoittaa Cupra Bornin kohdalla sitä, että auton tehot ovat normaalia Born-versiota korkeammat. Kun Born-perusversion teholukema on 150 kilowattia (203 hv), e-Boost -versio tarjoaa tehoa 170 kilowattia (231 hv).

Tehopuolella vajaat 30 hevosvoimaa ovat kieltämättä varsin kivat, vaikkakin arkiajossa perusversion runsaalla 200 hevosvoimalla pärjää hyvin. Sen verran lisätehoista tulee autoon kuitenkin sen nimenmukaista boostia, että Born e-Boost -versiosta voi jo sanoa, että auto kiihtyy todella hyvin. Valmistajan ilmoitus e-Boost -version kiihtyvyydeksi on kiitettävä 6,6 sekuntia.

Cupra Born ei ole kuitenkaan mikään painava auto kompaktin kokonsa vuoksi ja siksi kumpi tahansa versioista sopii teho-paino -suhteen näkökulmasta arkiajoon erittäin hyvin.

Taittuu mukavasti mutkiin

Noin 30:stä lisähevosvoimastaan huolimatta, mikään varsinainen sporttiauto Cupra Born e-Boostikaan ei ole ja sellaista merkin sähköautovalikoimaan luonnollisesti kaipaisi – jo Cupran nimi ja brändi sitä edellyttäisivät.

Mutta ajettavuudeltaan arkikäytössä Born e-Boost on sähäkkä, se on vähän enemmän kuin normaalit autot. Se kiihtyy mukavasti, ja ajettavuus on hyvällä tasolla. Ohjaustuntuma on jokaisessa käänteessä hyvä ja auto kääntyy syheröisellä maaseututiellä mukavavasti mutkiin. Mikään rata-auto se ei ole, mutta keskimääräistä parempi auto ripeämmissäkin mutkissa.

Auton säätyvällä alustalla on positiivista vaikutusta esimerkiksi auton mutkakäyttäytymiseen. Alusta ottaa tienpinnasta tulevia iskuja hyvin vastaan, eikä iskunvaimennus lyö pohjaan kovinkaan helposti.

Natinaa sisätiloissa

Cupra Born syntyy samalla Volkswagenin tehtaalla Saksan Zwickaussa kuin Volkswagenin sisarmalli ID.3.

Sillä selittyy myös se, että Cupra on ainoa Seat- tai Cupra-malli koskaan, jonka istuimissa on pituussuunnassa säädettävä reisituki – istuimet tulevat tehtaalle samalta valmistajalta kuin Volkswageninkin istuimet. Istuimet ovat erittäin hyvät, niissä on hyvä tuki ja hyvät säädöt – mukaan lukien pituussuunnassa säädettävä reisituki.

Ottamatta kantaa sen enempää siihen, mikä tehtaalta lähtevien autojen laatu on, mutta kyseisessä koeajetussa Cupra Born -yksilössä oli sellaisia laatuvirheitä, että ne eivät ole sallittuja noin 3000 kilometriä ajetulle autolle.

Hieman epätasaisella kestopäällysteellä, auton takamatkustamosta, oikean takaoven seudulta alkoi kuulua natinaa, räminää ja kitinää. Äänten voimakkuus vaihteli asfaltin epätasaisuuden mukaan. Myös kojelaudan paneeli auton ohjauspylvään liepeillä natisi ja rämisi, nämä äänet hävisivät, kun käden laski kojelaudan paneelin päälle. Pidemmän päälle näin ei voi kuitenkaan ajaa.

Lisäksi koeajon loppumetreillä auto ilmoitti, että sen ilmastointilaite ei toimisi oikein ja auto pitäisi ajaa huoltoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvät tilat

Sisätiloissa Cuprassa on mukava tunnelma. Kuljettajan ympäristö on erittäin viihtyisä ja mukava. Ohjauspyörän hipaisukytkimet vaativat joka kerta pientä opettelua, mutta kun autolla ajaa jonkun aikaa, niiden käyttölogiikan vähitellen oppii.

Tietoviihdejärjestelmän käytettävyys ei ole sitä parasta mahdollista, mitä konsernista löytyy, jostain syystä Seat ja Cupra eivät ole saaneet ihan samaa softaa kuin Volkswagen.

Takamatkustajilla on Cupra Bornissa on hyvät tilat auton kompaktiin kokoon nähden, pidempikin matkustaja mahtuu takaistuimelle hyvin. Tavaratila on Cupra Bornissa aavistuksen pieni.

Mukava ajettava pidemmällä matkalla

Bornin E-Boost -versiosta on tarjolla myös kaksi akkukokoa, joista koeajoautossa oli se pienempi eli 58 kilowattitunnin suuruinen akku. Toinen akkukoko, 77 kilowattituntia on luonnollisesti parempi valinta niille, jotka tekevät autolla pidempiä matkoja.

Koeajetun pienemmän akkukoon WLTP-mittaustavan kantama on 416 kilometriä, kun isommalla akulla kantama on 544 kilometriä. Talvikelissä tällä voi olla merkitystä matkanteon näkökulmasta. Hintaeroa kahdella eri akkukoolla on 2500 euroa.

Tämä on myös hyvä huomio siinä mielessä, että Cupra Born on pienestä ja kompaktista koostaan huolimatta erittäin mukava auto myös pidemmällä matkaa. Se nielee moottoritietä iloiseen siinä missä isommatkin autot ja ajotuntumaltaan se sopii todella hyvin maantieajoon ja pidemmälle matkalle – siksi isomman ajoakun valinta voisi tuntua jopa luonnollisemmalta valinnalta tähän autoon. Pienen koon ja painon myötä Cupra Bornin kulutus pysyy myös maltillisena.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat: Tuomas Rajala

Cupra Born e-Boost 170 kW 58 kWh

Hinta alkaen

47 490 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

52 610 €

Moottori

Sähkömoottori, takaveto.

Teho

170 kW (231 hv)

Vääntö

310 Nm

Vääntö

310 Nm

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva 62,0 / 58,0 kWh, Lataus Type 2 11 kW (3x16A), CCS 120 kW.

Toimintamatka

416 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,6 s

Huippunopeus

160 km/h

Kulutus l/ 100 km

15,9 kWh/100 km (vapaakenttä)

Mitat

pituus 4322 mm, leveys 1809 mm, korkeus 1540 mm, akseliväli 2766 mm
Tavaratila: 385 l
Omamassa: 1824 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km, korkeajänniteakku 8 vuotta / 160 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat