20.3.2025

Koeajo: Ford Capri on taas yksi hyvin samanlainen sähköauto erilaisesta nimestään huolimatta

Kuva Eetu Kokkonen
Ford Capri

Ford Capri -täyssähköautossa on paljon samaa kuin muiden valmistajien vastaavissa malleissa. Tallella on siis perusvahvuudet ja -heikkoudet.

Kyllä kyllä, nimi on jälleen kerran provosoiva ja aivan perusteetta Fordin historiasta taas yhdelle katumaasturille napattu. Mennään kuitenkin tällä kertaa suoraan asiaan, eli siihen mikä uusi Ford Capri on autojaan, eikä siihen miten se on nimetty väärin.

  • Ajettavuus
  • Tilat
  • Kohtuullinen kulutus
  • Rattipainikkeet ja muut korjaamattomat VW-taustaiset hölmöydet
  • Kuljettajan vireystilan valvonnan aggressiivisuus

Eli selvennetään kaikille. Kyseessä on Fordin sähköauto, joka perustuu Volkswagenin MEB-perusrakenteelle. Käytännössä Ford Capri on siis hyvin lähellä Volkswagen ID.5 -täyssähköautoa. Myös Ford Explorer kuuluu mallisisariin, mutta sen sijaan Ford Mustang Mach-E rakentuu Fordin omalle arkkitehtuurille ja on siis täysin eri auto kuin nämä Fordin viimeisimmät julkistukset.

Ford Capri

Ford pitää itse mielellään ääntä siitä, että kerrankin viistokattoisessa katumaasturissa tila ei vähene, sillä Capri on 16,6 senttimetriä Exploreria pidempi. Itse asiassa Capri on hieman pidempi kuin ID.5, vaikka muotoilun ansiosta Ford näyttää hieman sirommalle. Sivuprofiili tuo niin vahvasti mieleen Polestar 2:n, että jopa Polestarin pääjohtaja Thomas Ingenlath jakoi kuvan Caprista omassa sosiaalisessa mediassaan saatteella ”Tiesin Polestar 3:n tuotannosta Yhdysvalloissa. Tämä tuli kuitenkin yllätyksenä.”

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Samansuuntainen tuote

Mitään mullistavaa sanottavaa auton ajettavuudesta ei ole. Capri tuntuu hyvin tyypilliselle MEB-perusrakenteen tuotteelle. Ohjaus palauttaa hyvin, alusta pysyy hyvin mukana huonommallakin tiellä eikä juuri kallistele kurveihin ja suorituskykyä on riittävästi. Ärsyttävin ajoon vaikuttava ominaisuus onkin kuljettajan vireystilanvalvontajärjestelmä. Rattia täytyy käännellä ”turhanpäiten” ja varsin laajoin liikkein ettei auto kuvittele kuljettajan nukkuvan. Onneksi sen saa parilla painalluksella pois päältä.

Ford Capri

Volkswagenilta perittynä miinuksina: Fordin ohjauspyörässä on säilytetty Volkswagenin sähköautoista tutut kehnot ja huonosti palautetta antavat haptiset rattipainikkeet. Kuljettajalla on Volkswagenin toteutuksen tapaan vain kaksi kytkintä ikkunoiden hallitsemiseen, sekä erillinen kosketuspainike jolla valitaan etu- tai takaikkunat operoitaviksi. Olisiko nämä Volkswagenin useaan kertaan moititut toiminnallisuudet voitu jo korjata Fordista pois ennen mallin esittelyä?

Ford Capri

Fordin oma versio tietoviihdejärjestelmästä on varsin looginen ja nopeatoiminen. Manuaalisesti kallistettava näyttö on hauska toiminto ja joissain tilanteissa jopa näppäränpuoleinen. Ratkaisu eri asentoon liu’utettavasta näytöstä saa tosin skeptisemmät epäilemään systeemin toimivuutta pidemmässä juoksussa.

Ohjaamossa on reilusti tilaa erilaiselle pientavaralle. Tilaa autossa on muutenkin hyvin ja kiitosta täytyy antaa pitkittäissuuntaisen tilan lisäksi myös takapenkin leveydestä. Takariville mahtuu nimittäin kahden turvaistuimen väliin aikuinenkin matkustamaan siedettävästi.

Ford Capri

Ford Caprissa on mukana ominaisuus, jonka muut saman perusrakenteen jakavat tuotteet ovat alkaneet saada vasta viimeisen kahden vuoden aikana, nimittäin akun esilämmitys. Tuttuun tapaan autossa on myös näyttö, joka arvioi parhaan sillä hetkellä saavutettavan lataustehon, sekä kertoo kauanko akkua tulisi lämmittää parhaan lataustehon saavuttamiseksi. Lukemat tuntuvat pitävän paikkansa talvikelissäkin varsin hyvin.

Ford Capri

Kovimmillaan latausteho alkaa 186 kilowatista. Varausväli 10–80 % täyttyi parhaillaan noin 32 minuutissa, kun ulkolämpötila oli -9 astetta. Valmistajan lupaama vastaavan varausvälin latautuminen 26 minuutissa lienee siis saavutettavissa. Kulutus yhdistetyssä maan- ja moottoritien ajossa samoissa olosuhteissa pyöri 22 kWh/100 km lukemassa, joka tarkoittaisi 359 kilometrin toimintamatkaa.

Miksi valita Ford VW:n sijaan?

Monen mielessä voi pyöriä se, että kun varsin samanlaisia MEB-perusrakenteen jakavia autoja on markkinoilla jo reilusti, niin mikä tekisi Fordin omasta versiosta muita paremman vaihtoehdon? Mallisisaruskatras on paisunut jo lähes läkähdyttävän laajaksi, eikä autojen välillä usein välttämättä ole kovinkaan suuria eroja.

Yksi seikka on tietysti ulkomuoto. Etenkin keltaisessa värissä Ford Capri tuntuu keräävän yllättävän paljon huomiota. Erityisesti hymyä huulille nosti kaksi ohi kävelevää alakoululaista, jotka ryhtyivät keskustelemaan pihassani olevasta Bumblebeestä, eli yhdestä Transformers-sarjan päähahmoista. Capri on siis todistettavasti sekoitettavissa Chevrolet Camaroon!

Muuten isoimmat ostopäätökseen suuntaan, toiseen tai kolmanteen vaikuttavat tekijät lienevät uskollisuutta merkille tai autotalolle. Käytännön erojakin kuitenkin on. Volkswagen ID.5:n takuuksi ilmoitetaan 2 vuotta ilman kilometrirajaa. Fordin kohdalla takuu on 5 vuotta / 100 000 kilometriä. Esimerkiksi 20 000 km vuodessa ajavalle kyseessä on siis käytännössä kolme vuotta pidempi takuu. Vastaavasti paljon ajavan kannattaa tuosta näkökulmasta valita Volkswagen.

Ford Capri Premium AWD Extended Range 79 kWh

SÄHKÖAUTO, neliveto
250 kW (340 hv), xxx Nm
Akku brutto / netto 84,0 / 79,0 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
CCS: 185 kW
WLTP-kulutus 16,3 kWh / 100 km
toimintamatka 560 km
Suorituskyky 0–100 km/h 5,3 s
huippunopeus 180 km/h

Mitat
Pituus            4 634 mm
Leveys           1 872 mm
Korkeus         1 626 mm
Akseliväli       2 767mm
Tavaratila      567–1 505 l
Omamassa   2 191 kg
perävaunu    1 200 / 750 kg

Euro NCAP    5 tähteä (2024)
Takuu            5 v / 100 000 km
ajoakku         8 v / 160 000 km
Hinta alkaen 52 290 €
koeajoauto   58 880 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat