18.9.2017

Koeajo: luokkarajoja kolkuttelemassa – Volkswagen Polo

Kuva Vesa Eskola
Volkswagen Polo

Kuudennen sukupolven Volkswagen Polo on kasvanut kokoa. Ominaisuuksiakin on aiempaa enemmän. Hyvää: runsaat tilat, ajettavuus, mukavuus. Huonoa: vaikea panna paremmaksi.

Volkswagen Polo on siirtymässä kuudenteen sukupolveensa, viittä edellistä on valmistettu yli 14 miljoonaa. Polo aloitti uransa kolmiovisena pikkuautona ja on välillä nähty niin porrasperänä kuin farmarinakin, mutta tästä lähin ainoa kori on viisiovinen.

Monen mielestä uutuus näyttää ihan samalta kuin ennenkin, mutta jokaista kohtaa on viilattu paremmaksi.

Volkswagen Polo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Runsaasti tilaa

Ostajien vaatimustason noustessa myös autoluokkien rajat venyvät. Joskus pikkuautojen ja kompaktiluokan välisenä rajana pidetty neljän metrin pituus on jo rikottu kilpailijoiden toimesta, nyt on Polon vuoro. Pituutta on kertynyt kahdeksan senttiä ja leveyttä seitsemän senttiä lisää.

Korin korkeus on kutakuinkin entisellään. Eniten on kasvanut akseliväli, kaikki yhdeksän senttiä sisätilojen hyväksi. Koon kasvusta huolimatta paino on saatu pidettyä kurissa, vaa’an viisari heilahtaa 1 070 kiloon.

Volkswagen Polo

Polossa ulkomitat on lisäksi hyödynnetty kilpailijoita tehokkaammin ja se kipuaa tiloiltaan luokan kärkeen. Pitkän kuskin taakse mahtuu vielä aikuinen niin pään- kuin polvitilankin puolesta, eikä kasvaneen leveyden ansiosta takaistuin ole sietämätön kolmellekaan. Kaiken lisäksi korkea istuinosa tuottaa luontevan istuma-asennon.

Tavaratila on tässä luokassa hulppea, 350 litraa. Näin runsaat tilat tulivat Golfiinkin vasta vuosituhannen vaihteessa.

Uusia varusteita

Polon varustetasot ovat tutut, Trendline, Comfortline ja Highline. Jo perusvarustuksessa ilahduttaa Front Assist -valvontajärjestelmä hätäjarrutuksella ja jalankulkijoiden tunnistuksella. Muut elektroniset turvajärjestelmät pitää poimia lisävarustelistalta.

Comfortlinesta tullee myydyin varustetaso vakionopeussäätimen, tyylikkäämmän verhoilun ja älypuhelimen kanssa kommunikoinnin ansiosta.

Volkswagen Polo

Highline-tason kruunaa isommista malleista tuttu digitaalinen mittaristo. Järjestelmän kehuttiin olevan jo toista sukupolvea ja toden totta sukupolvien välinen kuilu oli havaittavissa kokeneempien toimittajien etsiessä mieleisiään näyttöjä. Totuttelun jälkeen on itsestään selvää, että mittariston tilalla räätälöitävä näyttöruutu on pian joka autossa. Uusien toimintojen lisäksi näytön grafiikkaa, kirkkautta ja kontrastia on parannettu.

Kojelauta on linjakas ja selkeäkäyttöinen. Kosketusnäyttö on nostettu ilmasuuttimien yläpuolelle. Lämpötilan säätimet on säilytetty perinteisinä, vaikka muita toimintoja käytetään kosketusnäytön kautta. Kahdeksana eri värinä saatavat koristelistat ovat kovaa muovia, muutoin kojelauta on pehmeä koskettaa. Sisävärien lisäksi myös katon voi personoida tehostevärillä.

Moottoreissa valinnanvaraa

Polon moottorikatraan tehoskaala on laaja. Tosin ensimmäisessä laivassa lokakuussa saapuu vain litraisella kolmisylinterisellä bensiinimoottorilla varustettuja autoja joko turbolla (95 hv) tai ilman (75 hv). Nämä ovatkin luultavasti halutuimmat vaihtoehdot.

Volkswagen Polo

Vielä tämän vuoden aikana maahan saadaan myös 1,6-litraisia dieseleitä (80/95 hv). Heti ensi vuoden alussa joukkoon liittyy tehokkaampia bensiinimoottoreita, 1,5-litrainen (150 hv) sylinterien lepuutuksella ja kaksilitrainen GTI (200 hv). Malliston täydentää 1.0 TGI kaasuversio (90 hv), joka biokaasulla ajettuna on lähes päästöttömänä malliston puhtain. DSG-automaatin saa kaikkiin vähintään 95-heppaisiin malleihin.

Koeajettu turboahdettu kolmisylinterinen on varmastikin yksi parhaista valinnoista, ahtimen lisävääntö tekee taajama-ajosta helppoa, vaivaton suorituskyky riittää moottoritielläkin ja silti kulutus pysyy helposti viitosella alkavissa lukemissa.

Volkswagen Polo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukavaa matkantekoa

Uusi Polo asettaa mittapuun kilpailijoille myös ajettavuudessa. Alustarakenne on samankaltainen kuin Golfin perusmalleissa, joustintuet edessä ja yhdystukiakselisto takana. Tuntuma tienpintaan on hyvä niin alustan kuin ohjauksenkin puolesta.

Jousitus ja iskunvaimennus on säädetty mukavuus edellä, kuten kuuluukin. Urheilualusta kuuluu lisävarustelistalle ja sporttiversioihin. Ohjaus on kevyt pyöriteltävä, mutta silti mutkaisilla osuuksilla ajolinjat ovat tarkasti kontrollissa. Matkanteon viimeistelee alhainen melutaso.

Volkswagen Polo

Polosta on karsittu pois viimeinenkin pikkuautomaisuus, silti hinnat eivät ole juurikaan nousseet. Hinnat alkavat 16 000 eurosta.

Ahtamatonta perusmoottoria ei ollut mahdollisuutta kokeilla, mutta ainakin paperilla se sopii vain pieniin nopeuksiin ja kuormiin. Nyt ajettu Comfortline halvimmalla ahdetulla bensiinimoottorilla tuntuu oivalta yhdistelmältä, mutta muutamalla lisävarusteella sen hinta hipoo jo 20 000 euron kipurajaa. Harva pikkuauto on sen väärti, mutta Polo osuu lähimmäksi.

Teksti: Petri Munukka Kuvat: Vesa Eskola

Volkswagen Polo 1.0 TSI Comfortline

Hinta alkaen

15 705 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

18 481 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 5-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

70 kW (95 hv), 5000–5500 r/min

Vääntö

175 Nm (2000–3500 r/min)

Vääntö

175 Nm (2000–3500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,8 s

Huippunopeus

187 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

101 g/km

Mitat

pituus 4053 mm, leveys 1751 mm, korkeus 1461 mm, akseliväli 2548 mm

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat