15.12.2016

Koeajo: Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+ ja 612 hevosvoiman raivo

Mercedes-AMG E 63 S

612 hevosvoimaa, 3,4 sekuntia sataseen ja huippunopeutta 300 km/h. Uusi Mercedes-AMG E 63 S on herrasmiehen peto. Hyvää: Paljon sivistynyttä voimaa, sisätilat, monikäyttöisyys. Huonoa: Aiheuttaa vauhtisokeutta.

Uuden Mercedes-AMG E 63 S:n ensiesittelyssä Portugalissa joku tokaisee, että tämä on Jekyll ja Hyde -auto. Eli kuuluisaa romaania mukaillen auto, joka vaikuttaa kaikin puolin hyvätapaiselta, mutta pystyy hetkessä muuttumaan joksikin aivan muuksi.

Vertaus on loistava. AMG E 63 S 4Matic+ on ensivilkaisulla mitä sivistynein Mercedes-konsernin E-sarjalainen. Vihjeen raa’asta voimasta tarjoaa pullistunut konepelti, jonka arvaa kätkevän alleen vähintään jonkin pikkusievän yllätyksen.

Mercedes-AMG E 63 S

Yllätys on pikemminkin isosievä. Se on helppo luetella numeroin: 612 hevosvoimaa (450 kW), 850 newtonmetrin vääntö, kiihtyvyys 0–100 km/h 3,4 sekuntia ja 250 kilometriin tunnissa rajoitettu huippunopeus – joka lisävarustein kohoaa komeasti kolmeen sataan.

Ei siis ihan peto, mutta aika lähellä sitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kahva edellä driftaillen

Hurjan suorituskyvyn tuottaa 4,0-litrainen, kahdella turboahtimella varustettu V8-moottori. Siihen on yhdistetty märällä monilevykytkimellä varustettu 9-portainen automaattivaihteisto, jossa on myös Racestart-lähtöjärjestelmä.

Mercedes-AMG E 63 S

Sekä AMG E 63:n perusversio (”vain” 571 hevosvoimaa) että edellä mainittu tehokkaampi S-versio ovat nelivetoisia. Uusi nelivetojärjestelmä on takavetopainotteinen, mutta voi jakaa vääntömomentin etu- ja takapyörien välillä portaattomasti 50:50-jakautumaan asti.

Yksi tyylikkään sedanin urheilullisista ominaisuuksista on S-version drifting-moodi. Kun siirtyy Race-ajoasetukseen, kytkee kuskia avustavia järjestelmiä pois käytöstä ja käyttää ohjauspyörän alla sijaitsevia vaihdevipuja, saa lähes 2 000-kiloisen auton tanssimaan. Driftaus tietenkin vaatii kuskilta taitoa ja mielellään ohjaamon täydeltä käsiä, mutta rattiosaajan käskemänä menosta tulee näyttävää.

Lähtö tavalliseen maantieajoon AMG E 63 S:llä on miellyttävä kokemus. Penkki on kovahko, mutta mukava. Se imaisee kuljettajan syliinsä.

Tutustuminen tietoviihdejärjestelmään kertoo, että tämä on niitä auton osa-alueita joissa kehitys etenee laukaten. Noin kolme vuotta sitten esitellyt tietoviihdejärjestelmät tuntuvat jo museotavaraksi kelpaavilta.

V8 vuorotöissä

Comfort-ajotilassa auto käyttää sylinterien lepuutustoimintoa laajalla kierroslukualueella. Kun auto rullaa perusajossa, neljä sylinteriä siirtyy lepuutusvuoroon. Siirtymistä neljästä sylinteristä kahdeksaan ei huomaa kuin mittariston AMG-valikon näytöstä.

Mercedes-AMG E 63 S

Valmistajan mukaan sylinterien lepuutustoiminto näkyy polttoaineen kulutuksessa ja hiilidioksidipäästöissä. Ne ovatkin auton kykyihin suhteutettuina kelvolliset: 8,8–9,1 litraa ja 199–207 grammaa malliversiosta riippuen.

Comfort-asetuksen lisäksi ajotiloja ovat Sport, Sport+, Individual ja S-versiossa bonuksena suljetuille moottoriradoille tarkoitettu Race.

Muutenkin huikeaan ajotuntumaan tuo lisänsä aktiivisesti säätyvä täysilmajousitus, joka suodattaa tien epätasaisuudet.

Kuljettajaa avustavia järjestelmiä (etäisyyspilotti, risteystoiminto, väistöohjausavustin, jononpään tunnistus, kaistavahti yms.) on joka lähtöön, mutta ainakin koeajossa ne pistää mielellään pois päältä. Tätä autoa ajaa mieluummin itse kuin antaa sen edetä puoliautomaattisesti.

Mercedes-AMG E 63 S

Sisätilat huokuvat samaa tyylikkyyttä ja hyvän maun ryydittämää suunnittelua kuin aiemmin tänä vuonna esitelty Mercedes-Benzin E-sarjalainen. Mittaristo on tyylikäs ja siitä voi seurata käsittämättömän monia asioita, esimerkiksi renkaiden lämpötilaa.

Muskelit syntyvät käsityönä

Ulkomuodoiltaan autossa on enemmän muskelia kuin E-sarjan perusversiossa. Leveämpi raideväli on vaatinut korin levennyksen ja kookkaammat pyörät vastaavasti muhkeammat lokasuojat. Ilmanohjaimia ja spoilereita tarvitaan korkeampia nopeuksia varten.

Jokainen AMG:n moottori kootaan käsityönä Affalterbachissa, lähellä konsernin Stuttgartissa sijaitsevaa päämajaa. Yksi henkilö vastaa moottorin kokoonpanosta alusta loppuun, ja hänen nimikirjoituksensa löytyy moottorin nimilaatasta.

Mercedes-AMG E 63 S

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä AMG näyttää ylistetyn osaamisensa tässäkin tehomoottorissa.

Mercedes-AMG E 63 4Matic+ tuo neliovisen sedanin aivan uudelle tasolle. Uutuus on nopea, viihdyttävä, mukava ja kätevä.

Ikävä kyllä, se on myös kallis. Noin puolen vuoden kuluttua Suomeen ehtivän auton hintoja ei ole vahvistettu, mutta pitkälti kuusinumeroisia euromääriä on valmistauduttava maksamaan.

Teksti: Timo Nieminen, kuvat: Valmistaja

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat