28.4.2021

Koeajo: Mercedes-Benz EQA yhdistää sähkön, maavaran ja merkkinsä laatuvaikutelman

Mercedes-Benz EQA

Sähkön ja kompaktiautomalliston risteysaseman nimi on Mercedes-Benz EQA. Lopputulos on arvattava, enimmäkseen hyvillä tavoilla. Hyvää: samankaltaisuus muuhun mallistoon, laatuvaikutelma. Huonoa: rengasäänet maantiellä, polttomoottorirakenteen raamit.

Sähköauto EQA täydentää Mercedeksen kompaktiautomallistoa, josta onkin kirjoitettu melkoisen paljon viime vuosina. Vaikka EQ + A viittaisi suoraan sähköiseen A-sarjaan, löytyy EQA:n lähisukulainen GLA-mallista. A-sarjaa muhkeampi kori on antanut insinööreille enemmän tilaa akuston sijoitteluun.

Mercedes-Benz EQA

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Useita sähköversioita

Mercedeksen strategiana on tuoda EQA:sta tarjolle eri teho- ja vetotapaversioita. Peli avataan nyt EQA 250 -etuvetomallilla, jonka konetilasta löytyy 190 hevosvoiman ja 375 newtonmetrin voimanlähde. Suorituskyvyssä ei ole moittimista, ja EQA:n kaasupoljin on perusajotilassa sopivan pitkäliikkeinen, joten kiihdytyksiin lähdetään pehmeästi. Yhdistetty kulutus on 17,7 kWh/100 km, mutta vaihtelevia tieosuuksia käsittävällä koeajolenkillä koettiin noin 21 kWh/100 km -kulutus. Korkea olemus tuntuu lukemissa.

Myöhemmin mallistoon liittyy nelivetoversioita sekä yli 500 kilometrin toimintamatkaan kykenevä malli.

Mercedes-Benz EQA

EQA:n lattiaan on sijoitettu käyttökapasiteetiltaan 66,5 kWh:n akusto, jolle kerrotaan toimintamatkaksi 424 kilometriä. Akusto on nestejäähdytetty ja -lämmitetty, ja MBUX-tietoviihdejärjestelmä osaa valmistella akun lataustapahtumaa varten, jos auton navigaatio tietää, että ollaan menossa lataamaan. Energiatehokkuutta on haettu lämpöpumpulla, joka hyödyntää voimalinjan ja akuston hukkalämpöä. Se soveltuu hyvin myös auton esilämmitykseen ajastuksella tai Mercedes Me -palvelun kautta.

Mercedes-Benz EQA

EQA:n lataaminen onnistuu Type 2:lla 11 kilowatin teholla tai CCS-pikalatauksella 100 kilowatin huipputeholla. Latausajat vaihtelevatkin pikalatauksen alle tunnista peruslatauksen 7–21 tuntiin ja suko-latauslaitteen puoleentoista päivään, mutta ainakin EQA tukee useita eri vaihtoehtoja. Latauspistoke sijaitsee oikeassa takalokasuojassa.

Sama mutta eri

Uusien etu- ja takapuskureiden ansiosta Mercedes-Benz EQA näyttää isomman EQC:n sukulaiselta, ja makeat leveät valopalkit piristävät päivää ainakin hämärässä.

Mercedes-Benz EQA

Samalla auto on muutaman sentin GLA:ta pidempi ja toista senttiä leveämpi. Akseliväli ja maavara (kuormaamattomana 200 mm) ovat samat kuin GLA:ssa. Vetokoukku on saatavana, mutta kookkaampien kärryjen omistajien kannattaa odottaa nelivetomalleja.

Mercedes-Benz EQA

Sisältä paljastuu odotetusti Mercedeksen kompaktiautojen sisusta, jossa MBUX-näyttöjen hallitsema kojelauta on tehty matkustustilaa miettien massiivisten mööpeleiden sijaan.

Koeajoautossa on korostettu sähköistä vaikutelmaa Electric Art -sisustusteemalla. Mercedeksen osuva valonkäyttö ja apukuljettajan edessä oleva somistelista antavat EQA:lle oman säväyksen kilpakumppaneihin verrattuna.

Mercedes-Benz EQA

Takana akun sijoittelu paljastuu lattian korkeutena, mutta tilaa on edelleen kiitettävästi. 340 litran tavaratila on pienempi kuin GLA:ssa, mutta EQA kirii takaistuin kaadettuna 1 320 litrallaan pidemmälle.

Mercedes-Benz EQA

Hyvät, pahat ja samankaltaiset

Ajossa EQA ei petä. Sähkövoimalinja toimii pehmeästi ja äänettömästi. Alustan perusvire on tuttuun tapaan napakka, mutta EQA ei sorru olemaan paukkukova. Tehdas on panostanut EQA:ssa enemmän äänieristykseen, eikä tuulen suhinoita kantaudu sisään moottoritielläkään, mutta hiljaisuus kohottaa rengasmelun uuteen asemaan.

Mercedes-Benz EQA

MBUX-tietoviihdejärjestelmä osaa nyt eritellä mihin sähkö on kulunut, ja tarjoaa entistä enemmän tukea lataamiseen sekä kulutuskäyttäytymisen seuraamiseen. Järjestelmä osaa myös navigaatiokohteen kohdalla vihjata, mikä on suurin nopeus, jolla jäljellä oleva varaus riittää perillepääsyyn. Kilpailijoille kopioitava idea on ilmastointi: sitä säädetään painikkeilla, jotka eivät ole kosketusnäytön tiellä.

Malliston hinnat alkavat nipin napin alle 50 000 eurosta. Kyseessä on pientä optimointia Mercedekseltä, sillä näin EQA:han on mahdollista saada sähköauton hankintatuki.

Mercedes-Benz EQA

Lopulta Mercedes-Benz EQA on juuri sellainen kuin sen ajattelisikin olevan: polttomoottoripohjaisen malliston sähköistetty versio. MFA2-perusrakenteen haasteet tässä käytössä tarkoittavat, että keulalla ei ole säilytystilaa, tiloista on jouduttu hiukan nipistämään ja auto on korkea parasta mahdollista kulutusta ajatellen.

Toisaalta se tarkoittaa, että EQA omaa trendikkäästi crossoverin maavaran ja Mercedeksen laatuvaikutelman. Merkin pitkäaikaisille kuljettajille tämä voikin olla ratkaiseva malliuutuus sähköön siirtymiseksi.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mercedes-Benz EQA 250 Progressive

Hinta alkaen

49 970 €

Moottori

Sähköauto etuveto.

Teho

140 kW (190 hv)

Akku

Akuston energiasisältö käytössä oleva: 66,5 kWh. Lataus: Type 2 11 kW (1 x 32 A, 3 x 16 A), CCS 100 kW.

Toimintamatka

424 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,9 s

Huippunopeus

160 km/h

Mitat

pituus 4463 mm, leveys 1834 mm, korkeus 1620 mm, akseliväli 2720 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

750 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat