29.10.2020

Maistiainen: Cupra Formentor pieksää mallisisarensa hintakilpailussa yli 10 000 eurolla

Cupra Formentor

Tulevaisuudessa ladattaviin autoihin mallistoaan painottavan espanjalaisbrändin ensimmäinen täysin oma tuote – Cupra Formentor – teki ensiesiintymisen Suomessa pelkän polttomoottorin voimin. Teknisten tietojen lukemien sijaan numeroista esiin pomppaa vahvimmin hinta, joka poikkeaa huomattavasti valmistajan aiemmasta mallista.

Aiemmin Seatin urheilullisena alabrändinä tunnettu, sittemmin omaksi merkikseen irtaantunut Cupra aloittaa mallistonsa kasvattamisen ensimmäisellä mallillaan, joka ei rakennu jo olemassa olevan Seatin pohjalle. Malli kantaa nimeä Cupra Formentor.

Kyseessä on suurin piirtein Leonin kokoinen auto, joka on niin sanotusti katumaasturoitu. Kokonaispituutta on 80 millimetriä Leonia enemmän, eli 4 448 mm. Korkeutta on 1 520 mm ja maavaraa 159 mm. Tavaratilaa on 70 litraa Leonia enemmän, eli 450 l. Leveyttä Formentorilla on 1 839 mm.

Cupra Formentor

Mielenkiintoisempia lukemia lienee tekniikkatiedot. Useasta konsernisisaresta tuttu kaksilitrainen bensiinimoottori tuottaa 310 hevosvoiman tehon ja 400 newtonmetrin väännön. Tämä riittää kiihdyttämään auton nollasta sataan 4,9 sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu 250 kilometriin tunnissa.

Jos 8,2–9 l/100 km WLTP-kulutus ja 192 hiilidioksidigramman päästöt sadalle kilometrille ovat liikaa niin ei hätää: mallisto täydentyy myöhemmin kahdella etuvetoisella lataushybridillä ja nelivetoisella tehoiltaan rajoitetummalla bensiinimallilla. Nyt keskitymme kuitenkin esiteltyyn Formentor VZ -tehomalliin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lupaava ensivaikutelma

Vaikka Cupra-brändinä herättää monenlaisia mielipiteitä, totesimme sen ensimmäisen tuotteen, Cupra Atecan olevan kuitenkin kunnossa. Ensikoeajon lyhyyden vuoksi Formentorista ei voi vielä luvata samaa, mutta lupaavan vaikutelman tuote jättää.

Cupra Formentor

Perusajotilassa auto liikkuu rauhallisesti ja sulavasti, ilman turhaa mökää. Kun ajotilan säätää urheilullisemmalle asetukselle alkaa kaasu reagoida ärhäkämmin ja moottorin murinakin kuulua säädettävien pakoputkiston läppien ansiosta, muttei vieläkään liioitellusti. Ensivaikutelman perusteella auto tuntuu varsin laadukkaalta ja monikäyttöiseltä kompromissilta katumaasturiuden ja urheilullisuuden välillä Atecan tapaan.

Kuka näitä oikein hinnoittelee?

Koeajon lyhyydestä huolimatta yhdessä asiassa Formentorin voi kertoa päihittävän, tai pikemminkin murskaavan: hinnassa. Kun faceliftin saanut Cupra Ateca kustantaa halvimmillaan 59 992 euroa, saa Formentor VZ:n 47 802 eurolla. Yli kymppitonnin hintaero laittaa väkisin epäilemään Atecan tulevaisuutta, vaikka se autona olisikin parempi.

Cupra Formentor

Eikä hintaerossa ole kyse varustekikkailustakaan, vaan Formentor VZ:n vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa mukautuva vakionopeudensäädin, erinäisiä turvallisuusvarusteita, digimittaristo ja mukautuva alustansäätö.

Cupra Formentor

Tarkemmin auton ajettavuuteen palaamme myöhemmin, kun saamme auton varsinaiseen koeajoon, jolloin voimme kommentoida tarkemmin tuntuuko Formentorin Atecaa huokeampi hinta itse tuotteessa.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Lisää aiheesta

Luetuimmat