16.9.2021

Maistiainen: Tesla Model Y on vähän enemmän kuin kolme

Tesla Model Y Long Range LR Dual Motor
Tavallinen

Model 3:n menestyksen kannoilla seuraa Tesla Model Y, joka tavoittelee kuumia SUV-markkinoita kolmosen eväillä.

Jos Tesla Model Y näyttää hiukan muhkulta Model 3:lta, on syy selvä. Autot jakavat pinnan alla paljon ja jopa Teslalle Model Y on tilavampi Model 3. Y tavoittelee merkin mukaan kuumia SUV-katumaasturimarkkinoita, vaikka lienee lopulta makuasia, onko Model Y katumaasturi, crossover vai ihan vaan tila-auto.

Tesla Model Y Long Range LR Dual Motor

Aluksi Tesla Model Y saapuu markkinoille viisipaikkaisena Long Range -nelivetomallina. Pirteämpi Performance-malli saapuu myöhemmin ja aikanaan luvassa on myös seitsemänpaikkainen versio. Etuistuimilla autoa voi kuvata hiukan pystymmäksi Model 3:ksi, mutta tilaero tuntuu takaistuinten polvitilassa. Etuistuinten selkäosan muotoilu ja matalaksi jäävä istuinosa saattavat tosin kiusata takapenkin isokenkäisiä.

Tesla Model Y Long Range LR Dual Motor

Kuplamainen kori kätkee yhteensä yli 2 100 litraa tavaratilaa, mikäli takaistuimet kaataa ja hyödyntää myös keulan säilytyslokeron. Istuimet kaadettuna suora tila riittää ainakin noin 180 cm henkilön nukkumiseen. Perustilassa tavaratilaa on 854 litraa. Tilavuutta on haettu lasin kattavalla käytöllä, sillä hattuhyllytön tavaratila ja panoraamakatto tuovat kosolti valoa.

Tesla Model Y Long Range LR Dual Motor

Yhdellä latauksella Tesla Model Y Long Range kulkee WLTP-syklillä mitattuna 507 km. Varsinaisia tehoja tehdas ei ilmoita, mutta 0–100 km/h onnistuu enemmän kuin riittävästi 5,0 sekunnissa.

Tesla Model Y:n hinnat alkavat 66 682 eurosta ja lisävarustelista koostuu lähinnä värivaihtoehdoista, vetokoukusta, isommasta vannekoosta sekä kehittyneemmistä ajoavustimista. Merkki mainitseekin, että tilauksen muodostamiseen menee perhaimmillaan vain 60 sekuntia.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat