16.7.2016

Koeajo: Zero SR13 -sähkömoottoripyörä – äänetön muttei lälläri

Zero SR13

Zero SR13 -sähkömoottoripyörän suorituskyky vetää vertoja tehokkaimmille nakupyörille. Käyttökustannukset ovat perinteisiä moottoripyöriä alhaisemmat, mutta hankintakustannus korkeampi.

Vaihdepolkimen ja kytkinkahvan puuttuminen tekevät Zeron ajamisesta helppoa. Liikkeelle lähdetään yksinkertaisesti kaasukahvaa kääntämällä. Vaikka vaihteettoman sähkömoottoripyörän ajaminen on yhtä helppoa kuin variaattorivetoisen skootterin, niin lälläripyörä ei Zero missään tapauksessa ole.

Zero SR13

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sporttipyörän suorituskyky

Kiihtyvyydeksi nollasta sataan luvataan 3,3 sekuntia. Äänen ja vaihteiden puuttumisen takia suorituskyvyn arviointi takapuolituntumalla on vaikeaa. Sport-ajotilassa Zero vastaa viipymättä kaasukahvan liikkeisiin ja suorituskyky on huikea. Kiihtyvyys on kuminauhamainen. Zero ei nosta eturengasta ilmaan ja muutenkin se tuntuu pysyvän hyvin hallinnassa. Eco-ajotilassa kaasunvaste on viipyilevämpi ja suorituskyky vaisumpaa. Huippunopeudeksi luvataan 164 kilometriä tunnissa, ja koeajon perusteella se näyttää toteutuvan myös käytännössä.

Zero SR13

Ajamisen helppoutta lisää Zeron keveys. 188 kilon painon ohella pyörivien massojen vähäisyys tekee ajotuntumasta lähes satapiikkimäisen kevyen. Keveys, äänettömyys ja vaihteettomuus saavat yhdessä aikaan erikoisen ”ongelman”, ajaminen on niin helppoa että siihen on vaikea keskittyä.

Zero SR13

Showan valmistama jousitus on pehmeähkö. Arkikäytössä se tarkoittaa mukavuutta. Etujarrun teho ja tuntuman keveys vetävät vertoja sporttipyörien jarruille. Lisäksi Zero kerää jarrutusenergian talteen. Perinteisen polttoainetankin paikalla on säilytyslokero, johon mahtuu vaikkapa latausjohto tai sadevarusteet, lompakko ja puhelin.

Zero SR13

Jopa yli 200 kilometriä ”tankillisella”

Valmistaja lupaa toimintamatkaksi yhdellä latauksella maantiellä 130 kilometriä ja kaupungissa peräti 259 kilometriä. Toisin kuin polttomoottorikäyttöiset ajoneuvot, sähkömoottoripyörä on siis taloudellisimmillaan kaupunkiajossa.

Zero SR13

Akun lataamisen keskihinta on noin 1,20 euroa. Vakiolaturilla latausaika on 8,4 tuntia, mutta pikalaturilla vain 2,1 tuntia. Moottori on huoltovapaa eikä Zerossa ole vaihteistoa eikä siten vaihteistoöljyäkään, joten huoltokohteiksi jäävät lähinnä renkaat, jarrupalat ja toisiovetohihna. Käyttökulut ovat selvästi tavallisia moottoripyöriä alhaisemmat. Yli 20 000 euron hankintahinta puolestaan on vastaavaa polttomoottorikäyttöistä moottoripyörää korkeampi. Mitä enemmän ajat, sitä enemmän säästät.

Zero SR13

Zero SR13

  • Hinta: 20 996 €
  • Teho: 50 kW (67 hv) / 400 r/min
  • Vääntö: 144 Nm
  • Mitat: istuinkorkeus 807 mm, paino 188 kg
  • Rengaskoko: edessä 110/70-17, takana 170/70-17
  • Huippunopeus: 164 km/h

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat