Liikenne Uutinen 16.7.2023

Eroon tiivistymisjuovista – Etihad Airwaysilla on keino vähentää kasvihuonekaasuista erästä voimakkainta

Abudhabilainen Etihad Airways on solminut monivuotisen sopimuksen brittiläisen Satavian kanssa ohjelmistosta, joka auttaa vähentämään tiivistymisjuovien syntymistä taivaalle. Tiivistymisjuovat vastaavat jopa suurimmasta osasta lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöistä.

Suihkukoneiden jälkeensä jättämät tiivistymisjuovat ovat tuttu näky kaikkialla, missä on ylilentoja. Joskus juovat häviävät hyvin pian näkyvistä, mutta toisinaan ne voivat levitä ja jäädä taivaalle pitkäksi aikaa, ja jopa yhdistyä muiden levinneiden juovien kanssa yläpilviverhoksi. Kuten hiilidioksidinkin, myös vesihöyryn uskotaan yleisesti toimivan ilmastoa lämmittävästi.

Tiivistymisjuovat syntyvät, kun lentokoneen moottoreista tuleva vesihöyry tiivistyy mukana olevien hiukkasten ympärille vesipisaroiksi. Niitä ei kuitenkaan synny aina, vaan ne vaativat tietyt olosuhteet. Tätä kautta juovien syntymistä voi myös ehkäistä.

Eroon juovista

Keväällä 2010 Islannissa purkautui tulivuori Eyjafjallajökul, joka pisti tuhkapilvineen Pohjois-Atlantin ja Euroopan lentoliikenteen sekaisin useaksi viikoksi. Tuohon aikaan hyvin tyypilliset vilkkaan lentoliikenteen aiheuttamat tiivistymisjuovapilviverhot hävisivät Keski-Euroopan taivaalta, ja se sai brittiläisen Satavian käynnistämään uudenlaisen ohjelmiston kehittämisen.

Nyt, 13 vuotta myöhemmin, Satavia on solminut Etihad Airwaysin kanssa monivuotisen sopimuksen DecisionX: NetZero -ohjelmistosta, joka auttaa lentäjiä valitsemaan reittejä ja lentokorkeuksia, joilla todennäköisyys juovien synnylle on pienempi. Etihad Airways tunnetaan eräänä palvelultaan maailman parhaana lentoyhtiönä, mutta nyt siis myös toisenlaisena uranuurtajana.

Etihadin mukaan Satavian ohjelmistolla, joka kerää samalla myös tietoa ilmakehän muutoksista, on sen koneissa saavutettu jo nyt tuhansien tonnien hiilidioksidipäästöjä vastaavat säästöt. Joidenkin arvioiden mukaan suihkumoottoreiden hiilidioksidipäästöt saattavat vastata vain yhdestä kolmasosasta lentoliikenteen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä, tiivistymisjuovien osuuden ollessa siten vastaavasti jopa kaksi kolmaosaa.

Airbus A380 viimeinen

Etihad Airways on panostanut Lähi-idän jäteistä eniten päästöjen hillitsemiseen. Erilaisten ohjelmien ohella siinä auttaa kohtuullisen nuori, keski-iältään alle 8-vuotias laivasto. Etihad on viime aikoina luopunut valtavasta määrästä vanhemman sukupolven laajarunkokalustoa ja ottanut tilalle tuoreista tuoreimpia Airbus A350- ja Boeing 787 Dreamliner -koneita. Maailman suurimman matkustajakoneen, Airbus A380:n, yhtiö aikoo aiemmasta päätöksestään huolimatta ottaa sittenkin vielä takaisin käyttöön.

Jaa artikkeli