Liikennemerkkien ihmishahmot nykyaikaistuvat
Uusiutuvissa liikennemerkeissä ihmishahmon sukupuolta ei enää erota.
Tieliikennelaki kaipaa monin tavoin uudistamista. Lakiesitys tuoreuttaa ja täydentää nykyistä vuodelta 1982 peräisin olevaa lakia.
Uusien liikennemerkkien lisäksi liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltavassa lakiluonnoksessa ehdotetaan useiden vanhojen merkkien visuaalista nykyaikaistamista.
Se tarkoittaa esimerkiksi liikennemerkkien ihmishahmojen pelkistämistä.
Merkki ei saa muuttua liikaa
Liikennemerkkien mallikuvien valmistelu kuuluu Liikennevirastolle, joka on käynyt töihin liikenne- ja viestintäministeriön valtuuttamana. Yksi valmistelijoista on Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori.
Liikennemerkkien nykyaikaistamisessa tulee olla tarkkana, sillä merkki ei saa uudistua liiaksi.
– Jos tielläliikkuja ei tunnista uudistuneesta liikennemerkistä sen tarkoitusta, ollaan visuaalisessa muutoksessa menty liian pitkälle. Merkin tarkoitus ei saa hämärtyä, se on liikenneturvallisuuskysymys, Hopeavuori linjaa.
Vanhimmat merkit 1960-luvulta
Liikennemerkit ovat aikakautensa luomuksia. Moni nyt uudistuvaksi kaavailtu liikennemerkki on saanut hahmonsa 1960-luvulla, osa vuoden 1982 tieliikennelain uudistamisen yhteydessä.
– Kyllä ne 1960-luvulla piirretyt merkit ovat tunnistettavissa. Tuolloin ihmishahmot olivat realistisempia ja yksityiskohtaisempia kuin nyt suunnitellut uudet ihmishahmot.
Hopeavuori ei kuitenkaan allekirjoita sitä herkästi syntyvää mielikuvaa, että uudistuksessa ihmishahmojen sukupuoli on varta vasten häivytetty eli uudistuvat merkit on suunniteltu sukupuolineutraaleiksi.
– Kyse on ihmishahmojen yksinkertaistamisesta ja merkkien mahdollisimman hyvästä havaittavuudesta liikenneympäristössä, ei muusta.
”Ei ylenmäärin kustannuksia”
– Merkkien uudistaminen ei aiheuta ylenmäärin kustannuksia tai liikennemerkkien vaihtorumbaa, lupaa Hopeavuori.
Vanhaa liikennemerkkiä ei siis vaihdeta uudenlaiseksi vain vaihtamisen ilosta.
– Ei, ei, merkit vaihtuvat uusiksi sitä mukaan, kun tien poskessa oleva nykyinen liikennemerkki tulee käyttöikänsä päähän, Hopeavuori vakuuttaa.
Syksyllä eduskuntaan
Uudistuva tieliikennelaki tuonee käyttöön myös useita kokonaan uusia liikennemerkkejä kuten esimerkiksi vähimmäisnopeusmerkin ja merkkikatraan, joka huomioi uudet vaihtoehtoiset polttoaineet.
Uudet ja uudistuvat liikennemerkit voidaan ottaa käyttöön tieliikennelain tultua voimaan. Lakiesitys uudeksi tieliikennelaiksi menee eduskunnan käsiteltäväksi vielä kuluvan syksyn aikana.
Lähde: Liikennevirasto