Liikenne | Uutinen | 18.3.2020

Mihin unohtui henkilöauto – suositukset vs. todellisuus Suomessa

Koronan jyllätessä toimintaohjeita tartunnan leviämisen estämiseksi sataa lähes jokaisesta tuutista. Kovinkaan monessa, jos yhdessäkään, ei jostain syystä suositella pakollisten matkojen liikkumista autolla.

Jaa artikkeli

COVID19-koronaviruksen hillitsemiseksi valtioneuvosto päätti yhdessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa ottaa Suomessa käyttöön poikkeusolojen mahdollistaman valmiuslain. Hallituksen päätöksellä muun muassa oppilaitosten tilat suljetaan, ja kehotetaan niitä jotka pystyvät siirtymään etätöihin.

Muun muassa Työterveyslaitos on antanut ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn, sekä toimintaohjeita työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi. Ohjeissa neuvotaan muun muassa työskentelemään etänä niin paljon kuin mahdollista ja pesemään käsiä ja jäämään pois töistä sairaana.

Niille yrityksille, joissa etätyö ei ole mahdollista Työterveyslaitos suosittelee ottamaan polkupyörätelineet esiin mahdollisimman pian ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan joustavia työaikoja ja lisäämään tarvittaessa vuorotyömahdollisuuksia, jotta työntekijät joutuisivat kulkemaan ruuhkaisissa liikennevälineissä mahdollisimman vähän ja jotta työpaikalla olisi samanaikaisesti mahdollisimman vähän työntekijöitä. Yksityisauton käyttämisestä ei mainita sanallakaan.

Sama ilmiö toistuu Helsingin Sanomien 17.3. julkaistussa jutussa, jossa toimitus vastaa lukijoiden kysymyksiin koronaviruksesta. Kysymys ’’Pitäisikö pyrkiä käyttämään omaa autoa?’’ sivuutetaan vain vastauksella, että muut kuin täysin välttämättömät työmatkat tulee perua ja vapaa-ajan matkat siirtää tulevaisuuteen. Samassa vastauksessa ohjeistetaan myös yskimään tai aivastamaan paperiliinaan tai hihaan julkisen liikenteen välineillä liikuttaessa.

Miksei riskiä minimoida autoilemalla?

Aiemmin Opelin maahantuoja Länsiauto ilmoitti antavansa sadalle julkisen puolen terveydenhuollon ammattilaisille auton kuukaudeksi veloituksetta lainaan, jotta näiden tärkeiden ammattilaisten tartuntariski saataisiin minimoitua.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemistä ihmetyttää, ettei auton omistajia ohjeisteta liikkumaan omalla autolla.

– Lienee selvää, kun yli 10 henkilön kokoontumiset yleisillä paikoilla on kielletty ja liikuttaessa tulisi pitää riittävä suojaetäisyys toisiin ihmisiin, niin kaikkien joiden on liikuttava kannattaa käyttää omaa autoa, jos sellainen on käytettävissä. Se vähentää ihmisten välisiä kontakteja, mikä on juuri nyt keskeisin keino koronaviruksen torjunnassa.

Nieminen näkee autojen käyttämisen positiivisena asiana myös julkista liikennettä käyttäville.

– Mitä vähemmän joukkoliikennevälineissä on matkustajia, niin sitä pienempi on lähikontaktien mahdollisuus. Siksi on parempi, että ne, joilla on auto käytettävissä käyttävät sitä.

Jaa artikkeli

Keskustelu