Juhannuksesta kesäliikenteeseen

Liikenne Uutinen 5.3.2020

Autoliiton Pasi Nieminen: tietävätkö päättäjät kuinka ihmiset liikkuvat?

Henkilöauto on monelle välttämätön arjen mahdollistaja. Moni kotitalous tarvitsee useamman auton arkensa hallinnassa.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kuunteli tarkoin korvin liikenneministeri Timo Harakan alustuksen toissapäiväisessä liikenne- ja viestintäministeriön Liikenne- ja viestintäfoorumi 2020 -tilaisuudessa. Nieminen kummeksuu ministerin julkituomia kantoja kahdesta eri näkökulmasta.

– On pakko kysyä, tiedetäänkö Helsingin Eteläesplanadilla (liikenneministeriön sijainti) aidosti, kuinka suomalaiset liikkuvat arjessaan ja kuinka ensiarvoisen tärkeä kulkuväline henkilöauto on monelle meistä, Nieminen kysyy.

Niemisen mukaan henkilöauto on vähäväkisessä, hajallaan rakennetussa ja vain muutaman suuren kaupungin maassa monen kotitalouden arjen mahdollistaja.

– Aivan ylivertainen kulkutapa ihmisille myös ajankäytöllisesti, Nieminen muistuttaa.

Auto mahdollistaa matkaketjut

Niemistä närästää liikenneministerin ulostulossa sen korostaminen, että joka viides automatka on pituudeltaan alle kaksi kilometriä.

– Ei kukaan hanki autoa kahden kilometrin ajoa varten. On älyllistä epärehellisyyttä pilkkoa autolla ajaminen tilastollisesti pätkiin, arkiajosta kun iso osa on peräkkäisiä lyhyitä tai pidempiä matkaketjuja: aamulla päiväkotiin, sitten töihin, asiakaskäynnille, päiväkotiin, kauppaan ja takaisin kotiin. Ja sen jälkeen ovat vuorossa perheen liikkuminen harrastusten perässä ja vapaapäivinä autolla matkataan sukuloimaan, mökille tai muuhun matkailukohteeseen. Matkalla asioille poikkeaminen ei lisää ajomatkaa, vaan päinvastoin todennäköisesti se lyhentää kuljetustarpeita.

Nieminen myös muistuttaa, etteivät fiksut kotitaloudet aja turhaan, kävisihän se kukkarollekin. Samalla autolla hoidetaan työssäkäynti, kyyditään jälkipolvea ja ollaan iäkkäille lähisukulaisille asiointiapuna. Henkilöautoilla kuljetetaan myös valtava määrä tavaraa, jonka vaihtoehtoisen kuljetuksen järjestäminen olisi epätarkoituksenmukaista ja mahdotonta.

Päivittäin 40 kilometriä ajoa

Autoliiton Pasi Nieminen ottaa esiin faktan Tilastokeskukselta. Sen mukaan suomalaisella liikennekäytössä olevalla henkilöautolla ajetaan joka päivä keskimäärin 40 kilometriä.

– Se olisi pitkä matka kävellen tai pyörällä.

Nieminen ei näe aidosti mahdolliseksi ministeri Harakan väläyttämää ajatusta, että esimerkiksi haja-asutusalueilla asuvat voisivat luopua kotitalouden kakkosautosta, ellei korvaavaa julkista liikennettä ole järjestetty toimivasti.

– Näin ei monella alueella totisesti ole, eikä ole näköpiirissä, että valtiovallalla olisi mahdollisuuksia eli rahaa muuttaa nykytilaa merkittävästi eli tihentää julkisen liikenteen vuorovälejä tai muutoin lisätä yhteyksiä.

Jaa artikkeli