Liikenne Uutinen 22.6.2022

Mitä sähköauton lataaminen maksaa? Koska latauspaikkoja lisää?

Sähköautoilun kiinnostavimmat kysymykset ja polttavimmat haasteet  käsittelyssä Autoliiton Luulot pois autoilusta -podcastsarjassa.

Autoliiton Luulot pois autoilusta -podcastsarja pureutuu autoilun ja liikenteen keskeisiin edellytyksiin ja kipupisteisiin. Sarjan kahdeksas jakso käsittelee sähköautoilun keskeisimpiä haasteita ja edellytyksiä.

Ne voi kiteyttää kahteen pääkysymykseen: missä voin ladata sähköautoni ja mitä akkujen lataus maksaa?

Sähköautojen lataamista ja latausinfraa sekä latauksen hintaa käsittelevän jakson asiantuntijoina ovat Suomen latausverkon maajohtaja Aleksi Patana Virralta ja Autoliiton kaupallinen johtaja Niila Rajala.

Keskustelun johdattelija ja juontaja Elina Koivumäki kertoo alustukseksi EU-tason tavoitteen, jonka perusteella Euroopan pääväylillä pitäisi olla sähköautojen moderni latauskenttä 60 kilometrin välein.

Patana tuo keskustelussa esiin, että sähköautot lisääntyvät Suomessa varsin nopeasti.

– Suomen henkilöautoista noin 30 000 on tällä hetkellä täyssähköautoja, ladattavia hybridejä on noin 80 000–90 000, kertoo Aleksi Patana.

Sekin käy selväksi, että uusien täyssähköautojen toimintamatka asettuu tyypillisesti 350–600 kilometrin väliin. Jaksossa käydään myös läpi mitä eroa on normaalilatauksella ja pikalatauksella sekä kuinka suuri osa latauksesta tapahtuu kotona, julkisissa latauspaikoissa tai työpaikoilla. Ja sekin selviää, mitä tarkoittavat älykäs tai dynaaminen lataus.

– Pikalaturi tarjoaa usein jo tunnin pysähdyksellä riittävän lisän toimintamatkaan eli 100–200 kilometriä, toteaa Niila Rajala podcastissa.

Autoliitto toimijaksi latausverkostoon

Autoliitto on vastaamassa liikenteen sähköistymiseen rakentamalla valtakunnallisen latausverkoston yhdessä Liikennevirta Oy:n kanssa. Lataustoiminta on osa Autoliiton uutta sähköautoilua edistävää strategiaa, jonka tarkoituksena on tuottaa suomalaisille autoilijoille uusia ja vetovoimaisia palveluita.

– Autokanta on sähköistymässä ja haluamme tietysti olla muutoksessa mukana, Rajala perustelee linjausta.

Autoliiton latausverkostosta tulee kaikille avoin, mutta yhdistyksen jäsenten kerrotaan saavan erityisetua latauksiinsa.

Käyttövoimien kilvoittelua ja paljon muuta

Liikenteen sähköistyminen oli vahvasti esillä myös podcastsarjan maaliskuissa avausjaksossa, jossa liikenteen eri käyttövoimista ja niiden tulevaisuudesta keskustelivat teknillisen fysiikan professori Peter Lund ja Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen. Asiantuntijat pohtivat eri näkökulmista muun muassa sitä, miltä näyttää eri käyttövoimien eli dieselin, bensiinin, biopolttoaineiden, kaasun, sähkön ja vedyn tulevaisuus? Mitkä ovat käyttövoimien mahdollisuudet ja haasteet?

Luulot pois autoilusta on ehtinyt käsitellä jo lukuisia muitakin aiheita autoilun ympäriltä. Esimerkiksi polttoaineiden hintoja käsittelevässä jaksossa asiantuntijavieraina ovat Afry Management Consultingin johtava konsultti Esa Sipilä ja Autoalan tiedotuskeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja.

Ikäihmisten autoilusta näkemyksiä vaihtoivat puolestaan silmätautien erikoislääkäri ja liikennelääketieteen emeritusprofessori Timo Tervo ja Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen. Teiden kunnosta keskustelevat Väyläviraston Väylänpito-toimialan johtaja Virpi Anttila ja Infra ry:n toimitusjohtaja Paavo Syrjö.

Kaupunkipysäköinnistä keskustelivat puolestaan Helsingin kaupungin kaupunkiympäristöstä sekä liikenne- ja katusuunnittelusta vastaava päällikkö Reetta Putkonen ja Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyöstä vastaava johtaja Markku Lahtinen.

Podcastsarjan tähän mennessä julkaistut jaksot ovat:

  • Jakso 1: Liikenteen käyttövoimat ja niiden tulevaisuus
  • Jakso 2: Sähköautoilu talviolosuhteissa
  • Jakso 3: Polttoaineiden hintojen muodostuminen
  • Jakso 4: Ikääntyvien autoilu
  • Jakso 5: Tieverkon kunto ja korjausvelka
  • Jakso 6: Liikenteen automaatio ja sen tulevaisuus
  • Jakso 7: Kaupunkipysäköinnin tulevaisuus
  • Jakso 8: Sähköautojen lataaminen ja latausinfra Suomessa

Podcast löytyy helpoimmin Autoliiton sivuilta,  tai suoraan Spotifystä.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli