Matkailu 1.12.2022

Andorra: yllätyksellinen pysähdys läpikulkumaassa

Andorra on niitä maita, joita jokainen ei osaa välttämättä edes heti sijoittaa kartalle – ja harvalla on sinne edes asiaa. Siksi pikavisiitti Pyrenneillä sijaitsevaan kääpiövaltioon on hyvä mahdollisuus kokea jotain ennalta-arvaamatonta.

Faktat ensin. Andorra sijaitsee siis Espanjan ja Ranskan välissä Pyreneiden vuoristossa, eli rantalomakohde se ei ole. Laskettelu on enemmänkin paikallisten juttu, mutta eivät mahdollisuudet niin huimat ole, että sinne ihan pelkkää laskettelulomaa viettämään viitsii Suomesta lähteä.

Mutta jos on vaikkapa valmiiksi Barcelonassa, eikä keksi mitään muuta tekemistä, Andorraan ei aja Barcelonasta kuin noin kolme tuntia. Auto – joko henkilö tai linja sellainen – on myös ainoa vaihtoehto päästä Andorraan; maassa ei ole sen paremmin lentokenttää kuin rautateitäkään.

Kääpiöiden kuninkaita

Se on myös hyväksyttävä, että vajaan 500 neliökilometrin suuruisena Andorra ei tarjoa nähtävää ja koettavaa kovin pitkäksi ajaksi. Asukkaita Andorrassa on hieman yli 80 000, ja koko maan halki ajaa yhdessä tunnissa. Jotkut eivät jopa huomaa olleensa uudessa maassa – etenkin jos maahan saavutaan Espanjan puolelta.

Besserwissereitä saattaa kiinnostaa se, että maan pääkaupungin Andorra la Vellan sijainti hieman yli kilometrin korkeudessa tekee siitä Euroopan korkeimmalla sijaitsevan pääkaupungin. Piilosta muulta maailmalta Andorrassa on säilynyt myös paljon vanhoja rakennuksia. Ja ei, Andorran virallinen kieli ei ole espanja vaan katalaani.

Luistavat sukset

Andorrassa on kaksi isompaa laskettelukeskusta: Vallnord ja Grandvalira. Punaiset rinteet ovat hyviä, mutta myös aloittelijoille sekä enemmän harrastaneille löytyy omat vaihtoehtonsa. Myös offin harrastamiseen on kohtuullisen hyvät mahdollisuudet, ja mukaan retkille on tarjolla ammattitaitoisia oppaita.

Grandvalira on suurin hiihtokeskus, joten sieltä kannattaa aloittaa. Rinnekilometrejä siellä on 210, ja yhdessä Pal Arinsalin (63 km) sekä Ordino Aecaliksen (30,5 km) kanssa samalla passilla on laskettavissa yhteensä hieman yli 300 kilometrin edestä rinteitä. Ja jos pelkkä alamäkilasku ei kiinnosta, tarjolla on myös lumikenkävaelluksia, vaijeriliukuja sekä myös moottorikelkkapöristelyä. Maisemat jälkimmäisessä ovat ainakin erilaiset Lapissa…

Vaijeriliuku on avoinna niin talvella kuin luonnollisesti myös kesällä.

Vaeltavat kengät

Kesäaikaan koettavissa on luonnollisesti hyviä vaellusreittejä, ja varsinkin Unescon listalta löytyvä Madriu-Perefita-Clarorin luonnonpuisto tarjoaa hienoja näköaloja ja elämyksiä. Maisemat vuorien keskellä ovat paikoitellen lähes surrealistiset.

Vaeltamisen lisäksi seikkailijoille on myös maastopyöräreittejä sekä alamäkipyöräilyä. Etenkin Pal Arinsalin pyöräpuisto on kokemisen arvoinen. Pyöräilijöille varattua luonnon leikkikenttää on yhteensä 60 neliökilometrin verran. Alue on lajissaan yksi Euroopan arvostetuimmista.

Yllättävät kylpymahdollisuudet

Yksi Andorran suosituimpia turistikohteita on kuitenkin sen suurin – ja samalla myös yksi Euroopan suurimpia kylpylöitä. Centre Termolúdic Caldea -kylpylä on yllättäen myös Andorran korkein rakennus. Pyramidin muotoisen lasikaton alla käy vuosittain kylpemässä noin 400 000 mineraalipistoisten vesien ystävää.

Hämmentävä automuseo

Ja kaikista maailman paikoista Andorrasta löytyy myös yllättävän hyvä automuseo. Se ei ole koolla pilattu, mutta noin 80 auton kokoelma kattaa hyvin historiallisesti tärkeimmät autot. Se on hyvä vara sadepäivien varalle.

Tax free -paratiisi

Andorra on espanjalaisille ja ranskalaisille hieman kuin Ruotsin lautat meille. Shoppailulistan kärkituotteita ovat tupakkatuotteet, kuningas alkoholi sekä hajuvedet, mutta myös vaate- ja elektroniikkakauppoja löytyy.

Andorra tarjoaa siis hyvän syyn pitää paussi autolomalla, jos on matkalla Pyreneiden yli Ranskasta Espanjaan tai toisin päin. Ja jos joku tykkää bongata maita, Andorra kelpaa poimittavaksi. Ja kyllä siellä kärsii myös muutamaksi päiväksi pysähtyä.

Andorran viralliset turistisivut: https://visitandorra.com/en/ 

Jaa artikkeli