Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 24.8.2023

Kuningastiikeri on nyt jo murtanut Panssarimuseon kaikkien aikojen kävijäennätyksen – museo on ehdolla Vuoden kotimaiseksi vierailukohteeksi

Keväällä Panssarimuseolle erikoisnäyttelyyn saapunut jättiläistankki on ylittänyt kerrassaan kaikki odotukset. Todellista yleisömagneettia voi ihailla museon päänäyttelyhallissa vielä reilun kuukauden ajan. Panssarimuseota voi nyt myös äänestää Finnish Travel Galan Vuoden kotimaiseksi vierailukohteeksi.

Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B eli tuttavallisemmin Kuningastiikeri saapui lainaan Panssarimuseolle huhtikuussa. Moottori seurasi spektaakkelia tarkasti, ja todisti kuinka tämä 63 tonnia painava toisen maailmansodan muistomerkki siirrettiin vaihe vaiheelta Ruotsista Suomeen, ja edelleen millilleen nykyiselle paikalleen.

Oli toki odotettavissa, että erikoisuus keräisi museoon kesäkauden 2023 aikana tavallista enemmän kävijöitä. Totuus oli kuitenkin taruakin ihmeellisempää, kun museolla tajuttiin, että vuoden ensimmäinen puolikas oli käytännössä ylittänyt keskimääräisen hyvän vuoden kävijäsaldon. Nyt tahkotaankin jo reippaasti uutta ennätystä.

Rikkoutunut ennätys oli yli 50 vuotta vanha

Kuningastiikeri mursi Panssarimuseon kaikkien aikojen kävijäennätyksen lauantaina 12. elokuuta puolenpäivän aikaan. Rikkoutunut ennätys oli vuodelta 1971. Tuon vuoden – siis koko vuoden – aikana museossa vieraili 66 046 kävijää, ja tuolloiseen hyvään tulokseen todennäköisesti vaikutti museon maailmanmittakaavassa harvinaislaatuisen panssarijunan uutuudenviehätys.

Viime vuosina Panssarimuseon vuosittaiset kävijämäärät ovat asettuneet keskimäärin noin 30 000 kävijän paikkeille niin, että välillä on jääty vähän sen alle, mutta välillä taas ylitetty. Jos tänä vuonna elokuun alkupuoliskolla oli jo tuplattu viime vuoden kokonaiskävijämäärä, ja sesonkiakin on vielä jäljellä, voidaan odottaa erittäin huimaa tulosta, jota ei ihan heti rikotakaan.

Ihan tavallinen heinäkuinen keskiviikko Panssarimuseossa.

Heinäkuussa hulabaloo oli suurimmillaan, kun vain kuukauden aikana ylitettiin mainittu 30 000 kävijän raja. Heinäkuun aikana ja vielä elokuussakin ihan tavallisina arkipäivinä oli pulaa parkkitilasta. Vapaaehtoiset pysäköinnin ohjaajat joutuivatkin ottamaan parkkitilaksi savi- ja hiekkapohjaisen näytöskentän, jossa normaalisti möyritään panssarivaunuilla. Muutamana ennätyspäivänä päästiin jopa 1 400 päiväkävijään, jolloin parkkitila museon piha-alueella pääsi loppumaan kokonaan. Positiivisia ongelmia.

Äänestä Vuoden kotimaista vierailukohdetta!

Panssarimuseo on nyt myös valittu yhdeksi ehdokkaaksi Finnish Travel Galan kategoriassa”Vuoden kotimainen vierailukohde / nähtävyys.”

Finnish Travel Gala on Suomen matkailualan liitto SMAL:in palveluyhtiön Smalserin toteuttama vuosittainen tapahtuma, jossa matkailualan ammattilaiset kokoontuvat yhdessä vieraidensa kanssa palkitsemaan vuoden matkailutekoja ja -ilmiöitä.

Gaalassa palkitaan matkailualan toimijoita laidasta laitaan kaikkiaan yhdeksässä eri kategoriassa. Voittajien äänestys toteutetaan NPS-mittarilla (Net promoter score) eli vastaamalla kysymykseen ”kuinka todennäköisesti suosittelisit ehdokasta ystävällesi tai kollegallesi?” Äänestysaikaa on jäljellä 31.8. asti, ja kaikkia ehdokkaita pääsee äänestämään tämän linkin kautta.

Kuningastiikerin Euroopan-kiertue tulee päätökseensä

Parolassa näytteillä oleva Kuningastiikeri-yksilö on eräs harvoista maailmalla säilyneistä lajinsa edustajista, ja peräti ainoa säilynyt prototyyppitornilla varustettu yksilö. Se kuuluu The Tank Museumin kokoelmiin, joka on Bovingtonissa, Ison-Britannian lounaisosissa sijaitseva maailman suurin panssarialan museo.

Kuningastiikeri saapui Suomeen Ruotsista laivalla. Myös Englantiin on tarkoitus suunnata suoralla laivayhteydellä.

Kuningastiikeri on Panssarimuseolla nykytiedon mukaan 30.9. asti eli nyt kannattaa alkaa suunnitella loppukiriä, mikäli tämän helmen haluaa vielä Suomessa nähdä.

Kuningastiikeri on ollut Euroopan-kiertueella vuodesta 2020 lähtien. Tuon vuoden alussa se lähti kotimuseostaan Bovingtonista Alankomaihin Nationaal Militair Museumiin. Kun kaksivuotinen komennus Hollannissa päättyi, lainasi puolestaan ruotsalainen Arsenalen -panssariajoneuvomuseo vaunun vuodeksi kokoelmiinsa, järjestämällä kuljetuksen joukkorahoituskampanjalla. Ja kun Arsenalenin laina-aika päättyi huhtikuussa, laittoi Panssarimuseo jalkansa oven väliin, ja näin jätti saatiin puoleksi vuodeksi Suomeen.

Kun Kuningastiikeri lopullisesti Panssarimuseosta lähtee, ottaa se suunnakseen Englannin, palaten kotimuseoonsa reilun 3,5 vuoden jälkeen. Näin The Tank Museumin kokoelmissa on jälleen maailman ainoana museona kaksi kuningastiikeriä.

Jaa artikkeli