Seat Transfagarasan 10 parasta tietä maailmassa

Matkailu Uutinen 22.10.2016

Seat listasi: nämä ovat 10 parasta tietä maailmassa

Cupra-malleja kehitettäessä Seatkin heittäytyy nostalgiseksi ja listaa maailman upeimmat tieosuudet.

Uudistuvan Seat Leonin pirteiden Cupra-mallien testailu Transfăgărășanin tieosuudella sai espanjalaisvalmistajan mietteliääksi siitä, mitkä todella ovat maailman hienoimmat tieosuudet. Niinpä Seatilla listattiin kymmenen tieosuutta, joilla ajaminen on upea kokemus, oli kyseessä korkeuksiin kohoava vuoristotie tai jopa romanttiseksi luonnehdittava reitti. Lyhyellä listalla eivät missään tapauksessa ole kaikki upeat ajoreitit, mutta kieltämättä maailmanlaajuiselta listalta löytyvät kymmenen yleisintä vastausta.

Transfăgărășan, Romania

Seat Transfagarasan 10 parasta tietä maailmassa

Transfăgărășania pidetään usein yhtenä kauneimmista tieosuuksista, ainakin Euroopassa. Tie kiemurtelee 90 kilometrin verran Karpaattien keskellä ja osuus onkin usein suljettuna lumen takia lokakuusta kesäkuuhun. Reitin varrelta löytyy myös Poenarin linna, jossa huhujen mukaan majaili eräs prinssi, joka myöhemmin päätyi Bram Stokerin Draculaan

Stelvion sola, Italia

Seat Stelvio 10 parasta tietä maailmassa

Vielä muutama vuosi sitten Stelvion sola olisi ollut ilmiselvä ykkösvastaus ja hyvästä syystä: 24 kilometrin matkalla on peräti 48 neulansilmää, keskimääräisen kallistuksen ollessa 7,6%. 2 757 metrin korkeudessa sijaitseva tieosuus on korkein asvaltoitu tieosuus Itä-Alpeilla. Pyöräilyharrastajat tietävät tien eräänä Giro d’Italian vaikeimmista osuuksista.

Furkan sola, Sveitsi

Seat Furka 10 parasta tietä maailmassa

Euroopan 30 korkeimman tieosuuden joukkoon kuuluva Furkan sola nousi suosioon sen esiinnyttyä valkokankaalla James Bond -seikkailussa Kultasormi (1964). Sveitsin Alppien keskellä olevalta tieosuudelta on hyvät näkymät muun muassa Rhônen jäätikölle.

Route Napoléon, Ranska

Seat Route Napoleon 10 parasta tietä maailmassa

Pitkälti RN85-tien osana kulkeva Route Napoléon on saanut nimensä siitä, että reittiä pitkin Napoléon palasi hallitsijakisaan oltuaan vankina Elban saarella. 325 kilometrin tieosuuden varrelle osuu useita upeita kaupunkeja, reitin halkoessa Provencen ja Alppien alueiden halki. Reitti johdattaa matkaajat aina Cannesista Grenobleen – tai toisinpäin.

Romanttinen tie, Saksa

400 kilometrin tieosuus Würzburgista Füsseniin esittelee kauneinta Baijeria yli 60 kaupungin verran. Lisäksi matkalta löytyy koko joukko kirkkoja, katedraaleja, linnoja, luostareita ja keskiaikaisia kyliä. Unohtaa ei sovi myöskään viinitiloja. Matkan päässä odottavat Baijerin Alpit.

Hermidan sola, Espanja

Seat Desfiladero de la Hermida 10 parasta tietä maailmassa

Cantabriassa sijaitseva 21 kilometrin kapea sola on Espanjan pisin. Käynti tapahtuu mutkaisen N-621 tien kautta ja solassa on lukuisia upeita näköalapaikkoja, joista voi ihastella pystysuoria kalkkikiviseinämiä.

Atlantin väylä, Norja

Seat Atlanterhavsveiene 10 parasta tietä maailmassa

Vain 8,72 kilometrin Atlantin väylä yhdistää lukuisia saaria kahdeksalla upealla sillalla, ollen hieno yhdistelmä rakennettua ja luonnonmaisemaa. Paikoin vain muutamia metrejä Atlantin yläpuolella oleva tie on melkoinen haaste uskaliaille kuljettajille.

Ruta 40, Argentina

Seat Ruta 40 10 parasta tietä maailmassa

Yli 5 000 metrin korkeudessa oleva Ruta 40 on eräs maailman korkeimmista tieosuuksista. Etelästä pohjoiseen johtava tie on peräti 5 200 kilometriä pitkä, kulkien usein Andien rinnalla. Matkan varrella on 21 kansallispuistoa ja 18 merkittävää jokea. Eteläisessä Patagoniassa tie on myös eräs maailman autioimmista.

Great Ocean Road, Australia

Seat Great Ocean Road 10 parasta tietä maailmassa

Victorian osavaltiossa rannikkoa seuraileva Great Ocean Road on 243 kilometriä moottoritietä, jonka varrelta löytyy koko joukko Australian luonnonihmeitä tunnetuista maamerkeistä aina miljoonien vuosien aikana muovautuneisiin kalkki- ja hiekkakivimuodostelmiin.

Route 66, Yhdysvallat

Seat Route 66 10 parasta tietä maailmassa

Mitäpä olisi listaus upeimmista tieosuuksista ilman yli 4 000 kilometrin pituista Route 66:sta. Myös Äiti Tienä tunnettu reitti on inspiroinut voimakkaasti muun muassa road movie -genreä aina Easy Rideristä alkaen. Chicagon ja Kalifornian Santa Monican välillä odottaa taattu seikkailu.

Lähde ja kuvat: Seat

Jaa artikkeli