Sichuan Airlines

Matkailu Ulkomaanmatkailu Uutinen 15.11.2019

Kolmas kiinalainen lentoyhtiö tänä vuonna: Sichuan Airlines aloitti liikennöinnin Helsinkiin

Nopeasti kasvavat liikennemäärät Aasiaan ovat tuoneet nyt Sichuan Airlinesin Helsinki–Vantaalle. Tulokas on vuoden kolmas kiinalaisyhtiö Juneyao Airlinesin ja Tibet Airlinesin jälkeen.

Kaukoidän matkailun lisääntyminen – suuntaan ja toiseen – on näkynyt Suomen lentoasemilla jo pitkään. Ilmiö on kasvattanut Finnairin reittiverkoston etenkin Kiinassa erittäin kattavaksi, mutta nyt myös kiinalaisten omat lentoyhtiöt ovat löytäneet Suomen. Moottori on jo esitellyt kaksi aiempaa tulokasta, nyt on kolmannen vuoro.

Chengdusta Kööpenhaminaan ja takaisin

Syyskuun 16. päivän aamuna Helsinki-Vantaalle laskeutui punavalkoinen Airbus A330. Siitä käynnistyi kaksi kertaa viikossa lennettävä mielenkiintoinen kolmioreitti, Chengdu – Helsinki – Kööpenhamina – Helsinki – Chengdu.

Sichuan Airlines

Chengdu on melkein 15 miljoonan asukkaan sisämaakaupunki Kiinan lounaisosassa, Sichuanin maakunnassa, Tiibetin liepeillä. Chengdun kaupunkia kehutaan erityisesti sen rennoista ja vieraanvaraisista asukkaista. Chengdu on tullut tunnetuksi valtavasta pandapuistostaan, joten jos Ähtärissä käyminen nostaa pandakuumeen, voi Chengdu olla oikea jatkopaikka. Chengdu on myös teeharrastajan unelmakohde, ja sieltä löytyy kerrospinta-alaltaan maailman suurin rakennus, 1,7 miljoonan neliömetrin valtava ostoskeskus-, hotelli-, vesipuisto-, liike- ja virkistyskeskittymä Chengdu Global Center. Näiden lisäksi Chengdu tarjoaa toki monia yksittäisiä kohteita Kiinan historiasta kiinnostuneille.

Tämän miljoonakaupungin Sichuan Airlines yhdistää nyt Helsinkiin ja Kööpenhaminaan maanantaisin ja perjantaisin. Samalla se yhdistää myös Helsingin ja Kööpenhaminan, Finnairin, Norwegianin ja Scandinavian Airlinesin tavoin. Ratkaisu on edullinen, koska yhtiö saa yhden mannertenvälisen lennon valmistelulla kaksi eri kohdetta, ikään kuin ne kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Haastetta koituu puolestaan siitä, että kahta EU- ja Schengen-kohdetta palvellessa rajamuodollisuudet ovat hyvin erilaiset kuin taas Kiinaan suuntautuvilla lennoilla. Tämän vuoksi Helsinki-Vantaalla ja Kööpenhaminassa joudutaan tekemään tietynlaisia lisäjärjestelyjä.

Sichuan Airlines

Suomen suurin kiinalainen lentoyhtiö

Alun perin vuonna 1988 toimintansa aloittanut, kotimaakuntansa mukaan nimetty, Sichuan Airlines toimii yhteistyössä Kiinan – ja samalla koko maailman – suurimpien lentoyhtiöiden, kuten yli 600:n koneen China Southern Airlinesin kanssa. Sichuanilla on hiukan tätä vaatimattomampi 160:n koneen laivasto, se on samaa luokkaa esimerkiksi Scandinavian Airlinesin kanssa. Laivasto koostuu pääasiassa Airbus-koneista. Kiinan sisäisessä liikenteessä käytetään nyt myös uuden sukupolven A320neo-sarjan koneita. Laivaston keski-ikä on vajaat kuusi vuotta, kun se vertailun vuoksi Finnairilla on tällä hetkellä reilut kymmenen vuotta.

Laivaston huipulta löytyy kasvava määrä Airbus A350:siä, joista kaksi on maalattu teemaan sopiviin panda-erikoismaalauksiin. Helsingin suuntaan lennetään kuitenkin vähän pienemmän ja vanhemman sarjan A330-koneilla. Kapasiteettitarpeesta riippuen Sichuan lähettää tänne joko 274-paikkaisen A330-200:n tai A330-300:n yksilöstä riippuen reilusti yli 300:lla matkustajaistuimella.

Sichuan Airlines

Yhtiön värityksessä korostuu kirkkaanpunainen, joka on kiinalaisille positiivisin, menestyksen symboli. Logossa esiintyvä lintu on ulappaliitäjä. Logoon liittyy paljon symboliikkaa, esimerkiksi neljä aaltoa kuvaavat yhtiön arvoja, ”totuutta, hyvyyttä, kauneutta ja rakkautta”.

Sichuan Airlines lentää yli 130:een kohteeseen. Suurin osa niistä on kotimaan kaupunkeja ja lähialueen maita. Pohjois-Amerikan puolella yhtiö lentää Los Angelesiin ja Vancouveriin, Oseaniassa Melbourneen ja Aucklandiin. Euroopan kohteita ovat Helsingin ja Kööpenhaminan lisäksi Praha, Zürich, Rooma ja Istanbul sekä Pietari ja Moskova. Lähi-idästäkin löytyy kolme päämäärää, nimittäin Dubai, Kairo ja Tel Aviv.

Chengdusta lennetään Helsinkiin noin yhdeksän tuntia. Lento 3U8271 laskeutuu Helsinkiin kuuden aikaan aamulla, ja jatkaa samalla tunnuksella Kööpenhaminaan kello 8.35. Sieltä 3U8272 saapuu Helsinkiin puoli kahden aikaan iltapäivällä ja takaisin kohti Kiinaa 15.45.

Sichuan Airlines

Tarkemmat lentoaikataulut, hinnat ja varaukset löytyvät tietysti yhtiön nettisivuilta. Erikoista kuitenkin on, että hakusanalla ”Sichuan Airlines” ei tahdo löytää kuin kiinankielisen verkkosivun http://www.sichuanair.com/. Suomalaisen varaajan kannattaa sen sijaan ehdottomasti suunnata suoraan sivulle https://global.sichuanair.com.

Sichuan Airlines

Mainittakoon vielä, että vuonna 2018 eräästä yhtiön Airbus A319-koneesta hajosi perämiehen puolen tuulilasi täydessä lentokorkeudessa kokonaan. Perämies roikkui imun voimasta jo puoliksi koneen ulkopuolella, kun muut miehistön jäsenet saivat kiskottua hänet sisään koneeseen pakkolaskua varten. Kaikeksi onneksi perämies, kuten muutkin koneessa olleet selviytyivät hurjasta tilanteesta.

Sichuan Airlines hallitsee melko epävirallista titteliä, ’Suomen suurin kiinalainen lentoyhtiö’. Katsotaan kuinka kauan se saa ennätyksensä pitää.

Sichuan Airlines

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Finavia ja Benjamin Helander Lähteet: Sichuan Airlines, Planespotters.net, Kerran Elämässä -blogi

Jaa artikkeli