Tallink Silja_italialainen ruokalista

Matkailu 30.3.2018

Tallink ja Silja kotiäitien jäljillä – luvassa Italiaa lautaselle

Italialainen keittiöpäällikkö Valter Gaiaudi suunnitteli uudistuneen ruokalistan Silja Linen ja Tallinkin laivoille.

Italialainen keittiöpäällikkö Valter Gaiaudi on suunnitellut uutta Silja Linen ja Tallinkin laivojen Tavolàta-ravintoloihin. Tällä kertaa kyseessä on ruokalista, joka pyöritettiin täysin uuteen uskoon.

– Luoteis-Italian Liguriasta lähtöisin oleva menu sisältää runsaasti merenantimia, ja on saanut inspiraation siitä, mitä tavalliset italialaiset kotiäidit ostavat markkinoilta, Gaiaudi taustoittaa.

Uudet makuelämykset ovat nautittavissa laivoilla vuoden verran, eli 1.4.2018–31.3.2019.

Huippuosaamista Italiasta

– Toimin opettajana Arma Di Taggian hotelli- ja kokkikoulussa, joka on yksi huippuosaamisen kansallisista kouluista Italiassa. Minua inspiroi suuresti eri sesongit ja tuoksut, ja etenkin se kun kiertelen kala-, hedelmä- ja vihannesmarkkinoilla katsoen, mitä tavalliset kotiäidit ostavat ja valmistavat, Valter Gaiaudi kertoo.

Tavolàta-ravintoloiden ruokalistalla näkyy Luoteis-Italian Ligurian alueen erikoisuudet ja raaka-aineet. Merenelävien rinnalle on luvassa myös kalaa, lihaa ja vihanneksia, kuten seuraavista poiminnoista on helppo huomata.

Alkupalalistalta löytyy Italiassa suosittua turskaa, joka on valmistettu hauduttamalla tuoreesta fileestä ja saa makusäväyksen Taggiascaoliivijauheesta. Kampasimpukat on puolestaan savustettu kevyesti ja maustettu fenkolilla ja tähtianiksella.

Tallink Silja_italialainen ruokalista

Ensimmäinen lämmin ruoka eli primi piatti on jättirapurisotto, joka saa kermaista täyteläisyyttä Stracciatella-tuorejuustosta, kesäkurpitsapasta nautitaan Taggiasca-oliivien ja paahdettujen pinjansiemenien kanssa.

Paahdettu lohi maustuu seesamkastikkeella. Voissa paistettu ruijanpallas saa seurakseen rypäle-emulsiota, haudutettua endiiviä ja karamellisoitua klementiiniä. Yksi pääruoista on avattu kanin filee, joka täytetään vasikanlihasta, pinaatista ja yrteistä tehdyllä murekkeella. Annoksessa on mukana oliiveja ja munakoisokaviaaria ja sen kruunaa timjamikastike. Ja toki listalla on myös grillattua härän sisäfileetä.

Jälkiruoista Tiramisu lienee se rakastetuin. Ricottavanukas sokeroidulla appelsiinilla, hasselpähkinällä ja suklaakastikeella löytää epäilemättä paljon ystäviä. Jälkiruokien ennakkosuosikki lienee kuitenkin täydellinen oliiviöljyjäätelö, josta Silja Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tammisen arvio kuuluu ”on muuten todella hyvää”.

Tallink Silja_italialainen ruokalista

Silja Linen ammattilaiset mukana

Valter Gaiaudi teki menun suunnittelussa yhteistyötä Silja Linen laivojen keittiöpäälliköiden kanssa, sillä matkustajien suosikkeja haluttiin säilyttää mukana listalla. Listalta löytyy edelleen kaksi erilaista leikkelevalikoimaa, tomaatti-mozzarellasalaattia, lohta ja sitruunapannacottaa.

Esimerkiksi neljän ruokalajin ”Menu Italiano” maksaa jatkossa 59 euroa. Ehdotelma on ainut laatuaan, muuten ruoka valitaan listalta omien mieltymysten mukaan.

Oliivit ovat Ligurian toinen tunnettu herkku. Alpeilta Välimereen laskeutuvien jokilaaksojen pengerretyissä oliivilehdoissa kypsyvät arvostetut Taggiasca-oliivit.

Niitä viljelee perinteisillä menetelmillä esimerkiksi Boerin perhe, jonka huippulaadukkaiksi kehuttuja oliiveja ja -oliiviöljyjä käytetään Tavolàtan keittiössä. Laivayhtiö on järjestänyt oliiveja myös mukaan ostettavaksi.

Lähde ja kuvat: Tallink Silja

Jaa artikkeli