Tallinna_Telliskivi_6_2023_MJ

Matkailu Ulkomaanmatkailu 22.8.2023

Tallinnan Telliskivi – tenhoavasti muuttuva alue

Tallinnan entiset tehdasalueet ja tyhjilleen jääneet rakennukset ovat muuntuneet kiinnostavasti matkailun ja kulttuurin uusiokäyttöön.

Tallinnan kunnostuskelpoiset iäkkäät rakennukset ovat saaneet ja saavat uuden elämän ravintoloina, taidegallerioina, käsityöläispajoina, erikoistavaroiden myymälöinä, baareina, kahviloina, sisustus-, desing- ja vaateliikkeinä sekä koruverstaina.

Jos New Yorkissa boheemien ja nuorekkaan taideväen kaupunginosa on Brooklyn ja Tukholmassa Södermalm niin Tallinnassa se on Kalamaja, jossa sijaitsevat Telliskiven remontoidut teollisuusrakennukset. Alueella kunnostettiin aikanaan vetureita ja junanvaunuja.

Ja jos joku nyt huokaa, että Telliskivi on alueena jo aikaa sitten nähty, niin erehtyy raskaasti. Telliskiven ympäri vuorokauden avoinna olevalla alue on jatkuvassa muutoksessa, josta esimerkiksi käyvät Aarde pagar -leipomo ja pääaukiolle muuttanut Food Studio, jossa voi itse kokkailla opastetusti.

Tallinna_Telliskivi_6_2023_MJ

Telliskiven luovan keskuksen sisältöjohtaja Bianka Soe vinkkaa uusimmista tulokkaista, jotka ovat vegaaninen NIHE-ravintola, TALI-designkauppa ja keramiikkapaja TEKE Studio. Sijansa Tellsikivessä ovat saaneet myös jäätelötehdas LaMuu sekä performanssiesitysten kehto Sõltumatu Tantsu Lava.

– Yksi esimerkki luomisvoimasta on I don´t get it! -taidefestivaali, joka järjestettiin ensikerran vuonna 2021. Tänä vuonna tärkeä osa kaksipäiväistä kesäkuista Ma ei saa aru -festivaalia ovat musiikkiesitykset F Hoone -ravintolakeskittymän mustassa salissa, Soe kertoo.

Tallinna_Telliskivi_6_2023_MJ

Omin käsin muovituotteita

Telliskiven uusiokäyttöön otetut rakennukset ovat oiva puite myös kierrätysteemalle ja omin käsin tekemiselle. Precious Plastic Estonian pajalla muovipullojen eri väristen korkit rouhitaan silpuksi, sulatetaan uusiomassaksi ja pursotetaan rautamuottiin. Jegor Mljanov näyttää, kuinka muotin levyt kiristetään polkupyörien vanteista tutuilla pikalinkuilla.

Tallinna_Telliskivi_6_2023_MJ

Vipua painamalla uusiomassa täyttää muotin. Kun muotti avataan, on aina pienoinen yllätys, millainen korttikotelo eri väristen muovirouheiden sulatetusta massasta syntyy. Olen omaani tyytyväinen: valkoisen, punaisen ja kullanvärinen yhdistelmä muistuttaa marmorimaista pintaa.

Tallinna_Telliskivi_6_2023_MJ

Maailmanluokan valokuvia

Suosiosta kielii, että Telliskiven alue on liikenteen solmukohtien, kuten bussi- ja lentoasemien jälkeen kaikkein suosituin Uber-kohde koko Virossa.

– Vuosittain Telliskiven alueella vierailee vähintään kaksi miljoonaa kävijää, Bianka Soe kertoo.

Alueen vetovoimaisin tähti on valokuvataiteen keskus Fotografiska, jonka näyttelyt ovat alansa korkeinta aatelia maailmanmitassa. Museossa tuli erittäin suosittu heti sen avattua ovensa vuonna 2019. Lokakuun loppuun esillä on muuan muassa britti Miles Aldridgen teoksia, joissa näytetään ja ironisoidaan menestystä sisätiloin, joissa runsaina yksityiskohtina on kiiltäviä keittiökoneita, karamellivärisiä puhelimia ja eteerisiä julkkiksia.

Tallinna_Telliskivi_6_2023_MJ

Kalarannan kiinnostava Kogu

Kalarannan kupeen Kogu pagar & resto -ravintola lienee monille vielä käymätön makumatkakohde. Kogu on jännä leipomokahvilan ja illallisravintolan yhdistelmä. Ravintolan se jokin on erinomaisen sijainnin lisäksi välittömän kodikas tunnelma. Viime syksynä avautunut ravintolatulokas on ollut suosittu ja kooltaan se on niin pieni, että pöytä kannattaa varata ennakolta.

Kogu sijaitsee punatiilisessä rakennuksessa, jossa on aiempina aikoina varmasti haissut, toimihan talossa kilohailia purkittava kalatehdas. Rouhean pelkistetysti sisustettuun ravintolaan mahtuu kerrallaan 50 ruokailijaa. Ravintolan sielu on keittiömestarina toimiva Pavel Gurjanov, joka kertoo olleensa vuonna 2018 Viron edustaja kahden vuoden välein järjestettävässä kansainvälisessä ja arvostetussa Bocuse d’Or -kokkikilpailussa.

Tallinna_Telliskivi_6_2023_MJ

Annokset olivat näyttäviä ja täyttäviä, esimerkiksi schnitzel-annos pääruokana totuttua paksumpi mutta rapeaksi paneroitu ja murea tuttavuus. Sinihome-valkoviinikastike oli tarkoituksellisen omintakeisen annoksen yllättävä ja onnistunut ratkaisu.

Kogussa syö hyvin omalla rahalla: ruokaisat alkuruuat ovat hintaluokassa 14–32 euroa, pääruuat 16–28 euroa, makuelämyksen viimeistelevät jälkiruuat 9 euroa.

Jaa artikkeli