30.1.2019

Pääkirjoitus: Mitä ostaisin?

Jos seuraavaa tai ensimmäistä autoa valitaan jatkossakin sen aiheuttamien kustannusten perusteella, ei valittavana olevien automallien ympäristövaikutuksia kannata unohtaa.

Raha on aina ollut keskeinen auton valintaan vaikuttava tekijä. Niin se tulee olemaan jatkossakin. Ympäristöystävällisyydestä yhtenä auton valintakriteerinä on puhuttu vuosikymmeniä. Tähän asti se on ollut kuitenkin auton valintakriteereissä käytännössä tasoa ’ynnä muut’. Ilmastonmuutoksesta käyty keskustelu ja osoitukset sen vakavuudesta ovat kuitenkin muuttaneet tilannetta merkittävästi. Jos seuraavaa tai ensimmäistä autoa valitaan jatkossakin sen aiheuttamien kustannusten perusteella, ei valittavana olevien automallien ympäristövaikutuksia kannata unohtaa.

Autoilun kustannukset muodostuvat auton hankintahinnasta ja käyttökuluista. Päästöjen vähennystavoite vaikuttaa yhä selvemmin siihen, millaisen hinnan autosta ja auton käytöstä joutuu maksamaan.

Ostohinta on yksiselitteinen kulu hankintapäätöstä tehtäessä, mutta käyttökustannukset voivat muuttua nopeastikin esimerkiksi valtiovallan tekemien veropäätösten tai käyttömaksujen vuoksi. Näiden muutosten ennustaminen on vähintäänkin vaikeaa, mutta selvää on, että ilmastosyyt tulevat vaikuttamaan voimakkaasti muutosten taustalla. Tämä johtaa siihen, että riskejään minimoivan autonostajan kannattaa valita mahdollisimman vähän energiaa kuluttava ajoneuvo.

Mutta sekään ei vielä riitä. Lisäksi on tehtävä valintoja käyttövoiman perusteella.

Sähköautovouhotus ja dieselvastaisuus ovat esimerkkejä ajoittain ylikierroksille menevästä julkisesta keskustelusta, jonka ohi niin autonostajan kuin tulevaisuutta linjaavan päättäjänkin pitää pystyä katsomaan.

2/2019 Moottorissa avataan autonostamisen todellisuutta. Millaisia autoja viime vuonna ostettiin ja miksi? Millaista uutuustarjontaa on odotettavissa tänä vuonna? Millaisia asioita oman auton valinnassa olisi syytä pohtia?

Kukaan ei voi sanoa minulle tai sinulle, millainen auto minun tai sinun kannattaa nyt ostaa. Tällä hetkellä – ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin – on erityisen paljon merkitystä sillä, millaiseen käyttötarpeeseen auto on tulossa. Onnistuneen autovalinnan edellytys on nyt huolellinen oman autonkäytön arviointi, johon kannattaa yhdistää henkilökohtainen pohdinta siitä, mitä ympäristöasiat omassa autoilussa merkitsevät.

Lopputulos saattaa yllättää. Käytettävissä olevan rahan määrästä ja auton käyttötarpeesta riippumatta jokainen meistä voi seuraavan autonvaihdon yhteydessä tehdä ympäristöteon. Vähän uudempi, vähän vähemmän kuluttava, arjen tarpeisiin sopivalla käyttövoimalla – samat kriteerit palvelevat niin omaa kukkaroa kuin ympäristöäkin.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat