13.5.2021

Tulevatko tuulennaukujat Turkuun? – kesäkuu sen kertoo

Tall Ships Races 2017

Heinäkuu tuo koulupurjelaivojen The Tall Ships Races suurtapahtuman Turkuun jo kuudetta kertaa – jos koronatilanne sallii.

Suuret puiset purjealukset, tuulennaukujat, ovat näyttävä näky, kun ne alusarmadana satamaan. Turussa toivotaan hartaasti, että koronapandemia on niin hyvin hallinnassa, että koulupurjelaivojen suurtapahtuma The Tall Ships Races onnistutaan järjestämään. Aurajoki toivottaisi heinäkuun alussa tervetulleeksi näyttävät puiset purjealukset jo kuudetta kertaa, kuten Moottori aiemmin jo kertoikin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ennätysmäinen suosio

Turku on Itämeren alueella eniten The Tall Ships Races -isännyyksiä saanut kaupunki. Purjelaivat ovat vierailleet Turussa vuosina 1996, 2003, 2009, 2011 ja 2017, jolloin tehtiin tähänastinen yleisöennätys eli 544 000 kävijää.

Tall Ships Races 2017

Tapahtumasta odotetaan Suomen kesäkauden 2021 mittavinta yleisötapahtumaa. Tapahtuma olisi myösTurun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden kohokohta.

Linjaukset tehdään kesäkuussa

Turun kaupunki päättää Tall Ships Racen järjestämisen linjauksista tai mahdollisesta peruuttamisesta Suomen tämänhetkisten maahantulorajoitusten päättymisen jälkeen.

Maahantulorajoitukset ovat voimassa tiistaihin 25.5. saakka, minkä jälkeen valtioneuvosto vahvistaa uudet rajaliikennettä koskevat määräaikaiset rajoitukset kesäkuuksi.

Tall Ships Races on tarkoitus järjestää Turussa 5.–8.7.2021, mutta tapahtumaa koskevat ratkaisut tulee valmistella kesäkuulle kohdennettujen rajoitusten perusteella.

Mikäli purjelaivatapahtuma jouduttaisiin peruuttamaan, päätöksen tekee muodollisesti joko järjestäjäorganisaatio The Tall Ships Races International Ltd tai Turkua isäntäkaupunkina edustava kaupunginhallitus.

Tall Ships Races -tapahtuma sisältää erilaisia osakokonaisuuksia, joihin voimassa olevat rajoitukset vaikuttavat eri tavoin. Näitä ovat alusten ja miehistön saapuminen kilpailuosuudella Turkuun sekä näiden huolto- ja satamatoiminnot, miehistöjen vaihto, rannan yleisötapahtuma sekä yhteistyökumppanit ja kaupalliset kumppanit.

Matalalla profiililla – toistaiseksi

Turun kaupunki kertoo, että rajoitusten ja koronatilanteen vuoksi vielä ei ole käynnistetty viestintätoimenpiteitä ja markkinointikampanjoita, sillä Turku ei ole halunnut luoda mielikuvaa suurtapahtumasta ennen kuin voidaan varmistaa tapahtuman terveysturvallinen järjestäminen.

Turun tapahtumaan on ilmoittautunut 52 alusta. Tämä on noin puolet aiempien tapahtumien alusmäärästä. Suuria, yli 100 metrin pituisia purjealuksia on ilmoittautunut vain yksi, puolalainen Dar Mlodziezy. Pienempiä 45–65 metrin pituisia A-luokan aluksia on ilmoittautunut kuusi kappaletta. Aluksia on saapumassa 15 eri maasta.

Tapahtuman on suunniteltu sijoittuvan Aurajoen molemmille puolille. Luvassa olisi runsaasti ohjelmaa kaikenikäisille, ja tapahtuma-alueelle ilmainen sisäänpääsy. Tavoitteena on, että yleisö pääsee tutustumaan useimpiin suuriin ja keskikokoisiin purjealuksiin maksutta. Jokaisen aluksen kapteeni määrittelee itsenäisesti aluksensa päivittäiset aukioloajat.

Tapahtuma järjestetään Itämeren alueella noin joka neljäs vuosi. Vuoden 2021 isäntäkaupungit ovat Klaipeda, Turku, Tallinna, Maarianhamina ja puolalainen Szczecin.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto, Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat