6.12.2017

Liikenneturva: turvavyö voi tehdä turvatyynystä hengenvaarallisen

Turvavyö
Liikenneturva, kuva: Ville-Veikko Heinonen

Väärinkiinnitetty turvavyö voi tehdä turvatyynystä hengenvaarallisen.

Liikenneturvan mukaan turvavyö automatkustajan tärkein turvalaite. Siksi sen oikeanlaiseen käyttöön tulee kiinnittää huomiota aina autoillessaan.

– Turvavyön lantio-osa on kiristettävä lonkkaluiden päälle, eikä vyö saa olla kierteillä tai löysällä. Olkanauhan on kuljettava keskellä olkapäätä, ei kainalon alla tai selän takana. Talvisin paksummat takit on syytä riisua tai ainakin nostaa takkia lantiolta, jotta vyö ei jäisi löysälle, Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi ohjeistaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hengenvaaralliseksi muuttuva turvatyyny

Liikenneturvan mukaan väärin kiinnitetty tai kiinnittämätön turvavyö voi tehdä turvatyynystä hengenvaarallisen. Jotta turvatyynyt toimisivat kolaritilanteessa, tulee turvavyön olla oikein kiinnitetty.

– Lasten kanssa liikkuvien on muistettava sekin, että selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etupenkille, jos se on varustettu turvatyynyin, Rossi muistuttaa.

Myös takapenkillä

Liikenneturva muistuttaa, että myös takapenkillä tulee käyttää turvavyötä sekä oman että kanssamatkustajien turvallisuuden takaamiseksi. Liikenneturvan seurannat kertovat, että vuonna 2016 85 prosentilla takapenkillä matkustaneista oli turvavyö kiinni.

– Törmäystilanteessa ilman turvavyötä takapenkillä matkustava voi aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin turvavyötä käyttävälle etumatkustajalle. Ilman turvavyötä sinkoutuu äkkipysähdyksessä paikaltaan jo alhaisissa nopeuksissa, Rossi kertoo.

Lähde ja kuva: Liikenneturva

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat