8.12.2021

Älä eksy lentokentällä – näillä vinkein lentoon!

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Jos edukseen uudistuneella Helsinki-Vantaan lentokentällä asiointi helpottuukin, vaatii se aluksi aiemmista kulkureiteistä luopumista ja uusien löytämistä.

Helsinki-Vantaan lentoaseman mittavan laajennuksen merkittävimpiä vaiheita oli joulukuun alussa avautunut uusi uljas pääsisäänkäynti. Uusi rakennus ja siihen liittyvät toiminnot tarkoittavat lentomatkailijoille aiempaa avarampia, ja selkeämpiä tiloja sekä lyhyempiä kävelysiirtymiä.

Lentoasema ja sen ympäristö ovat matkailijan kannalta muuttuneet edukseen mutta myös monin muin tavoin. Jos lentokentällä asiointi ja lentomatkustaminen helpottuvatkin, vaatii se aluksi aiemmista kulkureiteistä luopumista ja uusien löytämistä.

Tässä artikkelissa kerrotaan keskeisimmät suunnistusvinkit, kuinka lentäen Helsinki-Vantaalta lähtevä tai lentäen sinne saapuva matkailija löytää eri palvelut kuten joukkoliikenteen lähtöpaikat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ulos joutumatta

Pääsisäänkäynnin ovet eli uusi terminaali 2 on rakennuksena uusi, mutta tiiviisti liitoksissa lentoaseman muihin rakennuksiin. Lentoaseman laajennusten kantavana ajatuksena on ollut keskittää kaikki yhden katon alle, kerrotaan lentoasemayhtiö Finaviasta.

Terminaali 2 tarkoittaa uusia valoisia lähtö- ja tuloauloja. Ihan vielä ei kuitenkaan oteta käyttöön uusia lähtöselvitys- ja turvatarkastusalueita, niiden vuoro on ensi vuonna kesän kynnyksellä.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Tämä tilojen käyttöönoton ja töiden vaiheistus tarkoittaa sitä, että matkustajat kulkevat joulukuun alusta alkaen uuden lähtöaulan läpi nykyiselle lähtöselvitys- ja turvatarkastusalueelle. Ohjeistusta on luvattu olevan riittävästi ja henkilökuntaa paikalla matkustajia neuvomassa.

Liikenne helpottuu ja vakioituu

Liikennöinti lentoasemalle helpottuu merkittävästi, sillä lentokenttäalueen haastavat ja alati muuttuvat ajoreitit ovat nyt historiaa: nyt autolla ja taksilla voi ajaa pääovien eteen ja jättää matkustajat kyydistä.

Terminaali 2:n kylkeen on valmistunut uusi pysäköintitalo, bussiasema ja taksiasema. Kävelymatkat lyhenevät ja joka paikkaan pääsee sisäkautta. Uutta on myös pyöräparkki.

Omalla autolla matkustajia noutamaan tulevien kannattaa pysäköidä uuteen pikaparkkiin, joka sijaitsee aivan terminaali 2:n edustalla.

Joulukuussa käyttöön otettu uusi moderni pysäköintitalo tarkoittaa 1 800 uutta pysäköintipaikkaa. Sähköautoilijoille on tarjolla 200 latauspistettä omassa kerroksessa. Uudessa pysäköintitalossa on kaksi aluetta: P1 Premium ja P2. Molemmilta pysäköintialueilta pääsee hissillä suoraan terminaali 2:een. Finavian muut pysäköintialueet palvelevat vanhaan tapaan.

Valoisa tuloaula

Terminaali 2:een saapuvat matkustajat kulkevat ulos yhden keskitetyn tuloaulan kautta, mihin heitä voi tulla vastaan. Matkatavarat noudetaan auloista 2A ja 2B vuoteen 2023 asti, jolloin lentoasemalle avataan uusi keskitetty matkatavaranluovutushalli.

Palvelujakin löytyy: tuloaulaan avautui joulukuun alussa uusia liikkeitä ja palveluita, kuten Subway, Runway Bar, Excess Baggage ja Forex. Kestosuosikit Alepa ja R-kioski ovat auki vuorokauden ympäri. Lentoaseman Burger King, Helsinki Market ja Espresso House sekä Moomin shop palvelevat jatkossa myös tuloaulassa. Keväällä 2022 tarjonta kasvaa lisää, kun monipuolinen ravintolamaailma ja ylellinen Plaza Premium Lounge avautuvat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikennemuotojen solmukohta

Moni uuden terminaalirakennuksen ratkaisu kiteytyy siihen, että nykyaikainen lentoasema on ympäri vuorokauden sykkivä eri liikennemuotojen solmukohta.

– Olemme iloisia, että voimme esitellä uudet ja upeat tilat matkustajille. Toivomme, että matkustaminen sujuu entistä sujuvammin ja mutkattomammin, Lettijeff kiteyttää.

Ainakin saapuvan matkailijan kannalta ratkaisut ovat onnistuneita. Avarasta tuloaulasta on nimittäin vain muutaman minuutin kävely jatkoyhteyksille: busseille jatkava kääntyy oikealle, takseille suuntaava vasemmalle ja juna-asemalle vievät 26-hengen hissit ja rullaportaat ovat suoraan edessä. Terminaalirakennuksen vasemmalla vierustalla on neljä taksijonoa, joista kolme on varattu kilpailutuksen voittaneille taksiyhtiöille ja neljäs on yhteinen muille takseille.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Terminaali 1 käytössä totutusti

– Terminaali 1 on käytössä toistaiseksi normaalisti. Sitä kautta matkustaville ei tule nyt muutoksia, Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta kertoo.

Ulla Lettijeff Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja ja Finavian johtoryhmän jäsen
Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff.

Taksit ja henkilöautot voivat jättää terminaali 1:sta matkalle lähtevät asiakkaat kyydistä sisäänkäynnin edessä. Terminaali 1:n autoilijoita lähimpänä palvelee pysäköintitalo P3, joka sijaitsee aivan terminaali 1:n vieressä. Juna-asemalle matkustajat pääsevät yhdyskäytävältä. Bussiasema sijaitsee terminaali 2:n kyljessä.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Valmista vuonna 2023

Liki vuosikymmenen kestävä mittava lentoaseman laajennushanke vaatii vielä rakentamista, mutta nyt ollaan jo loppusuoralla. Lisää tietoa koko projektista täältä.

Terminaalin 2:n muutos- ja käyttöönottotyöt jatkuvat edelleen, kunnes kaikki on valmista vuonna 2023. Terminaalin edustalle on rakentumassa samaan aikaan myös Suomen suurin hotelli.

Kesällä 2022 on luvassa uuden ravintolamaailman avautuminen sekä aiemmin mainitun stressiä lievittävää sinistä väriä hohtava uuden turvatarkastusalueen käyttöönotto. Uusi keskitetty matkatavaroiden luovutusaula tulee käyttöön vuonna 2023.

Lemmikkien kanssa matkustavat kiittävät jo nyt sitä, että uusi ulkoilutusalue tuloaulan ja bussiaseman välissä on jo valmis koirien tai kissojen käyttöön.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Henri Posa Grafiikka: Finavia Oyj Lähde: Finavia 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat