19.1.2018

Annos Japania: tehokkuus näkyy maittavalla ramenlounaalla

ramen

Lounashetki Tokiossa on kiireinen. Aikaa on vain vähän, ja kaikki ryntäävät syömään samalla minuutilla.

Hämmennys valtaa mielen, kun tokiolaisen Ichiran-ramenketjun eteisessä kohtaa tilaisautomaatin. Lyhyt kulttuurishokki helpottaa, kun katse havaitsee painikkeita koristavat selkeät kuvat ja jopa lyhyet englanninkieliset tekstit. Tästähän voi selvitä.

Painikkeilla valitaan perusannos. Päädyn ramen-keittoon ilman täydennysnuudeleita tai kananmunaa, eikä lisää lihaakaan tee nyt mieli. Tilaaminen käy painikkeilla helposti, ja olutkin löytyy ruokajuomaksi vaivatta. Setelien syöttämisen jälkeen laite tulostaa tilauslistan, joka kädessä jatkan käytävää eteenpäin.

ramen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rasti ruutuun

Aulassa tarjoilija ilmoittaa kaikkien istuinten olevan juuri nyt varattu, mutta seinälle kiinnitetyn istuinkartan vilkkuvat valot paljastavat muutaman paikan vapautuvan hyvin pian.

ramen
Ilman kuvia ja englanninkielisiä tilausautomaatti olisi länsimaalaiselle katastrofi.

Odottaessa ehdin täytellä tarjoilijan antamaa lappua, jolla muokkaan keittoni omaan makuun sopivaksi. Päädyn miso-liemeen porsaan kera keskituliseksi maustettuna.

Valo seinän taulussa vaihtuu vihreäksi, ja tarjoilija ohjaa minut paikalleni. Paikka on hieman baaritiskiä muistuttava pätkä pitkästä puupöydästä. Jos haluaisin naapureiltani rauhaa, voisin kääntää puiset sermit auki yksityisyyttä tuomaan.

Keittiötä vasten

Pöydän vastapäätä on keittiö. Lasken tilauslappuni pöydälle, josta keittiöhenkilökunta nappaa sen muutamassa sekunnissa. Pieni ikkuna on matala. Katsekontaktia keittopuuhiin ei saa.

Annosta odotellessa täytän lasini pöydässä olevasta hanasta. Koko ruokailuprosessi on tehty tehokkuus edellä, sillä japanilaisella lounaalla ei sekunteja tuhlata. Talouden pyöritys vaatii työntekijöitä, joten kallisarvoisia sekunteja ei tuhlata tehottomaan ravintolakulttuuriin. Kaiken lisäksi koko miljoonapäinen työkansa astuu lounaalle samalla minuutilla.

Ajatus katkeaa, kun höyryävä keittolautanen lasketaan eteen. Samalla ikkuna keittiöön sulkeutuu bambuverholla.

Tehokkuusajattelu ei silti pilaa ruokailuhetkeä. Huurteisen, joskin paikaliseen tapaan varsin miedonmakuisen, lagerin kanssa pöydälle ilmestyy tilauslappu, josta voi ruksia lisukkeita tai lisää juotavaa.

ramen

En halua aiheuttaa hämmennystä tai sekaannusta oudoilla pyynnöilläni, joten keskityn nauttimaan maittavasta ramenkeitostani.

Ruokailuni aikana lounastauko on alkanut. Poistuessani Ichiranista näen kymmenien ihmisten jonottavan punaiselle tilausautomaatille. Kaikilla heistä on kiire, koska työaika odottaa. Prosessin on toimittava, jotta koko joukko saadaan ruokittua ajoissa.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat