20.7.2021

Aston Martin Valhalla on sittenkin V8-keskimoottorihybridi

Aston Martin Valhalla

Vuonna 2019 esitelty konsepti on herännyt henkiin ja suurin uutinen lienee moottorin kaksi lisäsylinteriä. Aston Martin Valhalla puhkuu lähes 1000 hevosvoimaa V8-hybridivoimalinjalla.

Vuoden 2019 Geneven autonäyttelyssä esitellyn V6-moottorisen konseptiauton jälkeen on ollut varsin hiljaista. Nimeä lukuunottamatta näiden kahden mallin yhteys ei ole erityisen vahva. Silti Aston Martin Valhalla on nyt esitelty lähes tuotantovalmiina ensi vuotta silmällä pitäen.

Aston Martinin keskimoottorinen hybridivoimalinjalla varustettu superauto tulee sijoittumaan mallistossa Red Bullin suunnitteleman Valkyrien alapuolelle, mutta toki kaiken muun yläpuolelle. Suoritukykyä luvataan riittävän.

Aston Martin Valhalla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aston Martin Valhalla

Moni ehti ehkä uskoa jo Aston Martinin haudanneen koko projektin, mutta soturit nousevat yhä uudelleen kuolleista. Vuonna 2022 myyntiin lupailtu keskimoottorihybridi puhkuu 708 kilowattia (950 hv) järjestelmätehoa, josta ahdetun V8-moottorin osuus on 560 kilowattia (750 hv). Valmistaja haluaa kiertää tällä Nürburgringin Nordschleifen aikaan 6 minuuttia ja 30 sekuntia.

Eräs mielenkiintoisimpia muutoksia konseptiin nähden onkin tapahtunut juuri polttomoottorin saralla. Valmistaja lupaili täysin itsenäisesti kehitettyä V6-moottoria, mutta se taisi nyt jäädä haaveeksi. Tilalla on AMG:n 4,0-litrainen turboahdettu V8.

Sen kaverina on yksi 150-kilowattinen sähkömoottori per akseli sekä 400 voltin sähköjärjestelmä. Sähkömoottorit eivät kuitenkaan lisää kokonaista 300 kilowattia järjestelmätehoon, kuten yllä on todettu. Voima välitetään 8-pykäläisen kaksoiskytkinvaihteiston läpi ja taka-akselilta pitäisi löytyä myös sähköinen tasauspyörästön luistonrajoitin.

Täysin sähköisessä tilassa etuakseli vetää autoa aina yli 120 kilometrin tuntinopeuteen asti, mutta korkeintaan noin 15 kilometrin matkan verran. Muissa ajotiloissa voimaa jaetaan kahden akselin kesken ajotilanteen vaatimuksien mukaan. Kiihdytys 100 kilometrin tuntinopeuteen pitäisi sujua ripeimmillään 2,5 sekunnissa.

Aston Martin Valhalla

Uusia rakenteita

Hiilikuitu on avainasemassa uutuuden korirakenteissa ja tavoitteena onkin kuulemma 1550 kilogramman kuivapaino. Pyöräntuenta on superauton arvoinen ja siinä on pyritty pienentämään jousittamattoman massan määrää. Autossa on rata-ajoa varten oma ajotila, joka laskee autoa ja jäykistää säädettävän alustan.

Rata-ajon varalta Valhallassa on myös vakiovarusteena hiilikuitukeraaminen jarrujärjestelmä ja rengasratkaisua haetaan yhteistyössä Michelinin kanssa. Lähtökohtana tulee olemaan Pilot Sport Cup 2 -rengas, jonka kumiseosta hiotaan Valhallaa varten.

Ulkonäkö tuo mieleen jopa varsin geneerisen katuautoksi muutetun keskimoottorikilpurin, josta löytyy joitakin Aston Martinin yksityiskohtia. Tämä ei kuitenkaan ole moite, sillä kilpa-auto näyttää aina tarkoituksenmukaiselta. Tästä johtuen se on myös monella tapaa jopa siro.

Mitään valtavia erillisiä siipiä ei ole, vaan erityisesti sivuprofiili on äärimmäisen sulava. Ilmaa otetaan katon yli keskellä sijaitsevan moottorin jäähdyttämiseen. Keulamaskissa on Astonin muoto ja takavaloissa piirteitä Valkyriestä.

Aston Martin Valhalla

Sisätiloista ei tietoa

Ovet avautuvat näyttävästi ylöspäin ja sisätilat kerrotaan kehitetyn käyttöä varten. Tästä emme kuitenkaan pysty sanomaan sen enempää, sillä sisätiloista ei vielä ole julkaistu kuvia. Jonkinlainen kosketusnäyttö lienee hyvä arvaus.

Tämä projekti odotti hetken yhtiön sisällä tapahtuneiden muutosten johdosta, mutta saatiin henkiin valmista voimanlähdettä hyödyntämällä. Oman kehittäminen olisi ollut melkoinen ponnistus. AMG ja Aston Martin tuntuvat vain syventävän suhdettaan.

Aston Martin Valhalla

Mielenkiintoisesti myös Sebastian Vettel, Lance Stroll ja Nico Hulkenburg on nimetty osaksi auton kehitysjoukkoa. Se lupailee hyvää, mikäli kyseessä on muutakin kuin markkinointitempaus.

Aston Martin Valhalla tulee maksamaan selvästi yli 500 000 euroa, joten tämä tulee olemaan varsin harvojen ostoslistalla. Siksi tuleva Vanquish on ehkä vieläkin suuremmalla mielenkiinnolla odotettava uutuus.

Kuvat ja lähde: Aston Martin

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat