4.12.2022

Autojen valot kehittyvät koko ajan – tällaiset ne on Audin lippulaivamallissa

Audi A8:n ajovalot ovat täysin digitalisoidut. Eteen on saatavilla Audi Digital Matrix led -ajovalot ja taakse digitaaliset OLED-perävalot.

Autojen valot ovat kehittyneet vuosien saatossa kovasti. Siitä, kun autoissa oli pelkät halogeenipolttimot ja vain pitkät ja lyhyet valot, ollaan menty isoja harppauksiaa eteenpäin. Nykyautoissa valot ovat kaikkea muuta, ne ovat todella edistyksellistä tekniikkaa, ja autojen valoissa, kuten esimerkiksi uudessa Range Rover Sportissa voi olla jopa 1,3 miljoonaa pientä peiliä muodostamassa auton edessä valokuviota.

Autovalmistajat esittelevät uutta tekniikkaa yleensä aina lippulaivamallin yhteydessä. Kun uusi tekniikka on julkistettu malliston päätähdessä, samat tekniset ja edistykselliset ratkaisut valuvat vähitellen myös muuhun myöhemmin lanseerattavaan edullisempaan mallistoon.

Valotekniikan kehittymisellä on myös muutakin merkitystä kuin se, että se parantaa liikenneturvallisuutta. Se on tänä päivänä myös merkittävä osa auton personointia.

Valojen digitalisoinnin huomaa esimerkiksi Audin lippulaivamallissa, Audi A8:ssa, jossa nähdään ensimmäistä kertaa täysin digitalisoidut ajovalot. Mallin keulalle on saatavilla lisävarusteiset Audi Digital Matrix led -ajovalot ja taakse digitaaliset OLED-perävalot.

Audi A8:n OLED-takavalot tarjoavat uusia auton personointimahdollisuuksia. Digital Matrix led -ajovalot mahdollistavat puolestaan kolmen uudenlaista toimintoa: edistyneet liikennetiedot, moottoriteillä käytettävä suuntavaloilla täydennetty kaistavalo ja maanteillä käytettävä orientaatiovalo.

– Valojen digitalisointi mahdollistaa aivan uudenlaiset toiminnot ja parantaa merkittävästi turvallisuutta. Esimerkiksi digitaalisten OLED-takavalojen yhdistäminen lähestymisindikaattoriin antaa uusia mahdollisuuksia viestiä ulospäin tilanteesta riippuen. Lisäksi takavaloteknologialla voi valita valokuvioista mieleisimmän MMI-käyttöliittymän kautta, kertoo Audin teknologian kehittämisestä vastaava Oliver Hoffman Audin tiedotteessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nuolikuvio opastaa kaistan keskellä

Audin Digital Matrix led -valojen uudet toiminnot ovat orientaatiovalo sekä suuntaindikaattorit.

Audin orientaatiovalo on osana kaistavaloa näkyvä auton sijaintia ennakoivasti osoittavaa valokuviota. Käytännössä se näkyy tummina nuolina auton eteen tien pintaan heijastuvassa ”valomatossa”. Valokuvio ohjaa kuljettajaa ajamaan turvallisesti kaistan keskellä.

Orientaatiovalosta on apua myös esimerkiksi silloin, kun ajokaista vaikka kapenee tietyömaan vuoksi. Silloin Audin ”valomatto” rajautuu vain auton kulkureitille eikä valoa näytetä esimerkiksi työmaa-alueelle jääville ajokaistan osille. Tämä auttaa kuljettajan huomio pysymään oikealle alueelle.

Digitaalisten ajovalojen orientaatiovaloa voi käyttää nyt myös kaistavalosta riippumattomana avustajana maanteillä. Tämä on ensimmäinen digitaalisen valotekniikan mahdollistama uusi toiminto eri ajotilanteisiin.

Moottoritiellä taas Audin kaistavalo valaisee kaistanvaihdon aikana molemmat kaistat – suuntavalo puolestaan ilmaisee auton senhetkisen tarkan sijainnin kaistalla. Tällaisessa tilanteessa otetaan käyttöön myös toinen uusi toiminto: kaistanvaihdon aikana myös kaistavalo kertoo auton kääntymissuunnan.

Kun kuljettaja aktivoi autossa suuntavilkkun, Digital Matrix led -ajovalot lisäävät kaistavalon viereen vilkkuvan alueen. Näin kaistavalo toistaa ja tehostaa suuntavilkun viestiä heijastamalla sen myös edellä olevaan tiehen näyttämään auton etenemissuunnan, jolloin muut lähialueella ajavat saavat selkeää lisätietoa tulevasta kaistanvaihdosta.

Audin edistyneiden valojen ansiosta myös vastaantuleva liikenne ja autot voidaan varjostaa entistä tarkemmin, jolloin vastaantulijoiden häikäistyminen vähenee entisestään.

Liikennetiedot auton eteen valokeilaan

Audin järjestelmä käyttää autossa Here-karttapohjaa. Here-karttojen kautta saatava tieto mahdollisista liikenneonnettomuuksista tai rikkoutuneista ajoneuvoista näkyy luonnollisesti auton sisällä MMI-näytöllä.

Digitaalimittariston lisäksi varoitus onnettumuudesta – huutomerkki kolmion sisällä – heijastetaan nyt myös auton eteen tielle. Tämän ansiosta kuljettajan katse voi pysyä koko ajan tiessä, jolloin vasteaika vaaratilanteen uhatessa on mahdollisimman lyhyt. Tiedon heijastus auton eteen valokeilaan kestää noin kolmen sekunnin ajan.

Matrix led -ajovalojen digitalisoinnin taustalla on uutta tekniikkaa, josta käytetään lyhennettä DMD. Se viittaa esimerkiksi videotykeissä käytettyyn mikropeilitekniikkaan. Audin järjestelmä hyödyntää Land Roveristakin tuttua tekniikkaa, jossa järjestelmän ytimisessä on noin 1,3 miljoonaa vain millimetrin tuhannesosan kokoista mikropeiliä. Sähköstaattisten kenttien avulla jokaista yksittäistä peiliä voidaan kääntää jopa 5 000 kertaa sekunnissa.

Asetuksesta riippuen led-valo joko suunnataan tielle linssien kautta tai absorboidaan, jotta haluttu alue voidaan varjostaa. Tämä tarkoittaakin, että auton ajovalo ei enää ole pelkkä staattinen valosäde, vaan se on ikäänkuin jatkuvasti muuttuva videokuva, jota säädellään auton ulkopuolelta tulevan informaation mukaan.

Kohdevalo valaisee jalankulkijan

Audin Digital Matrix led -ajovalojen korostusvalo "spottaa" tien lähellä kulkevat jalankulkijat pimässä. Tekniikka toimii niin, että jos auton järjestelmät havaitsevat auton edessä pimeällä ihmisiä, Audin Night Vision -pimeänäköavustin tunnistaa tilanteen ja kohdennettu valo valaisee henkilön.

Audin valotekniikan avulla voidaan luoda myös erilaisia valotehosteita, kun autoon noustaan tai siitä poistutaan. Kuljettaja voi valita haluamansa tehosteen viidestä tarjolla olevasta vaihtoehdosta MMI-näytön kautta. Erilaiset projektiot toteutetaan mikropeilitekniikalla (DMD).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Takavaloissa OLED-tekniikkaa

Vuonna 2016 Audi julkaisi ensimmäistä kertaa orgaaniseen aineeseen perustuvia ledejä (OLED) käyttävät takavalot Audi TT RS -mallissa. OLED-elementit ovat puolijohdetekniikalla valmistettuja valonlähteitä, jotka tuottavat erittäin tasaista valoa korkealla kontrastilla. Lisäksi niiden kirkkautta voidaan säätää ja valonlähteen voi vapaasti konfiguroida sekä jakaa erikseen päälle kytkettäviin segmentteihin. Audi TT RS:n OLED-takavaloissa otettiin käyttöön myös dynaamiset valaistusskenaariot.

Neljä vuotta myöhemmin OLED-tekniikkaa nähtiin Audi Q5:ssä. Silloin digitalisointi mahdollisti ensimmäisen kerran takavalojen valokuvion muuttamisen. Audi on edelleen ainoa tämän ominaisuuden tarjoava autonvalmistaja. OLED-takavalot ovat Audi A8:ssa myös vakiovaruste. A8-mallissa on valittavana kolme erilaista takavalojen valokuviota ja S8-mallissa neljä erilaista. Valokuvioita voi muokata MMI:n kautta.

Audin OLED-takavaloissa on myös muiden tienkäyttäjien huomion kiinnittävä lähestymisindikaattori, joka parantaa turvallisuutta. Toisen ajoneuvon lähestyessä paikallaan olevaa Audia, pysäköintianturit tunnistavat liikkeen ja kytkevät kaikki OLED-segmentit päälle. Valojen kirkastuminen ja suurempi pinta-ala varmistavat, että paikallaan oleva auto huomataan. Kun Audi lähtee liikkeelle, digitaalisiin OLED-takavaloihin palaa niiden alkuperäinen valokuvio. Myös pienemmät ajoneuvot, kuten polkupyörät ja skootterit tunnistetaan.

Tulevaisuudessa digitaalisen OLED-elementtien automaattinen säätäminen voi olla mahdollista ajon aikana muiden varoittamiseksi, kun lainsäädäntö sen sallii.

Lähde: Audi

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat