29.4.2025

Citroën C5 Aircross siirtyi näyttävästi toiseen sukupolveensa – lippulaivan asema edellyttää tietyn määrän brassailua

Kuva Citroën

Varsin vähän konseptimallin tyylistä poikkeava uusi C5 Aircross tuo Citroënin STLA-levylle, ja asettuu koko brändin lippulaivaksi. Moni asia on siis jälleen suurempaa ja näyttävämpää.

Citroën jatkaa uuden aikakautensa filosofioita tällä kertaa malliston yläpäässä, kun uusiksi meni tällä kierroksella C5 Aircross. Toisin kuin esimerkiksi C4:n ja C4 X:n kohdalla viime syksynä, nyt ei ole kyse mistään faceliftistä, vaan kokonaan uudesta mallista.

Uusi malli tämä on nimenomaan Citroën-brändin näkökulmasta, sillä uuden C5 Aircrossin STLA Medium -pohjarakenne ja muutkin peruspalikat ovat jo viime vuodelta tuttuja Citroënin Stellantis-kumppanibrändien tuotteistoista, auki kirjoitettuna Peugeot 3008:sta ja -5008:sta sekä Opel Grandlandista. Citroënin jälkeen seuraavana joukkoon on muuten liittymässä uuden polven Jeep Compass.

Citroën on kantanut joukossa oman kortensa kekoon viime vuoden Pariisin autonäyttelyssä esittelemänsä C5 Aircross -konseptimallin oppien mukaisesti. Kuten jo tuolloin annettiin ymmärtää, nyt päivänvalon nähnyt tuotantomalli poikkeaa konseptin räväkästä tyylistä niin vähän kuin mahdollista. Päällimmäisinä eroavaisuuksina ulkokuorista löytää oikeastaan vain ovenkahvat, jotka ovat muuttuneet perinteisiksi sekä konseptista tuotantomalliin siirryttäessä luonnollisesti paksummat pilarit ynnä muut tieliikenteen velvoittamat yksityiskohdat. Toki myös konepellin kulmaa on hiukan valtavirtaistettu, mutta keulan ilme tottelee tarkasti brändin nykymuotia. Takana kattolinja laskee C-pilarin taakse kuten konseptissa, ja takavalot toimivat ilmanohjainten lailla. Vanteetkin ovat lähes yhtä psykedeeliset kuin konseptissa, sillä alla pyörivät parhaimmillaan 20-tuumaiset kiekot, suurimmat koskaan Citroënin valmistamaan tuotantoautoon asennetut.

Kynttilää ei siis pidetä vakan alla, ja tällä C-SUV:illa halutaan erottua massasta, mukaan lukien omista konsernisisarista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Brändihistorian suurimmat vanteet, konsernihistorian suurin näyttö

C5 tulee adoptoimaan Citroën-brändin lippulaivamallin aseman Kiinassa valmistettavalta osittaiskaimaltaan C5 X:ltä, kun jälkimmäinen poistuu ennemmin tai myöhemmin mallistosta. Koska C5 X on olemukseltaan tietyssä mielessä perinteisempi iso Sitikka, on lippilaiva-asema uudelle, Ranskan Rennes'ssä valmistettavalle C5 Aircrossille selkeästi näytön paikka.

Nimittäin, keskelle auton kojelautaa tiensä on löytänyt pystypäin asennettu 13-tuumainen tietoviihdenäyttö, jonka kerrotaan olevan suurin mihinkään Stellantis-autoon asennettu näyttöyksikkö, ja joka käsittää sisäänrakennetun ChatGPT:n. Citroënin päämuotoilija Pierre Leclercq vihjaili mainitussa Pariisin autonäyttelyssä uuden C5 Aircrossin sisätilan tulevan olemaan "200-prosenttisesti Citroën", ja tämä ilmeisesti nyt on sitä.

Ei se digiloikka pelkkään keskinäyttöönkään pysähdy, sillä kuljettajalla on edessään sekä 10 tuuman digimittaristo että kaikkien aikojen laajin värillinen ja korkeussäädettävä tuulilasin heijastusnäyttö. Täydeltä digi-integraatiolta asiakkaat on sentään säästetty, sillä keskinäytön alapuolelta ja keskikonsolista löytyy myös fyysisiä painikkeita.

Kojelauta ja muukin sisusta saavat myös ensimmäisenä Citroënina kahdeksan värin tunnelmavalaistuksen.

Kaiken lasipinnan ja teknisyyden vastapainoksi sisätiloihin on tuotu jotain suoraan ranskalaisilta viinitiloilta. Joissain sisätilan muoveissa on nimittäin käytetty raaka-aineena viiniköynnösjätettä burgundilaisilta viinitiloilta. Niin puhuiko joku jotain brassailusta vai?

Konsernisisariin nähden Citroën on tehnyt Ison Kissan lähimmästä perillisestä Citroën-brändin alla omansa myös muun muassa tavaramerkikseen muodostuneilla mukavuusistuimillaan sekä hydraulisilla tyynyillä varustetulla jousituksellaan.

Käytännöllisyyttä on puolestaan lisätty edellissukupolveen nähden kuuden senttimetrin verran kasvaneella akselivälillä, jonka tuomat lisäsentit on pyritty keskittämään takamatkustajien iloksi. Aiempaa matalaprofiilisempi mutta 15 senttimetriä pidempi C5 Aircross hurmaa myös ruhtinaallisella 651 litran tavaratilallaan. Koska auto on rakennettu sekä polttomoottori- että sähköautoja varten suunnitellulle STLA-arkkitehtuurille, on tavaratila saatu pidettyä yhtä isona auton käyttövoimasta riippuen eli isoinkaan akku ei sitä haukkaa.

Yhä enemmän sähköä

Citroënin versio Stellantiksen tuoreesta STLA Medium -katumaasturikatraasta ei voimalinjojensa osalta poikkea Peugeotin ja Opelin tähän mennessä julkistamista malleista mitenkään. Tarjolla on siis myös hammasrattaiden kera kevyehköä hybridiä, lataushybridiä sekä täyssähköä, myös merkittävän suurella akkukoolla varustettuna.

Homma alkaa 136-hevosvoimaisesta 1,2-litraisesta kolmisylinterisestä Puretechista, joka on yhdistetty kuusivaihteisen kaksoiskytkinautomaattilaatikon sisään rakennettuun pieneen sähkömoottoriin, ja sitä kautta 0,9 kilowattitunnin akkuun.

Edellä mainitun kevyehkön hybridin lisäksi, joka kykenee hetkittäin myös sähköiseen ajoon ja coastaamiseen, tarjolle tulee 195 yhteishevosvoiman lataushybridiversio 1,6-litraisella bensiinimoottorilla ja 21 kilowattitunnin akkupaketilla. Näillä eväin auton sähköinen WLTP-toimintamatka on 86 kilometriä, ja reilusti lisäapua tulee tarvittaessa polttomoottorilta.

Mainitsematta ovat vielä täyssähköversiot, 210- tai 230-hevosvoimaisina, ja joko 73- tai 97 kilowattitunnin akustolla. Pienemmälläkin akkukoolla päästään jo ihan mukavaan 520 kilometrin WLTP-toimintamatkaan, mutta isomman akun 680 kilometrin paperilukema on tietenkin asia erikseen.

Jäämme odottelemaan uuden sukupolven isoa Sitikkaa saapuvaksi Suomeen vuoden edetessä.

Lähde: Citroën

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat