12.5.2025

Dubai International, maailman vilkkain kansainvälinen lentoasema, tullaan lakkauttamaan – tilalle jopa viisi kertaa suurempi korvaaja

Kuva Benjamin Helander, Moottorin arkisto

Dubain kansainvälisellä lentoasemalla ei ole enää tilaa kasvaa, ja siksi se tullaan ensi vuosikymmeneltä alkaen korvaamaan megalomaanisiin mittasuhteisiin tähtäävällä Dubai World Centralilla.

Kansainvälinen lentoliikenne on covidin jälkeen toipunut jopa odotettua nopeammin, ja monin paikoin jopa ylittänyt niin sanotut pre-covid-luvut eli vuoden 2019 tason. Yksi suurimmista toipujista ja pre-covid-lukujen ylittäjistä on DXB eli Dubai International, eräs maailman suosituimmista vaihtokentistä, jonka matkustajaluvut ovat vuoden 2025 alkupuolella käväisseet jopa maailmantilaston ykköspaikalla.

Dubai International on kasvanut valtaviin mittasuhteisiinsa paitsi hyvän, maanosien risteyskohtaan osuvan sijaintinsa ansiosta, myös sen vuoksi, että maailmalla suureen arvostukseen noussut Emirates-lentoyhtiö pitää käyttää sitä suuren reittiverkostonsa solmukohtana.

Dubain lentoasema avattiin vuonna 1960, jolloin Dubain emiraatti ja koko nykyisten Arabiemiirikuntien alue oli vielä tukevasti Ison-Britannian vallan alla. Dubai oli toisin sanoen helmenkalastuksesta ja kultakaupasta tunnettu "tuppukylä", johon avattiin nyt lentokenttä.

Ajat ovat nykyään hiukan toiset, ja paitsi että tuon vuonna 1960 avatun lentoaseman vuosittaiset matkustajamäärät huitelevat 90 miljoonassa, kaupunki on kasvanut siihen joka suunnasta kiinni. Nyt jo kapasiteettinsa ylärajoilla toimivan lentoaseman on siis mahdotonta enää kovastikaan kasvaa, vaikka kasvupotentiaalia muuten olisi. Tässä mielessä DXB on periaatteessa samassa tilanteessa kuin niin ikään yksi maailman vilkkaimmista kentistä, Lontoon Heathrow, jolle kaavaillaan parhaillaan kolmatta kiitotietä.

Miksi siis pitäytyä ahtaissa tiloissa, kun muutaman kymmenen kilometrin päähän aavikolle mahtuu jopa viisi kertaa isompi kenttä?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maailman suurin lentokenttähanke

Niin kuin moni asia tuolla päin maailmaa, myös tämä lentokenttähanke on huomioitu maailman suurimpana. Kaikkiaan 28 miljardin euron investoinnin kautta Dubai Airports Companyn on määrä siirtää maailman vilkkaimman lentoaseman toiminnot DXB:stä DWC:hen, ja tehdä DWC:stä jopa viisi kertaa suurempi kuin DXB:stä.

DWC on tällä hetkellä pienimuotoisemmalla käytöllä, ja rahtitoiminnot ovat toistaiseksi sen suurinta aktiviteettia.

Jebel Alin alueella noin 50 kilometrin päässä DXB:stä sijaitseva DWC eli Dubai World Central, joka tunnetaan vieläkin paremmin nimellä Dubai Al Maktoum, avattiin vuonna 2010. Sitä on käytetty Dubain sivukenttänä rahtilentoihin, business-lentoihin sekä pienemmässä määrin matkustajalentoihin. Myös suomalaisturistit ovat 15 vuoden aikana päässeet lomalennoilla Al Maktoumin kautta toisinaan Helsingistä käsin lentämään. Al Maktoum on ollut niin ikään tunnettu Dubai Airshow'n, erään maailman huomattavimman ilmailunäyttelyn, näyttämönä.

Valmiin projektin tuloksena nykyisin vielä vajaalla käytöllä oleva DWC muokkautuisi 5 kiitotietä, 400 lähtöporttia ja 260 miljoonan matkustajan vuosikapasiteetin omaavaksi kansainväliseksi megahubiksi, melko yksiselitteisesti maailman suurimmaksi lentoasemaksi.

Al Maktoumin uusi terminaali on aikataulutettu avattavaksi vuonna 2032, ja siitä toden teolla alkaa toimintojen siirtyminen DXB:stä DWC:hen.

Siirtymävaiheesta tulee pitkä mutta välttämätön, sillä lopulta ei ole mitään järkeä pitää kahta kansainvälistä megahubia vain 50 kilometrin päässä toisistaan. Alueelle, vain muutaman sadan kilometrin säteelle, mahtuu jo muutenkin useampi iso kansainvälinen vaihtokenttä, mukaan lukien Etihad Airwaysin kotikenttä Abu Dhabi, Qatar Airwaysin koti Doha Hamad sekä halpalentoyhtiö Air Arabian kotikenttä Sharjah vain parinkymmenen kilometrin etäisyydellä DXB:stä.

DXB ei pystyisi yli 90 miljoonan vuosittaisen matkustajan kapasiteettiinsa ilman miltei kolmen tuhannen hehtaarin pinta-alaansa, kahta yli neljän kilometrin pituista kiitotietään tai kolmea terminaaliaan, joista Emirates-yhtiön oma terminaali 3 on maailman suurin lentokenttäterminaali, ja samalla pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin rakennus ylipäätään. On siis selvää, että jossain vaiheessa lopullisesti tapahtuva siirtyminen Al Maktoumiin tarkoittaa valtaisan määrän infrastruktuuria jäävän ikään kuin hukkaan.

Dubai Airportsin toimitusjohtaja Paul Griffiths on kuitenkin vakuuttanut, että kaikki nykyisin tuorekin infrastruktuuri DXB:ssä on jo käyttöikänsä ehtoopuolella siinä vaiheessa, kun viimeinen sammutta siellä valot ja DWC rullaa täydellä teholla, tähtäimessään 260 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Griffithsin mukaan lentokenttäyhtiö tulee osaltaan huolehtimaan myös DXB:n jälkeensä jättämän alueen kehittämisestä. Lähes kolmen tuhannen hehtaarin alueelle mahtuu melkoisen paljon mahdollisuuksia kaupunkialueen kehittämiseen tulevaisuuden varalle.

Esimerkkejä - joskaan ei aivan tässä mittakaavassa - entisen lentoaseman muuttamisesta muuhun käyttöön on nähty paljon lähempänäkin, mukaan lukien Berliinin Tempelhofissa ja Tampereen Härmälässä.

Lähteet: Dubai Airports, The London Evening Standard

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat