24.2.2018

Erilaiset löylyt – 40 000 kilon hyytävä jääsauna

Jääsauna_Ruka

Jääsaunaa talvisempaa löylyhuonetta saa hakea, mutta tuskin löytää.

Jääsauna on erikoinen konsepti. Lauteilla olo on helposti kaksijakoinen: on kylmä ja on kuuma. Yhdistelmää ei moni ole tottunut kokemaan ainakaan saunassa, joten totuttelu vie tovin. Sillä välin hiki valuu otsalla, mutta ei pitkin selkää.

Jääsauna on osa Rukan ympäristöön kehitettyä Sauna Tour -elämystä, johon kuuluu kaikkiaan viisi erilaista saunaa, joista voi nauttia yhden kerrallaan tai kaikki peräkkäin.

Kattavimmillaan kuusamolainen saunakierros kestää 12 tuntia, jonka aikana kierretään saunaoppaan johdolla saunasta saunaan. Ja saunotaan. Löylyttelyn ohessa tarjotaan toki myös syötävää ja juotavaa. Makumaailma on peräisin paikallisesta villistä luonnosta.

Jääsauna_Ruka

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiuas jalaksilla

Jääsaunan kiuas on varustettu jalaksilla, sillä se lämmitetään ulkona. Ratkaisu pidentää saunarakennuksen ikää. Läheisestä Pyhäjärvestä moottorisahalla sahatut jäälohkareet painavat 500 kiloa kukin. Saunarakennuksessa on kaikkiaan 40 000 kiloa jäätä.

Jääsauna_Ruka

Lauteilla takapuolta ei kuitenkaan palele, sillä kankun alle tarjotaan puuta. Ensimmäisenä löylyjä uskaltautuu kokeilemaan Shanghaista Suomeen lomalle saapunut Jason Xu. Miehelle visiitti on ensimmäinen Suomessa sekä jäisessä saunassa.

Kokemusta mies kehuu ainutlaatuiseksi, mutta haikailee kanssasaunojia – ja pian myös perinteisen saunan takuulämpöä, jossa muut kiinalaismatkailijat ottavat ulkoa saapuvan miehen vastaan kysymyksin ja ihastelevin huudahduksin.

Merkintöjä elämysrekisteriin

Vaikka Sauna Tour saattaa vaikuttaa löylyttelyn iloista tietämättömille ulkomaalaisille suunnatulta elämykseltä, on tarjolla uutta myös suomalaiselle saunojalle.

Jokainen kiertueen varrelle valittu sauna on tyystin omanlaisensa ja tarjolla on elämyksiä, joista kaikki tuskin ovat tuttuja ennalta. Kierroksen jälkeen ahkera saunoja voi kirjata omaan kokemusrekisteriinsä muun muassa savusaunan, löylyn jälkeisen lumessa kieriskelyn, avantouinnin ja jääsaunan.

Teksti: Marko Jokela ja Antti Hentinen Kuvat: Antti Hentinen

Luetuimmat