29.11.2022

Etanolimuunnokset olleet mahdollisia vain vanhoihin autoihin – nyt siihen on tulossa muutos

Hallituksen esityksen mukaan autojen etanolimuunnokset tulisivat mahdollisiksi nyt myös uusiin autoihin.

Pian huoltoaseman sinisestä pistoolista polttoaineen tankkaaminen voi olla mahdollista yhä useampaan autoon. Suomen hallitus on esittänyt, että ajoneuvolakiin tehtäisi muutoksia, jonka myötä autojen etanolimuunnoksen tekeminen olisi helpompaa.

Tähän mennessä etanolimuunnoksen on voinut tehdä vain ennen 1. syyskuuta 2009 ensirekisteröityyn, eli yli 10 vuotta vanhaan autoon. Tätä uudempaan autoon etanolimuunnoksen on voinut myös tehdä, mutta se vaatima päästötestaustodistus on maksanut yli 10 000 euroa.

Hallituksen esityksen mukaan etanolimuunnokset uusiin autoihin olisivat mahdollisia jo ensi vuonna. Uuden ajoneuvolain myötä etanolikonversioiden kohdalla arvioitaisiin jatkossa ajoneuvon kokonaisympäristökuormaa ja sallittaisiin maltilliset poikkeukset lähipäästöarvoissa, mikäli ajoneuvon muut päästöarvot laskevat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Etanolilla pienemmät päästöt

Kun bensiiniauto muutetaan etanolilla toimivaksi flexfuel-autoksi, joka voi käyttää joustavasti E85-bioetanolia tai bensiiniä, niin se voi vaikuttaa auton tiettyihin lähipäästöarvoihin. Kokonaisuudessaan E85-bioetanoli kuitenkin vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia ja muun muassa laskee selkeästi sekä suorien että ilmassa muodostuvien hiukkasten päästöjä, Etanoliautoilijat sanovat tiedotteessaan. Hallituksen esittämät helpotukset autojen etanolimuutoksista olisivat astumassa voimaan kesällä 2023.

– On mahtavaa, että vihdoin Suomen lainsäädäntö päivitetään vastaamaan muiden EU-maiden säädäntöä. Olemme olleet tästä syystä etanolikonversioissa takamatkalla, josta on kärsinyt sekä etanoliautoilijat että tieliikenteen päästövähennykset, iloitsee Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Vilhartti Hanhilahti.

Laaja selvitys etanolikonversioista

Lakimuutoksen yhteydessä on myös toteutettu Teknologian tutkimuskeskuksen VTT Oy:n toteuttama selvitys etanolikonversioista. Selvityksen mukaan etanolikonversioiden välillä on hyvin paljon vaihtelua. Tästä syystä jatkossa laitevalmistajilta olisi hyvä vaatia tutkimustuloksia vaikutuksista ajoneuvon lähipäästöihin ja turvallisuuteen. Laatuvaatimukset tulevat myös parantamaan etanolimuunnoslaitteiden luotettavuutta ja hälventävät samalla etanoliautoiluun liittyviä epäluuloja.

– Tämä lakimuutos tulee murtamaan käyttövoimamuutosten patoa. Yhä useampi suomalainen autoilija voi siirtyä käyttämään kotimaista uusiutuvaa polttoainetta ja vielä kotimaisella etanolimuunnossarjalla. Teknisesti muunnoskelpoisia autoja on Suomessa yli 1,5 miljoonaa, linjaa eFlexFuelin toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ilmoittanut tiedotteessaan, että uuden lain mukaiset ajoneuvomuutosmääräykset olisivat valmiina kesällä 2023.

Lähde: Etanoliautoilijat

Luetuimmat