23.11.2021

Ford ja Rivian hautaavat yhteistyönsä – startup on kasvanut kummisetänsä ohi

Ford ja Rivian R1T

Ford oli ensimmäisten joukossa investoimassa sähköautostartup Rivianiin, mutta nyt pörssilistautunut tulokas on kasvanut markkina-arvoltaan investoijansa ohi. Samalla yhtiöt kertoivat yhteistyösuunnitelmien hautaamisesta.

Sähköautovalmistaja Rivian on ollut viime viikkojen raketti yhdysvaltalaisilla osakemarkkinoilla, sillä futuristisen sähköavolava R1T:n ensimmäiset arviot ovat olleet lupaavia. Julkisen osakeannin jälkeen tapahtunut räjähdysmäinen arvonnousu on nostanut kalifornialaisen autotehtaan alan huipulle.

Itsekin parempia aikoja kohti suuntaava Ford oli eräs ensimmäisistä sähköautoyhtiö Rivianiin investoineista ja samalla automerkit vannoivat tekevänsä yhteistyötä. Fordin toimitusjohtaja Jim Farley on kuitenkin kertonut, että yhteistyösuunnitelmat on sittemmin lopetettu. Jo koronaviruspandemian alussa Rivianin kanssa ollut Lincoln-sähköautoprojekti sai lopetuspäätöksen, mutta Fordin ja Rivianin yhteistyöauton parissa työskenneltiin vielä hiljattain.

Farley kuvaili kuitenkin Rivianin kanssa tehtyä yhteistyötä "yhdeksi parhaista mitä meillä on ollut toisen yhtiön kanssa". Rivian puolestaan kommentoi tiedotteessa, että yhtiöt päättivät yksissä tuumin keskittyä omiin projekteihinsa. Farley perusteli eri teille lähtemistä myös eriävillä pohjarakenteilla ja ohjelmistoilla.

– Meillä on hiukan eri bisnesmallit. Pidämme siitä, mitä he tekevät, mutta me lähdemme omaan suuntaamme, Farley kommentoi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arvokas omistus

Ford investoi Rivianiin noin miljardi euroa muutama vuosi sitten. Nyt yli satavuotiaalla yhtiöllä on hallussaan noin 11,5% nuoren startupin osakkeista, joilla on arvoa yli 11 miljardia euroa.

Markkina-arvossa mitattuna Rivian on kasvanut noin tuplasti Fordin kokoiseksi.

Fordilla uskotaan kuitenkin, että yhtiö tuo osakkeenomistajilleen pian lisäarvoa enemmän, kuin koskaan vuosisadan aikana. Suuri sininen aikoo ryhtyä Yhdysvaltojen toiseksi suurimmaksi sähköautojen valmistajaksi kahdessa vuodessa, eikä suunnitelma vaadi Rivianin apua. Maailmanlaajuisesti Ford on tuplaamassa sähköautojen valmistuskykynsä 600 000 autoon vuoden 2023 loppuun mennessä.

– Juuri nyt, meillä on kasvava luottamus kykyymme voittaa sähköistetyillä markkinoilla, Farley kommentoi.

Ford osake

– Jos vertaa nykytilannetta siihen, mikä tilanne oli meidän investoidessamme, kovin paljon on muuttunut: meidän kykymme, molempien brändien suunta ja nyt olemme varmempia siitä, mitä tehdä, Farley jatkoi haastattelussa.

Ford on alkuvuoden 2019 jälkeen esitellyt muun muassa täyssähköisen version F-150-avolavastaan ja tuonut Mustang Mach-E:n markkinoille.

– Fordin johtajana olen todella innostunut, sillä meillä ei ole mahdollisuutta muuttaa Fordia ja tuoda näin paljon lisäarvoa sen jälkeen, kun aloitimme Model T:n sarjatuotannon.

Farley kertoi kuitenkin suhtautuvansa ristiriitaisesti Teslan, Rivianin ja Lucidin huimiin markkina-arvoihin, jotka jättävät 118-vuotiaan yhtiön jälkeensä.

– Rivian on meille erityistapaus, se on kuin veli tai sisko, sillä olemme investoijia. Tunnemme toimitusjohtaja Scaringen ja yhtiön hyvin, Farley kiteytti.

Lähde: Automotive News Kuvat: Rivian, Ford

Lisää aiheesta

Luetuimmat