25.3.2016

Honda takaisinkutsuu 2002–2009 mallejaan turvatyynyvian vuoksi

Honda vanha logo

Vuosia kestänyt Takatan turvatyynyskandaali koskettaa Suomessa noin 16 000 Hondaa.

Iltalehti raportoi, että erityisesti Yhdysvalloissa vellonut turvatyynyvalmistaja Takatan takaisinkutsukampanja koskettaa Suomessa noin 16 000 Honda Jazzia, Civiciä, Accordia, Streamiä ja CR-V:tä vuosilta 2002–2009. Iltalehdelle asiaa kommentoi Suomen Hondan toimitusjohtaja Jyrki Mäkinen.

Kyseisten autojen omistajille lähetetään kirjeitse korjauskutsu, jossa kerrotaan miten toimia. Korjaustyö suoritetaan veloituksetta valtuutetussa Honda-huollossa.

Takatan turvatyynyskandaali koskettaa kansainvälisesti noin 50–100 miljoonaa autoa. Yhtiön Meksikon tehtaalla valmistetuissa turvatyynyissä on havaittu laatuongelmia, ilmeisimmin liittyen ammoniumnitraatin väärään säilytykseen liian kosteissa olosuhteissa.

Viallisissa turvatyynyissä turvatyynyjen kaasunkehittimen ammoniumnitraatti palaa turvatyynyn lauetessa suunniteltua aggressiivisemmin, rikkoen itse kaasunkehittimen metallisirpaleiksi. Metallisirpaleet saattavat sinkoutua turvatyynyn läpi kuljettajaan tai matkustajaan. Vika on aiheuttanut loukkaantumisten lisäksi noin kymmenkunta kuolemaa liikenneonnettomuuksissa, joista lääkäreiden mukaan olisi pitänyt selvitä normaaleissa olosuhteissa.

Skandaalia on puitu erityisesti Yhdysvalloissa jo vuosikausia. Tapauksen ympärillä vellovien oikeusjuttujen yhteydessä on osoitettu, että Takata itse on tiennyt potentiaalisesta vaarasta jo 2000-luvun puolivälistä, mutta yhtiö on peitellyt ja väärentänyt testituloksia järjestelmällisesti.

Honda on julkisesti ilmoittanut, ettei se aio enää vastaisuudessa käyttää Takatan valmistamia turvatyynyjä autoissaan. Myös Toyota, Mazda ja Nissan ovat ilmoittaneet etteivät ne aio tehdä enää yhteistyötä syöksykierteessä olevan japanilaisen Takatan kanssa nykyisissä olosuhteissa.

Lähde: Iltalehti, Autoblog, Jalopnik, New York Times, kuva: Honda

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat