25.9.2021

Huutokauppahelmet – Räikkösen Formula 1

2002 McLaren MP4-17A – Räikkösen Formula 1 – RM Sotheby’s

Vuosimallin 2002 McLaren MP4-17A huutokaupattiin juuri Sveitsissä. Nyt tiedämme kuinka paljon Räikkösen Formula 1 maksaa.

Aloitetaan huonoista uutisista, sillä viikon Huutokauppahelmenä esiintyvä Kimi Räikkösen entinen ajokki on jo myyty. Tarkemmin tuo Räikkösen Formula 1 on vuosimallin 2002 McLaren MP4-17A. Haluamme kuitenkin katsoa mistä on kyse ja mitä siitä lopulta maksettiin St. Moritzin huutokauppatapahtumassa 17. syyskuuta.

McLaren MP4-17 esiteltiin kaudelle 2002 ja sen suunnittelusta oli vastannut varsin maineikas joukko: Adrian Newey, Mike Coughlan, Neil Oatley, ja Peter Prodromou. Ilmor Engineeringin Mario Illien vastasi 3,0-litraisen Mercedes-Benz FO110M V10-moottorin virityksestä. Se tuotti ensimäisessä dynamometritestissään 21. marraskuuta 2001 mukavat 845 hevosvoimaa kierrosluvulla 18 500 kierrosta minuutissa.

Tuohon moottoriin paritettiin McLarenin suunnittelema seitsemänpykäläinen suorakytkentävaihteisto. TAG Electronic Systems vastasi sähköistä, iskunvaimentimet olivat McLarenin ja Pensken yhteistyötä samalla kun hidastumisesta huolehdittiin Hitcon jarrulevyin ja AP Racingin satuloin. Enkein vanteille oli pyöräytetty Michelinin renkaat.

2002 McLaren MP4-17A – RM Sotheby’s

Kaudella 2002 McLarenin MP4-17 -autojen katras esiintyi yhteensä 17 kertaa, napaten 10 palkintopallisijoitusta, joista komeimpana saavutuksena oli Monacon osakilpailun voitto. Lopulta McLraen sijoittui valmistajien mestaruustaistossa kolmanneksi Ferrarin ja Williams-BMW:n taakse. Mestaruuden voitti täysin ylivoimaisesti Ferrarilla Michael Schumacher.

Kaudelle 2003 tuota samaa perustaa muokattiin vain hieman, josta myös kertoo auton kehitysversion nimi (MP4-17D) varsin vahvasti. Sillä saavutettiin 13 palkintopallisijoitusta, joista kaksi voittoa, mutta valmistajien mestaruustaistossa sijoitus oli jälleen sama: kolmas.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Räikkösen Formula 1 – RM Sotheby’s

Nyt huutokaupattu runkonumeron MP4-17A-06 McLaren F1 kilpaili seitsemän kertaa kaudella 2002 ja seuraavana vuonna uuteen asuun päivitettynä vielä viisi kertaa lisää. Kauden ensimmäisessä kolmessa kisassa tämä sai toimia vara-autona vuoroaan odottamassa.

Räikkösen Formula 1 siitä tuli heti debyyttikisassaan Nürburgringillä Euroopan osakilpailussa 21.-23. kesäkuuta 2002. Aika-ajoissa tuli 6. sija ja itse kilpailussa Kimi nosti autonsa kolmannelle sijalle heti Michael Schumacherin ja hänen tallikaverinsa Rubens Barichellon taakse. Britannian kilpailu päättyi keskeytykseen moottoriongelmien vuoksi.

Auton kolmas kilpailu oli lopulta sen kaikkein menestyksekkäin. Kimi Räikkönen ajoi MP4-17A-06 -yksilöllä upeasti Ranskan osakilpailussa toiselle sijalle ja tallikaveri David Coulthard ajoi hänkin heti perässä palkintokorokkeelle.

Saksan osakilpailussa Hockenheimringillä tämä yksilö, ja Kimi Räikkönen keskeyttivät rengasrikkoon kolmannelta sijalta. Kierroksella 59 tapahtunut renkaan rikkoutuminen johti pyörähdyksen kautta vaurioihin auton alla. Se saatiin kuntoon Malesian osakilpailuun, jossa Räikkönen sijoittui neljänneksi.

MP4-17A-06 ei osallistunut Belgian osakilpailuun, mutta Yhdysvaltojen osakilpailussa se annettiin Coultharin alle. Hän sijoittuikin siellä kolmanneksi. Kauden päätöskilpailussa Japanin Suzukassa Coulthardin, ja tämän autoyksilön, kausi päättyi keskeytykseen.

Seuraava vuotta varten tämä yksilö päivitettiin MP4-17D:ksi. Kausi alkoi Coulthardin ohjastama voitolla Australian osakilpailusta. Se lupasi hyvää McLarenin tekemien muutosten osalta, mutta loppukausi oli haasteellisempi.

Malesian ja Brasilian osakilpailuissa MP4-17D toimi testiautona, mutta palasi Räikkösen alle San Marinon osakilpailussa sijoittuen toiseksi. Espanjan osakilpailuissa Räikkönen joutui tällä autolla kolariin Antonio Pizzonian Jaguarin kanssa.

MP4-17A-06 palasi Coulthardin alle Monte Carlossa, jossa tuloksena oli seitsemäs sija. Yksilö palasi testikäyttöön seuraaviin kilpailuihin palaten viimeistä kertaa Formula 1 -luokan osakilpailuun kauden 2003 viimeisessä mittelössä Japanissa. Kimi kunnioitti autoa ajamalla sillä Suzukassa toiseksi.

Sittemmin tämä auto on palautettu alkuperäiseen vuoden 2002 MP4-17A -speksiin. Upealla historialla varustettu entinen Räikkösen Formula 1 -auto myytiin lopulta hintaan 1 973 750 Sveitsin frangia, joka vastaa yli 1,8 miljoonaa euroa.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Kevin Van Campenhout/RM Sotheby´s, Lähde: RM Sotheby’s