31.12.2022

Huutokauppahelmet – Top 10 kiinnostavimmat helmet vuonna 2022

Huutokauppahelmet Top 10 2022 huutokauppa Mercedes BMW Volkswagen Dodge Porsche Citroën Ferrari

Yksi vuosi on jälleen täynnä huutokauppasarjamme osalta, joten on hyvä hetki katsoa taaksepäin suosituimpiin juttuihin. Matkan varrelta löytyy muutama yllätyskin.

Jo useamman vuoden pyörinyt Huutokauppahelmet-juttusarja on käsitellyt erilaisia kansainvälisissä huutokaupoissa olevia autohelmiä. Vuodenvaihteen kunniaksi on hyvä hetki tarkastella vuoden 2022 suosituimpia juttuja ja tutustua autojen toteutuneisiin huutokauppahintoihin.

BMW 2002 Turbo huutokauppahelmet klassikko

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 10. – BMW 2002 Turbo

Vitsikkäästi otsikoitu BMW soos obrut ylsi kuin ylsikin kärkikymppimme. Turboahdinten ensimmäistä tulemista juhlistava baijerilainen tuli tunnetuksi peilikuvana etulippaan kirjoitetusta mallinimestä, jonka tarkoituksena oli suostutella muita väistämään Autobahnilla.

Collecting Carsissa listattu belgialaisyksilö jäi 81 huudosta huolimatta myymättä.

Mercedes-Benz G 230 GE LWB Military sotilas G-sarja huutokauppahelmet

Sijalla 9. – Mercedes-Benz G 230 GE LWB Military

Asepalveluksesta huutokauppaan mutkien kautta saapunut Mercedes-Benzin klassikkomaasturi päihitti BMW:n turbokokeilun hiuksenhienosti. Steyr-Daimler-Puchin valmistama ja Puchin logoilla varustettu todellinen hyötyajoneuvo hurmasi yksinkertaisuudellaan ja rehellisyydellään.

Unkarissa myyty G-sarjalainen nuijittiin kaupaksi 30 250 euron hintaan Collecting Carsissa 59 huudon jälkeen.

Ferrari Enzo huutokauppahelmet klassikko auto

Sijalla 8. – Valkoinen Ferrari Enzo

Vuoden suosituin italialaisauto oli harvinainen Bianco Avus Ferrari Enzo. Vaikka valkoisia Enzoja lienee toinenkin yksilö, on siinä oleva valkoinen väri eri, joten Bianco Avus on todellinen "1 of 1". Loppuvuodesta huutokauppalistoilta löytyi myös vielä hiukan harvinaisempi mattamusta Ferrari Enzo, mutta se ei kiinnostanut valkoisen yksilön tapaan.

RM Sotheby'sin huutokauppaama Enzo myytiin Kanadasta ilman hintavarausta, mutta kauppahintaa ei kerrota.

1968 Dodge Charger R/T 440

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 7. – 1968 Dodge Charger R/T

Vuosi 1968 oli muskeliautojen kuuminta aikaa, sillä kilpakumppanit pääsivät hiljalleen Ford Mustangin menestyksen jäljille. Coronetista jatkojalostettu Charger sai 1968 päivityspaketin ja tarjolle tuli Road/Track-paketti. Auto ennätti jopa Mustangin vastanäyttelijäksi Bullittiin.

Ruotsin Halmstadissa myyty upea vihreä yksilö teki kauppansa Collecting Carsissa 40 huudon jälkeen 71 500 eurolla.

Volvo PV444 huutokauppa PV544

Sijalla 6. – Volvo PV 444

Vuonna 1944 esitelty "pikku-Volvo" oli ruotsalaismerkin ensimmäinen hittimalli ja automalli ylitti sille asetetut tuotantotavoitteet 24-kertaisesti. Lukijoitamme se kiinnosti kuudennen sijan verran, sillä ovathan ruotsalaiset autot kotoisimpia suomalaisten kannalta.

Collecting Cars -palvelussa listattu Volvo sai 26 huutoa, mutta auto jäi hintavarauksen puuttumisesta huolimatta myymättä. Paikkana oli Wallandereistakin tuttu Ruotsin Ystad.

Citroën SM huutokauppahelmet Bonhams The Market klassikko

Sijalla 5. – Citroën SM

Olisi ollut suuri ihme, jos kaikkien klassikoiden klassikko ei olisi yltänyt tälle listalle. Useimpien autoharrastajien päiväuniin kuuluva SM yhdisteli Maseratin voimaa ja Citroënin eleganssia ainutlaatuisella tavalla.

Bonhamsin The Market -huutokauppapaikalla myynnissä ollut Citroën SM saavutti 31 000 euron huudon, mutta se ei yltänyt hintavaraukseen. Bonhamsin asettama arvio Ranskassa olleelle yksilölle oli 43 000 – 70 000 euroa.

Volkswagen Kupla Beetle huutokauppahelmet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 4. – Volkswagen Kupla

Helsingin Länsi-Saksan lähetystön entinen Volkswagen Kupla ylsi listallamme neljänneksi, eikä ihme. Helsingissä aktiiviuransa ja sen jälkeen viettänyt Kupla oli mainio yhdistelmä suosittua automallia ja autoyksilölle kertynyttä tarinaa.

Collecting Carsissa myyty auto löysi uuden omistajan 8 100 eurolla 18 huudon jälkeen.

Volkswagen 1600 Variant 1966 huutokauppahelmet

Sijalla 3. – Volkswagen 1600 Variant

Farmari-1600 on paitsi listan toinen Volkswagen, se on myös tämän listan toinen Collecting Carsissa myynnissä ollut suomalainen Volkswagen. Suosiossa se keräsi kuitenkin selkeän niskalenkin nelossijalle jääneestä lähetystö-Kuplasta. Vuoden 1966 farmari on pysynyt siistissä kunnossa.

Uudessakaarlepyyssä myynnissä ollut VW 1600 Variant ei kuitenkaan löytänyt ostajaa Collecting Carsin kautta, 22 huudosta huolimatta.

Ford Focus RS500 2010 huutokauppa

Sijalla 2. – Ford Focus RS500

Vuoden suosituin juttu sai kunnon haastajan vielä joulukuussa Ford Focus RS:n harvinaisesta erikoispainoksesta. Vitoskonetta juhlistanut RS500 tuntuu jo muistutukselta hauskemmalta aikakaudelta, vaikka autolla on vain 12 vuoden ikä.

Norjassa tarjottu Ford Focus RS500 ei löytänyt uutta kotia 47 huudosta huolimatta Collecting Carsin kautta.

Porsche traktori 219 huutokauppa maatalous työkone

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 1. – Porsche 219 traktori

Tuskin kukaan olisi hämmästynyt vuosi sitten, että listan kärjessä on Porsche, mutta malli olisi saattanut aiheuttaa pientä kummastelua. Vaikka saksalaismerkin aikakausi maatalouskoneissa on päättynyt, muistellaan traktoreita hymysuin muun muassa Porschen omassa museossa. Selvästi se tehosi myös teihin rakkaat lukijat, sillä Focus RS500:n asettamasta haasteeseta huolimatta 219 ylsi omille luvuilleen.

Goodwood Festival of Speedin yhteydessä Bonhamsin myymä Porsche 219 ylsi lopulta 17 825 punnan kauppahintaan (n. 20 100 euroa), ylittäen hienoisesti jopa huutokauppatalon oman hinta-arvion.

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Collecting Cars, RM Sotheby's, Bonhams

Luetuimmat