BMW 2002 Turbo huutokauppahelmet klassikko

Ajoneuvot Huutokauppahelmet 15.10.2022

Huutokauppahelmet – ikoninen BMW ”soos obrut”

Vaikka BMW tunnettiin yhdessä vaiheessa sitkeästä vapaasti hengittävien ihailusta, kokeili merkki turboahtamista jo aikaisessa vaiheessa. 2002 Turbo oli oman aikansa shokkibemari.

1973 muistetaan automaailmassa lähinnä öljykriisistä ja sen vaikutuksista 1970-luvun autoihin. Saksan hallitus reagoi energiakriisiin määräämällä autottoman sunnuntain ja jopa Autobahnoilla oli 100 km/h rajoitus puolen vuoden ajan.

Baijerissa oltiin kuitenkin uusilla urilla 02-sarjan suhteen. Niinpä BMW esitteli vuoden Frankfurtin autonäyttelyssä turboahdetun version 2002:sta, joka näytti aikanaan muille turboahdetuille henkilöautoille.

BMW 2002 Turbo huutokauppahelmet klassikko

Laatikkomaisen silhuetin kätköissä on kaksilitrainen nelisylinterinen M10-bensiinimoottori, joka sai parikseen Kühnle, Kopp & Kauschin valmistaman turboahtimen. Polttoaineesta huolehti ajan hengessä Kugelfischerin suihkutusjärjestelmä. Turboahtimen potkaistessa 4 000 r/min tietämillä kirjoitetaan huipputeho muotoon 170 hv (125 kW). Seitsemän sekunnin 0–100 km/h ei kuulosta nykyisin paljolta, mutta kevyelle ja kompaktille BMW:lle lukema oli suorastaan räävitön.

Komeiden helmojen tunnetuimmaksi piirteeksi kohosi etulippaan peilikuvana kirjoitettu 2002 turbo, jotta edellä ajavat tietävät väistää Autobahnan laitimmaisella kaistalla. Teksti oli kuitenkin monelle liikaa öljykriisin ilmapiirissä, mutta legenda oli jo syntynyt.

BMW 2002 Turbo huutokauppahelmet klassikko

Kaikkiaan BMW 2002 Turboja valmistettiin 1 672 kappaletta.

1974 BMW 2002 Turbo

Huutokaupattava BMW 2002 Turbo on viimeistelty Chamonixin valkoisena, sillä mallin värikarttaan kuuluivat vain harmaa ja valkoinen. Auton mittarilukema on 30 445 km, mutta omistaja arvioi sen olevan todellisuudessa 135 000 kilometrin tuntumassa.

Ilmoituksen E20 on saanut uuden moottorin vuonna 1978. Vaihteistona on Getrragin viisipykäläinen ”dog-leg”. Vetävää akselia ei tarvitse tässä vaiheessa BMW:n historiaa edes kysyä.

BMW 2002 Turbo huutokauppahelmet klassikko

Muista varusteista mainittakoon 13-tuumaiset vanteet Pirelli Cinturatoilla, nahkainen ohjauspyörä, tehtaan valikoima lisämittareita, lämmitettävä takalasi, digikello sekä varastopeite. Auton mukana tulee myös alkuperäinen myyntiesite ja ohjekirja, sekä osa huoltodokumentaatiosta. Radio on päivitetty uudempaan DAB/CD-tasoiseen Pioneeriin.

Auto on huollettu ja katsastettu vuonna 2021. Katsastus meni läpi, joskin auto sai huomautuksen liiallisista hiilidioksidipäästöistä. Kori on ehjä ja maalipinta on auton ikä ja kilometrit huomioiden hyvässä kunnossa. Sisustassa on joitain kulumakohtia ja kuljettajan istuimen sivutukea on jouduttu korjaamaan.

BMW 2002 Turbo huutokauppahelmet klassikko

Collecting Cars -huutokauppapalvelussa listattu 2002 Turbo on mainio esimerkki eri aikakauden räväkästä BMW:stä. Auto sijaitsee Belgiassa.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat