18.6.2022

Huutokauppahelmet – yksisarvinen eli valkoinen Ferrari Enzo

Ferrari Enzo huutokauppahelmet klassikko auto
Hyvin harvinainen Fuji-valkoinen Enzo huutokaupattiin taannoin.

Ferrarin perustajan mukaan nimetty Enzo on melkoinen kauppakohde jo sinänsä, mutta miltä kuulostaisi ainoa värissään?

Enzo Ferrari on automerkkiään suurempi legenda. Violetilla musteella paperinsa kirjoittanut modenalainen yrittäjä, kilpakuljettaja ja suuri mies tunnettiin värikkäistä mielipiteistään. Katuautojenkin myynti oli hänelle vain keino rahoittaa kilpatoimintaa. Ei ihme, että punainen auto korskuvalla orilla on muodostunut moottoriurheilun vakionimeksi.

Vaikka Enzo poistui keskuudestamme 1988, ei Ferrari ole unohtanut perustajaansa. Huikea, ikoninen F40 jäi viimeiseksi autoksi, johon "il Commendatore" otti kantaa. F50 jatkoi vuonna 1995 lippulaivaosastolla siitä, mihin F40 jäi.

Ferrari Enzo huutokauppahelmet klassikko auto

2002 oli kuitenkin palata jälleen jonkinlaisen sädekehämallin pariin. Syntyi upea Ferrari Enzo, joka ruksi mennessään kaikki italialaismerkin huippumallilta vaadittavat ominaisuudet. Hiilikuitukori, hiilikuitukeraamiset jarrut ja 6,0-litrainen vapaasti hengittävä 65° V12. 660 hevosvoimaa saapui 7 800 r/min kierrosluvulla, juuri ennen 8 200 r/min punarajaa. Yksikytkiminen automatisoitu vaihteisto on valitettavasti osa aikakauttaan, mutta edes se ei riitä pilaamaan ulvovan kaksitoistasylinterisen ilosanomaa. F50:n kookas spoileri oli vaihtunut Pininfarinan Ken Okuyaman suunnitelmissa pienempään aktiivispoileriin.

Ferrari Enzo huutokauppahelmet klassikko auto

Auton nimeäminen yhtiön perustajan mukaan on rohkea valinta, mutta onneksi tuote vastasi odotuksia. Vuosina 2002-2004 valmistui virallisesti 400 Enzoa ja epävirallisesti 493. Ferrari kutsui ostajia erityisesti F40:n ja F50:n ostajien parista. Alle 20 autoista kuului Ferrarin "Extracampionario"-ohjelmaan, jossa italialaistehdas kuunteli ostajiensa toiveita, joten esimerkiksi värivalinnan suhteen oli enemmän joustoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2003 Ferrari Enzo Bianco Avus

Vuosimallin 2003 Ferrari Enzo 133023 on tuotannon ainut, joka poistui Maranellosta Biano Avus -valkovärissä. Huhut kertovat myös japanilaisesta Bianco Fuji -valkoisesta Enzosta, mutta tuolloinkin kyse on vähintään eri valkoisesta.

Ferrari Enzo huutokauppahelmet klassikko auto

Saksalais-sveitsiläiselle miljardöörille luotu yksisarvis-Enzo on käynyt Maranellon Ferrari Classiche -tarkastuksen läpi ja selvinnyt läpi puhtain paperein. Auto vietti ensimmäiset vuodet Sveitsin Matranissa näyteikkunassa, kunnes auto vietiin Hongkongiin 2011. Auto sijaitsee väliaikaisesti Kanadassa.

Ferrari Enzo huutokauppahelmet klassikko auto

Autolla on ajettu 9 600 kilometriä ja edellinen huolto oli maaliskuussa 2022 virallisella jälleenmyyjällä Hongkongissa. Sisustan verhoilu on mustaa nahkaa.

Auto on myynnissä RM Sotheby'sillä kuun lopussa ilman hintavarausta. Ferrari Enzot liikkuvat jo valmiiksi miljoonissa, mutta ainoa valkoinen? Se saattaa kohota yksisarvisen lukemiin.

Ferrari Enzo huutokauppahelmet klassikko auto

Lähde ja kuvat: RM Sotheby's Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat