20.2.2023

Jälleen kolme uutta vakituista ulkomaanreittiä maakuntakentille – avaajina airBaltic ja SAS

Nämä lentoyhtiöt ovat parhaita pandemiassa – Qatar Airways omassa luokassaan pandemia ilmailu matkustus lentäminen

Suomen maakuntakentille saadaan jälleen hieman lisää kansainvälistä liikettä, kun airBaltic yhdistää Milanon ja Nizzan uuteen solmukohtaansa Tampere-Pirkkalaan, ja SAS tekee puolestaan paluun Pohjanmaalle, Vaasaan.

Jos tilannetta verrataan esimerkiksi Ruotsiin, ovat Suomen maakuntakentät yleisesti ottaen huomattavasti länsinaapuria vähäisemmällä käytöllä. Helsinki-Vantaa vastaa käytännössä murskaenemmistöllä Suomen kaikesta kansainvälisestä lentoliikenteestä, ja monet maakuntakentät ovat jääneet pelkästään kotimaan liikenteen käyttöön, usein vieläpä kilpailutettuna ja yhteiskunnan varoilla tuettuna ostopalveluna.

Viime vuonna latvialaisoperaattori airBaltic teki tällä saralla merkittävän avauksen otettuaan Tampere-Pirkkalasta itselleen uuden solmukohdan eli kentän, josta liikennettä harjoitetaan useampiin kohteisiin. Jo aiemmin airBaltic oli operoinut Suomessa Helsinki-Vantaan ja Tampereen lisäksi Turkuun.

AirBaltic on tähän asti käyttänyt Tamperetta solmukohtana suorille lennoille Amsterdamiin, Riikaan, Kööpenhaminaan ja Müncheniin. Tänä vuonna kohdeluetteloon lisätään Italian helmi Milano sekä Nizza Ranskan Rivieralta. Uusia reittejä operoidaan kahdesti viikossa, ja ne avataan toukokuussa 2023. Reiteillä käytetään airBalticin Airbus A220 -kalustoa.

- Olemme iloisia uusista reittiyhteyksistä Tampere-Pirkkalasta suosittuihin Euroopan matkakohteisiin. Uskomme, että suorat lennot Milanoon ja Nizzaan ilahduttavat Tampereen alueen asukkaita, Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

SAS palaa koronatauolta Vaasaan

Pandemia oli yksi merkittävä syy siihen, miksi kansainvälisiä lentoja on viime aikoina ollut maakuntakentiltä käsin tavallistakin vähemmän. SAS eli Scandinavian Airlines tekeekin nyt paluun Vaasan lentoasemalle ja yhdistää Pohjamaan Tukholmaan kolmeksi vuodeksi venyneen tauon jälkeen.

Reitinavaus Vaasan ja Tukholman Arlandan välillä suoritetaan pääsiäisviikon maanantaina 3. huhtikuuta. Aluksi reittiä operoidaan kolmesti viikossa, mutta viikolta 16 eteenpäin lentoja on viikossa jopa viisi, nimittäin maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisiin, torstaisin ja sunnuntaisin. 45 minuutin lennolla käytetään syöttöliikenteeseen sopivaa Mitsubishi CRJ-900 -suihkukonekalustoa, jota SAS:ille operoi virolainen Xfly.

Paitsi että Pohjanmaalta on huhtikuusta alkaen jälleen suora yhteys Tukholmaan, on sieltä yhden välilaskun kautta yhteys SAS:in reittiverkoston muihin kohteisiin Pohjoismaista Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan asti.

Muutoin pääpaino lomakausissa ja Lapissa

Helsinki-Vantaan ja Tampereen lisäksi Turku on Etelä-Suomessa ainoa kohde, josta on säännöllistä ja reitinmukaista kansainvälistä liikennettä, sillä siellä operoivat SAS Tukholmaan sekä unkarilainen halpalentoyhtiö Wizz Air Puolan Gdanskiin.

Muilta osin Helsinki-Vantaan ulkopuoliset ulkomaanlennot maakuntakentiltä käsin painottuvat pääasiassa Lappiin ja pohjoisen tyypillisiin lomasesonkeihin. Useat merkittävät eurooppalaiset loma- ja reittilentoyhtiöt operoivat etenkin joulu- ja talviaikaan runsaasti lentoja etenkin Rovaniemelle, mutta myös kauemmas pohjoiseen, kuten Kittilään ja Enontekiöön.

Air France Helsinki

Viimeisimpinä esimerkiksi 10. joulukuuta 2022 Ranskan kansallinen lentoyhtiö Air France aloitti suorat reittilennot Pariisin Charles de Gaullen ja Enontekiön välillä. Air Francen hollantilaiskumppani KLM puolestaan avasi samoihin aikoihin suoran reitin Rovaniemeltä Amsterdam Schipoliin.

Lähde: Finavia Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Moottorin arkisto, airBaltic, Benjamin Helander

Luetuimmat